Balıkesir’in, her biri kendine has özellik taşıyan yöresel ürünlerinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak ulusal ve uluslararası alanda bilinirliğinin sağlanması amacıyla Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarını sürdürüyor. Toplamda 30 Coğrafi İşareti bulunan Balıkesir’de, Büyükşehir Belediyesi bu zamana kadar 9 ürüne tescil belgesi kazandırdı. Ayrıca Norveç’te düzenlenen ve 43 ülkeden 4.502 peynirin katıldığı dünyanın en büyük peynir yarışmasında Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Balıkesir’in Kirli Hanım peyniri, bronz madalya alarak önemli bir başarıya ulaştı.
20 ilçesinin her birinin yöreye özgü ürünlerini gün yüzüne çıkararak ulusal ve uluslararası alanda bilinirliğini artırmak, marka değerini yükseltmek ve insanının daha çok kazanç elde etmesini sağlamak amacıyla Coğrafi İşaret Tescil Belgesi başvurularını sürdüren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarının meyvesini bir bir almaya devam ediyor. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Yücel Yılmaz’ın talimatıyla, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından şehrin ürünlerinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alması kapsamında özel olarak gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi tarafından; Balıkesir Göbel Kuzu Kokoreci/Balıkesir Kuzu Kokoreci, Balıkesir Kaymaklısı, Balıkesir Manda Kaymağı, Balıkesir Pullusu, Balıkesir Aba Dokuması, Havran Siyah İnciri, Savaştepe Mihaliç Kelle Peyniri, Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği ve Balya Tereyağı’na Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındı.
Başvurular sürüyor
Bunlara her geçen gün bir yenisini ekleme gayretiyle çalışan Büyükşehir Belediyesi; Bükdere Küflü Deri Katık Peyniri ile Balıkesir Düğün Çorbası için Türk Patent ve Marka Kurumu’na Coğrafi İşaret Tescil Belgesi başvuruları yaptı, Bakanlıklardaki işlemleri devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi ayrıca Savaştepe Kalemköy Üzümü ve Balıkesir Tombul Bamya için de Coğrafi İşaret Tescili başvuru çalışmalarını sürdürüyor.
30 Coğrafi İşaret’in 25’i gıda ürünü
Toplam 30 Coğrafi İşareti’nin 25’i gıda ürünü olan Balıkesir’in; Edremit, Burhaniye ve Ayvalık Zeytinyağları, Edremit Yeşil Çizik Zeytini, Balıkesir Höşmerim Tatlısı, Balıkesir Kuzu Eti, Savaştepe Mihaliç Kelle Peyniri, Manyas Kelle Peyniri, İvrindi Kelle Peyniri, Susurluk Ayranı, Susurluk Tostu, Göbel Kuzu Kokoreç/Balıkesir Kuzu Kokoreci, Kapıdağ Mor Soğanı, Avşa Ada Karası Üzümü, Havran Siyah İnciri, Havran Mandalinası, Sındırgı Kornişonu, Ayvalık Lor Tatlısı, Ayvalık Sakızlı Kurabiyesi, Balıkesir Kaymaklısı, Manda Kaymağı, Balya Tereyağı, Yağlılar Basma Helvası, Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği, Manyas Kazak Fasulyesi, Balıkesir Pullusu, Gönen İğne Oyası, Yağcıbedir Halısı, Balıkesir Aba Dokuması ile Marmara Mermeri ürünlerinde Coğrafi İşaret bulunuyor.
Cumhuriyet’in 100. yılında bayrağımız Türk peynirleri ile Norveç’te dalgalandı
Norveç’te düzenlenen Dünya Peynir Yarışması’nda Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Balıkesir’in Kirli Hanım peyniri bronz madalya alarak önemli bir başarıya ulaştı. Yarışmada Norveç’in Nidelman Blu peyniri Dünyanın En İyi Peyniri seçilirken, Balıkesir’in Kirli Hanım Peyniri de jüri üyelerinin verdiği puanlar ile Bronz Madalya almaya hak kazandı.
43 ülkeden 4.502 peynirin katıldığı dünyanın en büyük peynir yarışmasında Balıkesir’in Kirli Hanım Peyniri’nin Cumhuriyeti’nin 100.yılında bronz madalya alması büyük mutluluk ve gurur yaşattı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile yarışmaya katılan peynirlerin gördüğü yakın ilgi ve elde edilen ödül ile Türkiye peynirciliği adına büyük bir başarıya imza atıldı.
35 yıldır dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri; farklı kökenlere, geleneğe, tat ve tarza sahip ülkelere özgü geleneksel peynirlerin uluslararası sahnede sergilenmesi, üretimlerinin korunarak devam etmesi adına etkin bir rol üstleniyor. 2019 yılında şehrin köklü peynir geçmişinin kayıt altına alındığı 50 Peynirli Şehir Balıkesir kitabı ve uluslararası platformda kazandığı Gourmand Awards dünya birincilik ödülü ardından elde ettiği bu başarı ülkemiz ve Balıkesir’in dünya çapında tanıtımına vesile oldu. Ödüllü 50 Peynirli Şehir Balıkesir kitabının yazarları Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur, İngilizce çevirisi yapılan peynir kitapları ile bu uluslararası organizasyonunda Türkiye peynirlerinin tanıtımına katkı sağladı. Balıkesir’in peynirleri Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.yılında ilk kez uluslararası büyük bir organizasyonda ülkemizi temsil etti.