MPLUS Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Aydın Kartal, tesis yönetimi sektöründe mevzuat eksikliğinin sürdürülebilirliği zorlaştırdığını belirterek, 2026’da hem ekonomik temkin hem de kurumsal gelişim odaklı bir yol haritası izleyeceklerini söylüyor. “Yeni dönemde Kat Mülkiyeti Kanunu’nun güncellenmesi ve sektörün kurumsal yapıya kavuşması en öncelikli gündemimiz” diyor.
2025 yılı tesis yönetimi sektörü açısından nasıl geçti? MPLUS Türkiye olarak bu yıl sektörde hangi dinamikler öne çıktı ve siz bu süreçte nasıl bir performans sergilediniz?
2025 yılının tesis yönetim süreci oldukça hareketli ve bol aksiyonlu geçti ya da geçiyor desek yanlış olmaz. Yine koca bir yılın sonuna yaklaşıyoruz, Kat Mülkiyeti Kanunu ile ilgili somut hiç hiçbir adım atılmadı. Evet kocaman bir sektör doğuyor ama hala 1965 yılında çıkan, 2 Ocak 1966 yılının başında yürürlüğe giren kanundan sitelerin, toplu yaşam alanlarına hizmet verilmeye çalışıyor. Artık mızrak çuvala sığmıyor. MPLUS Grup olarak biz daha çok mevcut mevzuat çerçevesinde kurumsallığımızı tamamlamaya çalışıyoruz. MPLUS olarak mevzuattan oluşan düzensizliği ve boşluğu MPLUS AKADEMİ oluşumuyla gidermeye çalışıyoruz. Sürdürebilirliğimizi sağlayabilmemiz için mevzuat düzenlemesinin yanı sıra kurumsallığımızla da yakın ilgisi var. Eğitimlerle bu boşluğu doldurma uğraşı içerisindeyiz. Çıkacak mevzuatta da ağırlıklı olarak bunu istiyoruz.
MPLUS Türkiye olarak 2026 yılı için belirlediğiniz öncelikler neler? Yönetim stratejilerinizde hangi konulara ağırlık veriyorsunuz?
2026 yılında, malum ülkemizin ekonomik durumunu da dikkate aldığımızda daha temkinli olmak ve adımlarımızı daha dikkatli atmak istiyoruz. Bu sebeple projelerde ortak gider aidatlarından oluşan bütçemizi daha ekonomik projelerin (sitelerin) özelliklerine uygun başlamış bulunuyoruz. Bir taraftan da projenin yaşlılığına bağlı olarak yenilenmesi gereken ortak alan (jeneratör, asansör, pompa grupları, çatılar, sosyal tesis vb. alanların vaktinden önce tespitlerinin yapılması, kat maliklerine daha sonra ekstra yük olmaması için çalışıyoruz. 2026 yılı bizler için daha çok Kat Mülkiyeti Kanunu Mevzuatı’nın çıkması için yine çalışmaya devam edeceğiz. 2026 işletme bütçelerinin ekonomik şartlarında dikkate alarak daha rantablolması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çok çok önemli bir konu da sitelerimizin devletimizin adına çok korumasız alanlar olması… Neredeyse devletin hiç uğramadığı yerler gibi anılmaya başladı. Buna gerekli önlemler alınmazsa, milli güvenlik sorunu haline gelebilir.
