100 bin tohum topu, toprakla buluşacak
Plastik ambalaj üretimi ve atık plastiğin yeniden kazandırılması alanında dünyanın önde gelen markalarından ALPLA, küresel iklim krizine karşı sürdürülebilir, inovatif ve teknolojik çözümler geliştiren Ecording ile iş birliği yaparak 100 bin tohum topunu Ege Bölgesi’nde toprakla buluşturacak. İş birliğine dair ALPLA’dan yapılan açıklamada Birleşmiş Milletler’in duyurduğu Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden çevresel, sosyal ve kurumsal kulvarlarda önemli ilerlemeler kaydettikleri belirtilerek, “Çevresel sürdürülebilirlik konusunda azami derecede hassasiyet göstererek doğal hayatın korunması konusunda çok çeşitli projeler geliştiriyoruz. Buradan yola çıkan ve kuşları örnek alarak dronelar ile tohum topu atılmasını sağlayan Ecording ile iş birliği gerçekleştirdik.” denildi.
BSH, gıda atıklarını Siyah Altın’a dönüştürüyor
BSH Türkiye, gıda atıklarını kompost yöntemiyle Siyah Altın olarak bilinen organik toprak düzenleyici ürüne dönüştürme projesi başlattı. Proje kapsamında, şirketin Çerkezköy’deki kampüsünün yemekhanesinden, yemek hazırlama ve yemek sonrası oluşan 2800 kg biyobozunur atık toplanarak 1230 kg organik toprak düzenleyici ürün elde edildi. BSH Ev Aletleri Grubu, 2020’den beri karbon nötr olarak faaliyet gösteriyor ve 2030’a kadar tüm tesislerini %100 yeşil enerjiyle çalışır hale getirmeyi hedefliyor. Sürecin sonucunda elde edilen toprak düzenleyici ürün, içerdiği besleyici element ve mineraller ile kampüs içerisindeki yeşil alanlarda kullanılıyor. Proje ile kampüsün yeşil alan düzenlemesinde kullanılan hayvansal ve kimyasal gübre oranının %60 azaltılması hedefleniyor.
Bosch Teknolojileri, enerjiyi sürdürülebilir kılıyor
Bosch, sürdürülebilir enerji kullanımı için teknolojilerinin ve çözümlerinin elektrifikasyonunu ilerletiyor ve hidrojeni dünyanın enerji ihtiyaçlarını iklim açısından nötr bir şekilde karşılamanın anahtarı olarak görüyor. Las Vegas’ta düzenlenen CES 2024’te şirket, hayatı sadece daha kolay, daha güvenli ve daha rahat hale getirmekle kalmayıp, aynı zamanda daha sürdürülebilir kılan teknoloji ve uygulamalarını sundu. Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Tanja Rückert, “Gelecekteki küresel enerji ihtiyaçlarımızı daha kaynak verimli bir şekilde karşılamamıza yardımcı olmak için Bosch olarak enerji kullanımını yeniden düşünüyor ve iki yönlü bir yaklaşıma odaklanıyoruz. Hidrojenin merkezi bir rol oynadığı yeni, sürdürülebilir enerji kaynaklarından da yararlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Doğan, GAMA Recycle’a ortak oluyor
Sürdürülebilir değer yaratan sorumlu bir yatırım holdingi kimliğiyle faaliyetlerini sürdüren Doğan Holding, Türkiye’nin lider geri dönüşüm şirketi GAMA Recycle Sürdürülebilir Teknolojiler A.Ş.’ye yüzde 70 oranında ortaklık için anlaşmaya vardı. Doğan Holding CEO’su Çağlar Göğüş Türkiye’nin lider geri dönüşüm şirketi GAMA ile ortaklıklarını: “Sorumlu yatırım holdingi perspektifiyle daha iyi bir dünya için sürdürülebilir iş modellerine yatırımı önemli buluyoruz. Bu bağlamda Türkiye’nin lider geri dönüşüm şirketlerinden biri olan GAMA’ya ve sektörün geleceğine inanarak yaptığımız yatırımı çok değerli buluyor, başlattığımız bu ortaklıktan büyük heyecan duyuyoruz. GAMA’nın yerel ve global markalarla ilişkilerini ve inovasyon odaklı çalışmalarını güçlendirerek artırması için yatırım yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde açıkladı.
Kervan Gıda’dan sürdürülebilirlik atağı
Kervan Gıda, bu yıl ilk kez yayınladığı 2022 Sürdürülebilirlik Raporu ile şirketin sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmaları ve geleceğe yönelik hedeflerini paylaştı. Kervan Gıda Genel Müdürü İdris Can konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “DOPA projesini 4 milyon Euro bütçeyle hayata geçirdik. Bununla birlikte Akhisar’da yenilenebilir enerjiye ve sürdürülebilir tesislere yaptığımız yatırımlarla sektörde öncü konumda olmaya devam ettik. GES ile enerji ihtiyacımızı yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya yönelik adımlarla, hem ülkemizin enerji yönetimine katkıda bulunuyor hem de çevresel ayak izimizi azaltarak doğaya olan sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Enerji ihtiyacımızın %15’ini GES santrallerinden karşılarken, yakın gelecekte bu oranı %100’e çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
Kimpur’un sürdürülebilir iş yapısı
Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarıyla gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefleyen Kimpur, sürdürülebilirlik performansıyla öne çıkan ve borsada işlem gören şirketlerden oluşan BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yerini aldı. Refinitiv tarafından değerlendirmeye tabi tutulan, dünyadaki halka açık şirketlerle çevresel ve sosyal performansı kıyaslanan şirket, yaklaşık 500 kimya firması arasından 104.sırada yer aldı. Çevre kategorisinde aldığı 75 puan ile dikkat çeken Kimpur, sürdürülebilirlik alanındaki başarısını bir kez daha gözler önüne serdi. Kimpur CEO’su Cavidan Karaca, “Kimpur olarak, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz ve bu alanda sürekli olarak kendimizi geliştirmeye odaklanıyoruz. BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer almamız, geleceğe yönelik sürdürülebilir bir iş yapısı inşa etme hedefimize doğru ilerlediğimizi gösteriyor.” dedi.
Shell, enerjide verimli kullanıma dikkat çekiyor
Shell, ürün ve hizmetlerinden operasyonlarına kadar her alanda verimlilik ve emniyet için çalışıyor. Şirket tesislerinde, istasyonlarında ve ofislerinde enerji verimliliği sağlayan uygulamaları hayat geçirirken, bir yandan da her yıl 1 milyar dolar ayırdığı AR-GE çalışmaları ile düşük karbonlu teknolojiler üretiyor, enerji verimliliği yüksek ve karbon oranı düşük ürünler geliştiriyor. Artan dünya nüfusu ve gelişen teknolojiye bağlı olarak enerjiye olan talebin arttığını ve bu talebin sadece mevcut kaynaklarla karşılamanın mümkün olmadığını belirten Shell Türkiye Ülke Başkanı ve Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Erdem, enerji verimliliğinin çevre ve ekonomi açısından öneminin çok büyük olduğunu belirtiyor.
Sürdürülebilirlik notunu 4 kademe yükseltti
Açıkladığı 2050 net sıfır hedefiyle, Türkiye’de uzun vadeli taahhütte bulunan ilk Topluluk olan Sabancı sürdürülebilirlik alanında dünyanın en saygın platformları arasında yer alan MSCI tarafından gerçekleştirilen değerlendirme sonucunda, MSCI ESG Derecelendirmesi notu, çevresel, sosyal ve yönetişim alanındaki kapsamlı ve uluslararası standartlar ile iyi uygulamalara dayanan süreçleri sayesinde AA’ya yükseltildi. Bu not artırımıyla birlikte, Sabancı Holding’in MSCI ESG Derecelendirmesi notu, son 4 yılda 4 kademe birden yükselmiş oldu. Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, “ESG’nin 3 unsurunu da kapsayan detaylı sürdürülebilirlik yol haritamız kapsamında kararlılıkla ilerlerken, bir yandan da döngüsel ekonomiyi mevcut işlerimizin, yatırımlarımızın merkezine yerleştiriyoruz.” dedi.