İhracatımızın rekabet gücünü koruyarak sürdürülebilir olması için akıllı üretimle akıllı fabrikaların ve bu çerçevede mevcut üretim tesislerinin akıllı fabrikalara dönüşümünün, otomasyon teknolojilerinin farklı seviyelerde uygulanması ile mümkün olduğunu ifade eden Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Özcan, ENOSAD olarak üretim ve ihracatta katma değer artışı ve sürdürülebilir rekabet ve karlılık için ülke sanayisine gerekli desteği vermekten ve farkındalığı artırmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Özcan, akıllı fabrikalar ve otomasyon çözümleri konusunda ENOSAD’ın bakış açısını ve kişisel görüşlerini şu şekilde sıraladı:
Akıllı fabrika dönüşümlerinin önemi
Başta artan verimlilik ve üretim kapasitesi, ürün kalitesinde standartlaşma ve artış ile birlikte daha az hata oranı, daha hızlı üretim ve teslimat süreleri sayesinde artan müşteri memnuniyeti en önemli noktalar olarak öne çıkıyor. Daha az enerji ve kaynak kullanımı dünyamızın sürdürülebilirliğine katkıda bulunurken, daha esnek ve çevik üretim hatları/ sistemleri firmalarımızın rekabet gücünü artıracak, yüksek katma değerli ve sürdürülebilir ihracat olanakları yaratacaktır.
Otomasyon çözümlerinin rolü
Temelde robotik ve otomasyon sistemleri ile enerji verimliliğini artıran, esnek üretim hatları oluşturmakla başlayan kurulumlar, veri toplama amaçlı nesnelerin interneti (IoT) ve sensör teknolojisi ile birleştiğinde, yapay zeka ve veri analitiğinin katkısıyla sanayide dijital dönüşümün yapı taşları döşenmiş oluyor.
Bu entegre üretim ve bilgi sistemleri oluşturulurken yararlanılan bulut bilişim teknolojilerinde siber güvenlik en dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor.
Türkiye’deki mevcut durum
Bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de artan yerel ve global rekabet akıllı fabrika dönüşümüne ilgiyi artırmaktadır. Ancak kabul etmek gerekir ki, Türkiye’de teknoloji ve altyapı eksiklikleri vardır. Nitelikli işgücüne ihtiyaç da artarak devam etmektedir.
Bunun yanında bilgi eksikliğinin giderilmesi ve farkındalığın artırılması yönünde çabalara devam edilmelidir. Mevcut devlet teşvikleri iyi anlatılmalı, yatırım karaları alınırken, orta- yüksek teknolojide yer alan ürün ve hizmetlere odaklanılmalı, dijital dönüşüm altyapısının doğru kurgulanmasına dikkat edilmelidir.
ENOSAD olarak görüşlerimiz
Akıllı fabrika konusunda dönüşüm ve yapılacak yatırımlar, Türkiye’nin üretim ve ihracat kapasitesini artırmak ve rekabet gücünü korumak/geliştirmek açısından kritik öneme sahiptir. Bu dönüşümün teşvik edilmesi ve kamu/ özel sektör iş birliğinin sağlanması çok önemlidir. Bu teşviklerin ve kamu/özel sektör iş birliğinin tanımlanmış bir mercii tarafından koordine edilip yönetilmesi de gereklidir. İhtiyaç olan teknoloji ve altyapı eksikliklerinin doğru tespit edilmesi, yapılması gerekenlerin önceliklendirilmesi ve bir plan dahilinde uygulanması da çok önemlidir. Diğer önemli bir konu da uzun dönemli planlar çerçevesinde ihtiyaçlar dikkate alınarak nitelikli insan gücü yetiştirilmesi ve bu insan gücünün mesleki ve uygulama tecrübesine sahip olması için gerekenlerin yapılmasıdır. Ayrıca akıllı fabrika dönüşümleri ve otomasyon çözümleri konusunda farkındalık ve bilgi seviyesi artırılmalıdır.
Bundan sonra yapılması gerekenler/yapılabilecekler
ENOSAD olarak, akıllı fabrika dönüşümleri ve otomasyon çözümleri konusunda bilgi ve deneyim paylaşımı için bir platform oluşturmak, bu alanda faaliyet gösteren firmaları ve uzmanları bir araya getiren etkinlikler düzenlemek öncelikli görevlerimiz arasındadır. Kamu ve özel sektöre yönelik eğitim ve farkındalık programları geliştirmek, sürdürülebilir ihracatı teşvik etmek adına politika önerileri sunmak için çalışıyoruz. Bu konuda ilgili tüm tarafların iş birliği yapması gerekli ve önemlidir.