Kağıt karton ambalaja talebin yüksek seyretmesinin yanı sıra tüketiminin devamlı artması, dünyada üretim ve ihracatta rekabeti önemli kılıyor. Sektörün bu doğrultuda üretim kapasitesini artırmayı ve ihracatta pazar ağını çeşitlendirerek rekabette öne çıkmayı amaçladığını belirten Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran, Türk karton ambalaj sektörünün 2023 vizyonuna ilişkin tasarım, yeni yatırımlar ve sürdürülebilir çözümlerin 2023 yılının odak noktaları olacağını ifade ederek yeni pazarların eklenmesiyle birlikte Türkiye’nin üretim ve ihracatta önemli bir konuma geleceğini vurguladı.
Avrupa’nın en önemli karton ambalaj üreticileri arasında yer alan Türkiye karton ambalaj sektörü, yaptığı yatırımlarla global ölçekte etkinliğini artırıyor. Dünyada yaklaşık 330 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşan kağıt karton ambalaj sektörü, 2024 yılına kadar 1 trilyon doları geçecek olan küresel ambalaj pazarındaki payını yüzde 35’e çıkararak 365 milyar dolarlık bir büyüklüğe dönüşecek. Türkiye kağıt karton ambalaj sektörü de global pazarın büyümesinden önemli bir pay almayı ve ihracat pazarları ile büyümesini sürdürülebilir kılmaya devam ediyor.
Sektör yüzde 33 artış kaydetti
2022 yılında kağıt ve kağıt ürünleri sektörü yüzde 33 artış kaydederek 3,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, kağıt karton ambalaj ihracatı ise yüzde 14,3 artarak 1,2 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Karton ambalaj sektörü ise 2022 yılında ihracatını yüzde 38 artırarak 250 milyon dolara çıkardı. Yakaladığı üretim gücü ile 2023’te de ihracat başarısını yeni pazar, sürdürülebilir çözümler ve tasarım ile sürdürmeyi planlıyor.
İstikrarı sürdürmeyi hedefliyoruz
2021 yılına göre geçen yıl karton ambalaj ihracatında yüzde 38’lik bir artış olduğuna dikkat çeken Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran, “Geçtiğimiz yıl Avrupa’da yaşanan enerji krizi ve Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilimle birlikte ihracat pazarında biraz daha öne çıktık. Gelen yoğun talepleri hızlıca karşıladık. Ürünümüzün değeri 2022 yılında kilogram başına yüzde 10’luk artışla 3.72 dolar seviyelerine geldi. Karton ambalajın değerinin artması çok kıymetli tabii ki ama adımlarımızı dikkatli atacağız. Üreticilerimizin zarar görmesini asla istemeyiz. Bu yıl küresel ekonomide küçülme bekleniyor ve zorluklar çıkacak karşımıza. Geçmişte krizler geniş bir zaman aralığına yayılıyordu ancak şimdi çok kısa zaman aralıklarında gerçekleşiyor. Bu nedenle yaşanacak krizleri en az hasarla atlatmak için emin ve dikkatli adımlar atarak 2023’te tüm pazarlarımızda başarılı sonuçlar alıp istikrarı sürdürmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
20 üretici firma ile ABD pazarına açılıyoruz
ABD’nin Çin ve Uzak Doğu ülkelerinden karton ambalaj alımını düşürmesi üzerine harekete geçtiklerini belirten Alican Duran, geliştirdikleri UR-GE projesi kapsamında 20 üretici firma ile ABD pazarına açılacaklarını, 5 yıl içerisinde de 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Sektörün dış pazarlardaki etkisini artırmayı hedeflediklerini ifade eden Duran, “Şu an tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de talepler düşük seyrediyor. Yakın coğrafyamızda yaşanan siyasi olayların yanı sıra yakın zamanda Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ile geliştirilen pozitif ilişkiler de sektörümüze olumlu yansıyor. Bu ülkelerden gelen yoğun talepler var, üreticilerimiz onları en hızlı şekilde karşılamaya gayret ediyor. Bununla birlikte ABD pazarına yapacağımız çıkarma ile 5 yılda 500 milyon dolarlık bir hedefimiz var. ABD’nin Uzak Doğu ve Çin’den ürün tedarik etmeyi bırakması büyük bir avantaj, bu avantajı en iyi şekilde değerlendirerek pazardaki gücümüzü artırmak istiyoruz. 2023 yılı dünya ticareti için zorlu geçecek bir yıl olacak. Atılan her adımda dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle resesyonun doğuracağı sonuçlara nitelikli çözümler üreterek sektörün zarar görmesinin önüne geçmek gerekiyor. Bizim zorluklarla mücadele etmeye alışkın bir yapımız var o sebeple bu dönemi en az sıkıntıyla atlatacağımızı düşünüyoruz. Şu an en önemli hedefimiz pazarlarımızı kontrollü bir şekilde büyütüp yerimizi sağlamlaştırarak 2023’ü başarılı bir şekilde tamamlamak.” açıklamasında bulundu.
Karton ambalaj sektörü sürdürülebilirlikle güçleniyor
Tüketicilerin çevreyi ve doğayı koruyan yapıda ürün taleplerine karşı, dünyada karton ambalajın döngüsel ekonomiye uygun, çevreci ve doğada çok çabuk çözünebilen yapısıyla avantajlı bir yapı sunduğunu bildiren Alican Duran, “Karton ambalaj sanayisi olarak çağın gerekliliklerine hızla adapte olan ve çözümler geliştiren bir yapımız var. Şu an dünyada sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımlar trend haline geldi ve tüketiciler artık markalardan doğaya zarar vermeyen hizmetler istiyorlar. Bizim ürünlerimiz yapı itibarıyla zaten çevreci ancak karton ambalajın yüzde 100 geri dönüştürülebilir olması için de AR-GE çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Sektörün tasarım ve kalite alanında hızlı gelişmeler kaydettiğini belirten Duran, “Donmuş gıdaların paketlenmesi gibi amaçlarla kullanılan bariyerli ambalajı geliştirmeye devam ediyoruz. İnovatif ürünlerle üreticilerimizin rekabet gücünü artırmayı amaçlıyoruz. Üreticilerimiz sadece sürdürülebilirlik odaklı çözümler üretmiyor ayrıca üretim teknolojilerine de yatırım yapıyor. Türkiye günümüzde tüm dünyaya son teknoloji makinelerle yüksek kalitede ürünler sunuyor. Sektör olarak sürdürülebilirliği odağımızda tutarak çözümler üretmeyi sürdüreceğiz.” dedi.