16 Ekim 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Belediye

Türk treyler sektörü, 2023 yılında tarihi bir rekora doğru ilerliyor

Türk treyler sektörünün ilk yarı verilerini değerlendiren Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şentürk, yılın son çeyreğinde pazarda büyük değişiklik yaşanmadığı takdirde sektörün tarihi bir rekor kıracağını ifade etti.

Türk treyler sektörünün yükselen trendi devam ediyor. Ekonomik ve jeopolitik olumsuzluklara rağmen 2023 yılı sektör için nasıl başladı, nasıl bitecek? 2024 yılına yönelik öngörülerinizde bir değişiklik var mı?

Geçtiğimiz yılı 29 bin 941 adet yurt içi satışı ile kapatan Türk treyler sektörü, 2023 yılının ilk 6 ayında büyümesini sürdürdü. Geçtiğimiz yılın ilk yarısına göre %64 büyüyen sektör, ilk altı ayda 21 bin 128 adet yurt içi satışı gerçekleştirdi. Bu büyüme devam ederse tüm zamanların rekoru elde edilecek. Geçtiğimiz yılın ilk altı ayında 12 bin 884 araç trafiğe tescil edilirken, bu yıl bu rakam 21 bin 128 adet oldu. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre ise treyler ihracatında yılın ilk altı ayında bir önceki yıla göre %8,3’lük artış gerçekleşti. Bu yılın ilk altı ayında 358 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. 2021 yılında 609, 2022 yılında ise 763 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmişti. Bu değerler ile 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde 15 bin adet dolayında treylerin ihraç edildiği tahmin ediliyor.

Yılın ilk yarısında yurt içinde 21 bin, yurt dışı satışlarında ise 15 bin adet treyler ihraç eden Türk treyler sektörü, 2023 yılında tarihi bir rekora doğru ilerliyor. Yılın son çeyreğinde pazarda çok büyük bir değişiklik olmaz ise 70 bin adetlik bir pazar bizleri bekliyor. Bu rakam Türk treyler sektörünün rekoru olacak.

Sektörün hem iç pazar hem de ihracat odaklı yüksek bir üretim gücü var. Sektör potansiyelinin ve kapasitesinin neresinde? Hangi adımlar atılırsa daha iyi yerlere gelecektir? Sektör yeterli destek alabiliyor mu?

Türk treyler sektöre, motorlu taşıt olmadığı için bugüne kadar finansman erişiminde zaten zorluklar yaşıyordu. Ancak her şeye karşın tarihi rekorlar kırarak Avrupa’da ikinci büyük üretici haline geldi. Orta Vadeli Programının (OVP) ardından kredi mekanizmasında ilave zorluklar, sektörü güçlü ivmesini büyümesini zorlamaya başlayacaktır. Kredi mekanizmasının normalleşmesi halinde bu ivme katlanarak devam edecektir.

Bilindiği gibi tarım kredileri stratejik sektör olarak kredi mekanizmasından istifade ediyor. Treyler, lojistik, tedarik döngüsü birbirini destekleyen ayrılmaz destekleyici zincirlerdir. Treylerin de yatırım ürünü olarak kredi mekanizmasında öncelikli sektör grubunda değerlendirilmesi gerekiyor.

Afet Treyleri projenizle bir ilki gerçekleştirdiniz. Projenize ilgi nasıl? Bu alandaki çalışmalarınız devam edecek mi?

Afet Treyleri 23-25 Kasım 2023 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan NADMEX – Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesi’nde sergilenecek. Afet ve acil durum anında risk faktörlerinin tam olarak belirlenmesi ile ilgili teknolojilerin, ardından olası zararların azaltılması aşamasında kullanılacak teknolojilerin ve afetlerin önlenmesine yönelik teknolojilerin tanıtımını yaparak kamuoyunun hazırlanmasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Afet sonrası dönemde ihtiyaç duyulan sağlık, enerji ve telekomünikasyon hizmetlerinin kesintisiz sağlanması, barınma ve gıda ihtiyaçlarına yönelik kaynakların organizasyonu ve yönetim süreçleri de NADMEX – Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesi’nin gündeminde yer alacak. Bu anlamda Afet Treyleri de önemli bir vizyon katacaktır.