13 Aralık 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Lojistik

ÜNİVERSİTE VE SEKTÖR İŞBİRLİĞİNE YENİ BİR BOYUT KATTIK

WiLAT Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Mentorluk & Marka Dersi Projeler Koordinatörü Ezgi Yurdakul WiLAT’a nasıl katıldığını ve hayata geçirdikleri projeleri anlattı.

Lojistik sektörü ile yollarınız nasıl kesişti?

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Henüz öğrenciydim, Haydarpaşa Kampüsü’nde olduğumuz dönemlerde deniz ticareti hukuku dersleri alırken amfiden Haydarpaşa Limanı’ndaki konteynerleri izlerdim. O anda karar verdiğimi hatırlıyorum. Mezun olduktan sonra kendimi Lojistik ve Taşımacılık Hukuku alanı içerisinde buldum. Devamı da yurt dışında master programı ile geldi. Tezimi denizyolu ile konteyner taşımacılığının hukuki etkileri üzerine yazdım. Türkiye’ye döndüğümden beri de hem sahada hem de çeşitli üniversitelerde bu alanda çalışmaktayım.

WiLAT Türkiye ile yolculuğunuz nasıl başladı?

Dernek Başkanımız Berna Akyıldız’ı kendime rol model edinmekle başladı diyebilirim. Her ikimizin de UTİKAD’da görev aldığı dönemde hikâyesini öğrenmiş ve bir kadın olarak lojistik sektörüne bakış açısı, lojistiğin neden kadınlara oldukça uygun bir meslek olduğuna ilişkin açıklamalarından çok etkilenmiştim. Üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalıştığım süre boyunca yürüttüğüm mentorluk projeleri ve sektördeki kadın lojistik çalışanları üzerinde yaptığım araştırmalar sonrasında yolumuz Berna Hanım ile kesişti. Böylece WiLAT Türkiye’de Yönetim Kurulu Üyeliği görevim başlamış oldu.

WiLAT Türkiye’de yürüttüğünüz Mentorluk Projesi’nden söz eder misiniz?

WiLAT Türkiye ile öncelikli hedefimiz; eril egemenliğin olduğu dinamik bir sektör olan lojistikte kadınların, yetenekleri ve farkındalıkları ile ülkemizde bu sektörü çok daha ileri düzeye taşıyabilecekleri bilincini oluşturmaktı. Bunun için mentorluk projesini başlattık. Anlaşma yaptığımız üniversitelerin “Lojistik Yönetimi” bölümünde okuyan, mezun olma aşamasında olan genç kadınlarımızı teşvik etmek, onlara ilham vermek ve kariyer planlamalarında yol göstermeyi bu projede amaç edindik. Bu amaçla üniversiteler ile destekleyici firmaları bir araya getiren köprü rolünü üstlendik. Bu sayede mesleğinde deneyimli ve bilgili kişilerin gençlerimize rehberlik etmesi sağlanarak, kendilerini lojistik alanında geliştirmek isteyen genç kadınlarımıza bir farkındalık ortamı sunmaktayız.

Dahası, mentee olarak yetişen öğrenciler, mentorluk desteği aldıkları firmalarda staj yaptılar ve ardından tam zamanlı olarak işe alındılar. Böylece projemiz ilk meyvelerini de vermiş oldu.

WiLAT Türkiye olarak projelerinizin başarılı bir şekilde ilerlemesinin ilhamı sizce ne olabilir?

Lojistik Yönetimi okuyan kız öğrencilerimizin, toplumumuzda bu alanda farkındalık yaratmamız adına bizlere olan inancı ve isteği, gözlerinde gördüğümüz ışık, bu güzel enerjinin oluşmasında ve projelerimizin geliştirilmesinde oldukça etkili olmuştur. Kadınların organizasyon yeteneği, çok yönlü planlama becerilerinin lojistik sektörü ile birebir uyumlu olması, bunun yanında kadınların duygusal zeka ve empati yeteneği ile problem çözümüne olan yaratıcı yaklaşımlarına olan inancımız ile kısa zamanda güzel neticeler elde ettik.

Son olarak, Altınbaş Üniversitesi’ndeki WiLAT marka dersi nasıl ilerliyor?

Derslerimiz Ekim ayı itibariyle oldukça keyifli başladı. WiLAT Türkiye üyelerimiz tecrübeli eğitmenler olarak kendi uzmanlık alanlarını ve sektör tecrübelerini öğrenciler ile paylaşmakta. Öğrenciler sektör tecrübesi edinmiş kişilerden aldıkları derslerle vaka incelemelerini birebir görme ve analiz etme fırsatı ediniyor. Başlattığımız bu marka dersi sayesinde üniversite ve sektör işbirliğine yeni bir boyut kattığımızı söyleyebiliriz. Amacımız bu dersimizi diğer üniversitelere de yaymak ve geliştirmek, bu sayede çok daha geniş öğrenci kitlelerine ulaşabilmek.