Ana içeriğe atla

apti

DOĞRU MUTFAK YATIRIMI NASIL OLMALI?

12.11.2019 - 16:24

Endüstriyel Mutfak sektörünün duayen isimlerinden Ali Sözmen’le mutfaklarda ve çamaşırhanelerde doğru yatırımı konuştuk. 

Otelcilik sektörünün mutfak ve çamaşırhane alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere 1982 yılında Makpa A.Ş.’yi kuran Ali Sözmen, 40 yıla yaklaşan tercübesiyle bilhassa mutfak projelerinde doğru yatırımı anlattı. Doğru mutfak yatırımının proje safhasında başladığını, mimari ekipten danışmanlara kadar herkesin doğru seçilmesi gerektiğini söyleyen Sözmen, “Doğru mutfak yatırımı öncelikle proje safhasından başlar. Bugün birçok otel ve benzeri yatırımlarda görülen en büyük eksikliklerden biri budur. Mutfak konusunun dışında iş, tecrübeli mimar ve diğer danışmanların doğru seçimi demektir. Bir oteli ele aldığımızda proje mükelleflerinin otel konusunda bilgi sahibi olmaları, daha önce bu tür projeleri yapmış olmaları çok önemlidir. Danışmanlık süreci en önce yatırımcı ve işletmecinin taleplerine göre kriterlerin belirlenmesiyle başlar. Mimari grup bu yönde gerekli alanları ve servis koridorlarını oluşturur. Proje geliştirilirken mimar; elektrik ve tesisat danışmanlarıyla birlikte toplantılara katılır. Bu toplantılarda ortak teknik kriterler tespit edilir. Böylelikle proje alt yapısının uygun bir şekilde gelişmesi sağlanır açıklamasında bulundu. 

‘İŞİN EHLİ OLAN KİŞİ VE FİRMALAR’
Birçok yatırımcının sadece fiyat odaklı bakış açısı ile değerlendirme yaptıklarını belirten Sözmen, “Yatırımcılardan birçoğu çeşitli mutfak firmalarından proje ve teklif alıyor, en ucuz verene iş veriliyor. Her firma kendi anlayışına göre proje yapıyor. İşin ehli olmayan firmalar düşük maliyet çıksın diye projeleri çok basit hale getiriyor. Esas olan ucuzluktan ziyade ihtiyaç olan mutfağa sahip olabilmektir. Bunun içinde işin ehli olan kişi ve firmalarla çalışmaktır.” diye konuştu. 

ENERJİ TASARRUFUNA UYGUN
Endüstriyel mutfak ve çamaşırhane ekipmanları alanındaki yatırımları dışında İstanbul Sofa Otel’in de ortağı olan Ali Sözmen sözlerine şöyle devam etti; “İstanbul’da Sofa Otel’in ortağıyım. Yani hem işletmeci pozisyonunda hem de işin mutfağındayım. 40 yıla yakın bu sektöre hizmet ediyorum. Makpa’nın yanında tecrübelerimi sektörle paylaşmak için Mas Danışmanlık firmasını kurdum. Firmamız, yerleşim projesi haricinde tesisat ve elektrik projelerini hazırlıyor. Tüm cihaz listelerini, teknik şartnameyi hazırlayarak ihale dosyalı haline getiriyor. İşveren bu şartname ve projeye göre ne aldığını biliyor. Karşılaştırma yapabiliyor. Bunları hazırlamadan, mutfak ihtiyaçları belirlenmeden alım yapılırsa sonuç maalesef hüsranla biter. Aynı zamanda işimizin sürdürülebilir ve doğaya dost olması adına tüm projelerimizi çevre sağlığını gözeterek, enerji tasarrufuna uygun olarak dizayn ediyoruz”.
 

ghjjh

Yukarı