28 Nisan 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Gündem-1

Şirketler 2024 yılı finansal verileriyle yeni hedefler belirliyor

2024 yılı, birçok şirket için önemli bir finansal dönüm noktası oldu. Küresel ekonomide ve Türkiye’de yaşanan zorlu durumlara rağmen, yılın son çeyreğinde açıklanan finansal verilerle birlikte, işletmeler büyüme stratejilerini, dönüşüm projelerini ve sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarını gözler önüne serdi. Hem yerel hem de küresel ölçekte büyük değişimlere sahne olan 2024 yılı, şirketlerin geleceğe dair hedeflerini nasıl şekillendirdiğini ortaya koydu.

Brisa 2024 sonuçlarını açıkladı

2024 yılında yatırımlarını ve inovasyon odaklı çalışmalarını sürdüren Brisa, mobilite dönüşümü ile sürdürülebilir büyüme stratejisinde güçlü adımlar attı. Şirketin 2024 cirosu 34,5 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, sıkı maliyet yönetimi ve operasyonel verimlilik artışı ile, brüt kar marjı korunarak %23,6 seviyesinde kaydedildi. Faaliyet kâr marjı ise önceki yıla göre %7,7’den %9,7’ye yükseldi.

Brisa CEO’su Haluk Kürkçü, “2024 yılında lastik iş kolunda odaklandığımız tüm segmentlerde yaygın bayi ve dağıtım ağımızın desteği ile gücümüzü pekiştirdik. Lassa markamızla, beş ülkede pazar lideri konumuna ulaşarak küresel ayak izimizi daha da genişlettik. Operasyonel mükemmellik anlayışımızla fabrikalarımızda AR-GE ve akıllı teknoloji yatırımlarımıza hız kesmeden devam ettik. Tüm yatırımlarımızı hayata geçirirken sürdürülebilirlik odağımızdan da ödün vermedik. Karbonsuzlaşma yol haritamızda somut adımlarla ilerleyerek, Karbon Saydamlık Projesi (CDP) 2024 derecelendirmesinde global lider olduk. İklim Değişikliği ve Su Güvenliği kategorilerinin her ikisinde de sayılı şirketin elde edebildiği sonuçları yakalayarak, sürdürülebilir büyümede örnek bir performans sergiledik.

Bunları yaparken finansal gücümüzü ve dayanıklılığımızı da koruduk. Nakit yaratma gücümüzle bilançomuzu sağlam tutarak Net Borç/FAVÖK oranımızı 0,6x gibi düşük bir seviyede konumlandırdık.” Dedi.

Mobilitenin geleceği için 148 yeni ürün ve stratejik yatırımlar:

Brisa 2024 yılında yüksek katma değerli ve yüksek performanslı ürün portföyünü genişletmeye devam etti. Mobilite liderliği hedefi doğrultusunda elektrikli ve hibrit araçlara yönelik ürün geliştirme çalışmalarına hız verildi.

Arvento ile büyüme ve hızlı bakım hizmetlerinde yaygınlık

Brisa 2022 yılında bünyesine kattığı Türkiye’nin araç takip sistemleri lideri Arvento ile yarattığı sinerji sayesinde mobilite hizmetlerini daha da çeşitlendirdi. Kürkçü, “Filo müşterilerimizin operasyonlarını kolaylaştırmayı hedefleyen öncü hizmetler geliştirdik. Arvento’nun aktif cihaz sayısı 830 bini aşarken, araç sahipleri ve filolar için bütünsel hizmet noktalarımız Otopratik ve Propratik’lerin sayısını Türkiye’nin %77’sini kapsayacak şekilde artırdık. Otopratik noktalarındaki araç trafiği ise geçen yıla göre 2 katına çıktı.

Mobilitenin geleceğine uyumlu ürün ve hizmetler geliştirmeye devam ederek her zaman öncü olmayı hedefliyoruz. Bu başarıda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma ve hissedarlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi

Çimsa’dan 2024 yılında 28.2 milyar TL ciro

Sabancı Topluluk şirketlerinden Çimsa, 2024 yılına ilişkin enflasyon muhasebesi uygulanmış finansal sonuçlarını açıkladı. Çimsa, büyüme projelerini devreye aldığı 2024 yılını, güçlü bir bilançoyla kapadı.

Ekim 2024’te tamamlanan Mannok satın almasının tek çeyreklik etkilerinin de yer aldığı bilançoda, Çimsa’nın 2024 yılı cirosu 28.2 milyar TL olarak gerçekleşti. Türkiye operasyonlarında artan satış hacmi, ana maliyet kalemlerindeki iyileşme ve fabrikalardaki verimlilik uygulamaları sayesinde tek seferlik etkiler hariç 5,6 milyar TL FAVÖK ile geçen senenin 2 puan üzerinde %20 FAVÖK marjı kaydetti.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çimsa CEO’su Umut Zenar, yeni yatırımlarla dönüşüm stratejilerini başarıyla uygularken, güçlü bilanço yapılarını da korumaya devam ettiklerinin altını çizdi.

Enerjisa Enerji 2024 yılı finansal hedeflerinin tamamını gerçekleştirdi

Elektrik dağıtım, perakende satış ve müşteri çözümlerini içeren sağlam iş modeli sayesinde, Enerjisa Enerji paylaştığı dört kalemde de hedeflerine başarıyla ulaştığını duyurdu. Globalde ve ülkemizde süregelen zorlu şartlara rağmen Enerjisa Enerji, 2024 yılı faaliyet gelirini geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak 2,2 milyar TL yükselterek 41,2 milyar TL’ye ulaştırdı.

2024 yılında da tüm iş kollarında yatırımlarına devam etti

Enerjisa Enerji ana faaliyet alanlarından Dağıtım iş kolunda, 2024 yılında, 13 milyar TL’yi aşan bir yatırım ile aynı sektöre sürdürülebilir bir katkı sunmaya devam etti. İş modelinin sağlamlığı ve operasyonel mükemmeliyetin ön planda olduğu bu başarı, yatırımcıların güvenini pekiştirdi. Akıllı şebeke yatırımları ve teknolojinin etkin kullanımını tecrübesiyle bir araya getiren Enerjisa Enerji, 2025 yılında da Türkiye’nin enerji dönüşümüne hız kazandıran yatırımlarına devam edecek.

Düşük enerji fiyatları sebebiyle elektrik perakende satış alanında beklentiye paralel olarak karlılıkta düşüş yaşayan şirket, diğer yandan düzenlemeye tabi ve serbest piyasalardaki satış hacmini sırasıyla %7 ve %32 artırarak sektördeki rekabet gücünü gösteriyor.

Güneş enerjisi kurulu gücünde %250 artış ile rekor 

2018 yılından bu yana varlık gösterdiği ve pazar lideri olduğu Müşteri Çözümleri iş kolunda da 2024 yılı boyunca güçlü bir performans sergilendiği görülüyor. Müşterilerine güneş enerjisi santrali kurulumu yapan şirket, tamamladığı projeler sonucunda güneş enerjisi kurulu gücünün artırılmasıyla birlikte 2023 yılında 1,5 milyar TL olan brüt karını 2024 yılında 5,9 milyar TL’ye yükseltmiş durumda. Güneş enerjisi santrali projelerinin yıllık kurulu kapasitesi yaklaşık %250 artışla 102,4 MWp’ye ulaştı. Enerjisa Enerji’nin %100 iştiraki Eşarj, e-mobilite sektöründeki en fazla hızlı şarj istasyonuna sahip şirket olarak büyümeye devam ediyor. Eşarj’a yapılan yatırım ile 2023 yılında 1.780 olan şarj soketi sayısı %44 artışla 2.563’e ulaştı.

Türkiye’nin enerji dönüşümünün özel sektördeki itici gücü olarak, sürdürülebilir enerji ve altyapı yatırımlarına olan bağlılıklarını bir kez daha kanıtladıklarını belirten Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, “İş kollarımızdaki başarılar, Türkiye’nin enerji güvenliği ve sürdürülebilirliği hedeflerine olan katkımızı da gösteriyor Enerjisa Enerji olarak dağıtım iş kolundaki altyapı yatırımlarımıza hız kesmeden devam ederken, Müşteri Çözümleri şirketimiz ile 102,4 MWp’ye ulaşan Güneş enerjisi santrali kurulu gücümüz ile yenilenebilir enerji yatırımlarımızı ve enerji verimliliği projelerimizi de sektöre liderlik ederek genişletiyoruz.  Güneş enerjisi ve e-mobilite gibi alanlarda elde ettiğimiz önemli başarılar, enerji sektöründe çevresel duyarlılığı artırma ve karbon ayak izini azaltma yönündeki stratejik adımlarımızdan biri olmanın yanı sıra, en önemli ithalat kalemi enerji olan Türkiye için de oldukça elzem. Bizler, enerjide dönüşümünü sağlamanın sadece finansal başarılarla değil, aynı zamanda çevresel ve toplumsal sorumluluklarla mümkün olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Yatırımcılarımız için benzersiz bir değer yaratmaya devam edeceğiz

Türkiye’nin karbonsuzlaşma yolculuğunun bel kemiği olan enerji sektörüne doğru teşviklerin ve yatırımların akması gerektiğinin altını çizen Enerjisa Enerji CFO’su Philipp Ulbrich, “2024 yılı, finansal performansımız açısından önemli bir yıl oldu. Enflasyona endekslenmiş faaliyet gelirimizi yıllık bazda %6 artırarak 41,2 milyar TL’ye yükselttik ve enflasyonun üzerinde bir büyüme kaydettik. Ayrıca, perakende tarife yükünün hafifletilmesiyle serbest nakit akışımızda yıllık bazda 2,4 milyar TL’lik bir iyileşme gördük. Bunun yanı sıra müşteri çözümleri iş kolumuzda da güçlü bir büyüme sağladık. Öte yandan, artan finansman giderleri ve enflasyon muhasebesinden kaynaklanan yüklere rağmen, 2024 mali hedeflerimizi, enflasyona karşı korunan iş modelimiz ve planlandığı şekilde kesintisiz olarak ilerleyen operasyonlarımız sayesinde başarıyla tamamladık ve yatırımcılarımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getirdik. Hatta yatırımcılarımızın beklentilerini karşılayacak şekilde 2,87 TL temettü teklifini de sunduk. Yüksek enflasyon ve faiz ortamında dahi devam eden güçlü finansal yapımızla, önümüzdeki dönemlerde sürdürülebilir büyüme stratejimiz ve rekabetçi temettü taahüdümüz ile yatırımcılarımız için benzersiz bir değer yaratmaya devam edeceğiz.” dedi.

Eksun Gıda’nın Net satış hasılatı 10 milyar TL seviyesini geçti

Sinangil ve Sinangil Gluten YOK markalarıyla 200’ü aşkın ürün çeşidini bünyesinde barındıran Eksun Gıda, 2024 yılı finansal sonuçlarını Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınladı. Türkiye Muhasebe Standartları 29 (TMS) enflasyon muhasebesi ilkelerine uygun olarak hazırlanan sonuçlara göre net satış hasılatı 10,1 milyar TL olan şirketin brüt kârı 791 milyon TL, brüt kar marjı ise %7,8 olarak gerçekleşti.

Aktif büyüklüğümüz 5 milyar TL seviyesine yaklaştı

Finansal sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, “Eksim Holding değerleriyle şekillenen kurumsal temellerimiz ve vizyoner bakış açımız doğrultusunda aktif büyüklüğümüz 5 milyar TL seviyesine yaklaştı. Bu performansı şirketimizin istikrarlı gelişim yolculuğunda önemli bir eşik olarak görüyoruz. 2 milyar TL tutarındaki özkaynağımızla sağlam bir sermaye yapısı oluştururken yurt içinde ulaştığımız 7,8 milyar TL satış hacmi ve 2,3 milyar TL tutarındaki ihracat performansımız, hem yerel hem de küresel arenada hız kesmeden ilerlediğimizin en somut göstergeleri oldu” dedi.

Fabrikalarımızın toplam un silosu depolama kapasitesi 11.700 tona ulaştı

Eksun Gıda’nın güçlü yatırım stratejisiyle büyüme hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerinin altını çizen Demir, “Sektördeki avantajlı konumumuzu pekiştirmek adına Konya fabrikamıza 12 adet un silosu yatırımı gerçekleştirdik. Böylece Konya fabrikamızın un silosu depolama kapasitesini %34,3 artırarak 4.700 tona ulaştırdık. Tekirdağ ve Konya fabrikalarımızın toplam un silosu depolama kapasitesini ise %11,4 oranında artırarak toplam 11.700 tona çıkardık” dedi.

Kırklareli’nde bulunan Babaeski Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ’nin Eksun Gıda bünyesine katılımına da değinen Demir, “Bu yatırımımızla depolama süreçlerimizi ileri teknolojiyle optimize etmeyi hedefliyoruz. Yüksek kalite kontrol ve güvenlik protokolleri, malzemelerin sigortalanması, ihtiyaca yönelik özelleştirilmiş depolama çözümleri ve etkin envanter yönetimiyle operasyonlarımızı daha verimli hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Global Yatırım Holding, 2024 yılı finansal sonuçlarını açıkladı

Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 21 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding 2024 yılına ait finansal sonuçlarını açıkladı. 2024 yılında bir önceki yıla göre konsolide net karını %14 artışla 3 milyar 315 milyon TL’ye çıkaran Global Yatırım Holding’in FAVÖK’ü ise aynı dönemde %13’lük artışla 7,7 milyar TL seviyesine ulaştı. Holding’in konsolide gelirleri ise %3 artarak 17,6 milyar TL’den 18,2 milyar TL seviyesine çıkardı.

2024 yılının büyük kruvaziyer şirketleri için finansal açıdan güçlü bir toparlanma yılı olduğunu anlatan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “2024 yılında sektörde rekor seviyede gelir artışı kaydedildi. 2025 Kruvaziyer Endüstrisi Yıllık Raporu’na göre, küresel kruvaziyer kapasitesinin 2030 yılına kadar %25 artacağı öngörülüyor.” derken, Global Yatırım Holding Mali İşler Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “Makroekonomik koşullar ve jeopolitik hassasiyetlerin de etkisiyle belirsizliklerle dolu bir yılın geride kaldığına dikkat çekerek, “Memnuniyetle söylemek isterim ki tüm bu olumsuzluklara rağmen tüm paydaşlarımız için anlamlı etki yaratabildiğimiz bir yıl oldu. Ayrıca, taahhüt ettiğimiz üzere, Ekim ayında temettü ödememizi gerçekleştirdiğimizi paylaşmaktan memnuniyet duyuyorum.” diye konuştu.

Naturelgaz, 2024 yılını başarılı bir şekilde tamamladı

Taşımalı doğal gaz pazarında faaliyet gösteren Naturelgaz, 2024 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, satış hacmini bir önceki yıla göre %29 artırarak 324,2 milyon Sm³’e yükseltti ve net karını %162 oranında artırarak 365,6 milyon TL’ye çıkardı. Şirket, yüksek satış hacmi ve güçlü karlılık ile 2024 yılını başarılı bir şekilde tamamladı.

Şirket’in 2024 yılına ait finansal ve operasyonel performansını değerlendiren Naturelgaz Genel Müdürü Hasan Tahsin Turan, “Artan satış hacmimiz ve etkin maliyet yönetimimizle 2024’ü 1 milyar 138 milyon TL FAVÖK ile tamamlarken, bir önceki yıla göre %13’lük bir büyüme gerçekleştirdik. Ancak, enflasyon etkisini de göz önünde bulundurduğumuzda, FAVÖK’te bu büyüme oranı önceki yıla göre %63’e kadar ulaşmıştır. Bu başarı, güçlü maliyet yönetimimizin ve stratejik adımlarımızın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. 2025’te daha da güçlü bir performans hedefliyoruz.” dedi.

Polisan Holding 2024 yılı finansal sonuçlarını açıkladı

Türkiye ekonomisinin büyümesinde önemli konumda bulunan kimya, boya, liman işletmeciliği ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren Polisan Holding, 2024 yılı 12 aylık finansal sonuçlarını açıkladı. 2024’te 6,2milyar TL konsolide gelir elde eden Polisan Holding’in brüt karı 1,45 milyar TL oldu. 2024 yılı FAVÖK rakamı 1 milyar TL’ye ulaşırken FAVÖK marjı ise %17 seviyesinde gerçekleşti.

2024 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Polisan Holding CEO’su Cantekin Dinçerler, “2024 yılını küresel ve yerel piyasalardaki ağırlaşan koşullar ve belirsizliklerle geride bıraktık. İhracat pazarlarındaki zayıf seyir, iç talepteki daralma ve yılın ikinci yarısında ivmelenen enflasyon-kur makası, faaliyet karlılığımız üzerinde etkili oldu. Katma değerli ürün ve hizmetlerin portföyümüzdeki payını artırırken, işletme sermayesi ve finansman maliyetlerini kontrol altında tutarak bu olumsuz etkileri sınırladık. Polisan Yapıkim’in 30.000 metrik ton kapasiteli polimer yatırımını ve Poliport’un 5.850 m3 kapasiteli 8. tank çiftliği yatırımını tamamladık; Polisan Holding olarak yılı 1,45 milyar TL brüt kar ve 1 milyar TL FAVÖK ile tamamladık. 2025 yılında da bu yöndeki çalışmalarımıza kararlılıkla devam etmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde piyasa koşullarını yakından takip ederek, hedeflerimiz doğrultusunda stratejik ve taktiksel adımlar atmaya devam edeceğiz.” dedi.

Liman faaliyetleri brüt kar ve FAVÖK’de artış sağladı

2024 yılında en fazla yük elleçlemesi yapan ilk üç bölge liman başkanlığı arasında %15,8’lik pay ile Poliport’un da dahil olduğu Kocaeli Liman Başkanlığı’nın ikinci sırada yer aldığını söyleyen Dinçerler, sektörel verilerin Holding’in bu alandaki yatırımlarının stratejik önemini bir kez daha kanıtladığını vurguladı ve 2024 yılı yatırımlarının planlandığı şekilde tamamlandığını belirtti.

IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2024’ü 3,1 milyar TL gelirle kapattı

IC Holding’in enerji sektöründeki uzmanlığıyla yenilenebilir enerji alanında güçlü adımlar atan IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2024 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Kamu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanan bilanço sonuçlarına göre 2024 yılında toplam gelirleri 3,1 milyar TL’yi bulan IC Enterra Yenilenebilir Enerji, yılı yaklaşık 2 milyar TL net kar ile tamamladı. Aktif toplamı 38,3 milyar TL’ye ulaşan IC Enterra, 2024 yılında da güçlü nakit akışını korudu. 2024 yılında 9 hidroelektrik santralinde toplam 1.053 GW saat elektrik üreten şirket, YEKA Erzin-2 güneş santralinin de devreye girmesiyle birlikte 2025 yılında elektrik üretimindeki gücünü daha da artırmış olacak. 

2024 yılı proje geliştirme ve yatırımlar açısından iyi bir yıl oldu

2024 finansal sonuçlarını değerlendiren IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, “Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz halka arz sürecimiz oldukça başarılı geçti. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla Türkiye’nin enerji dönüşümüne katkı sağlamayı sürdürdük. Hatay’da toplam mekanik kurulu gücü 136 MWm olan YEKA Erzin-2 GES projemizi kademeli olarak devreye aldık. Yıl içinde küresel pazarlarda ilk adımı İtalya ile attık. İtalya’da toplam 108 MW kapasiteli 2 RES projesinin yatırım süreçlerini devam ettiriyoruz. Yine bu ülkede greenfield ilave rüzgâr ve güneş projeleri geliştirme faaliyetlerini yürütüyoruz.” dedi.

Yatırımcılarımıza sürdürülebilir bir büyüme vaat ediyoruz

IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin hem Türkiye’de hem de uluslararası pazarlarda büyüme stratejisini sürdürdüğünü belirten Kızılok, “Erzincan’da 61 MW’lik Bağıştaş Hibrit GES Projesi’yle ilgili yatırım çalışmalarımız devam ediyor. Toplam kurulu gücü 485 MW olacak depolamalı RES ve GES yatırımlarıyla ilgili de çalışmalarımız mevcut takvimimiz doğrultusunda ilerliyor. IC Enterra olarak güçlü finansal yapımız, kârlı iş modelimiz ve değerlerimizle yatırımcılarımıza sürdürülebilir bir büyüme vaat ediyoruz. Yenilenebilir enerji sektöründe öncü olma vizyonumuzla, yeni teknolojiler ve verimliliği artıracağız.” ifadelerini kullandı.

Consus Enerji, 2024’te 152 milyon TL net kar açıkladı

Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve dağıtık enerji alanındaki öncü firmalarından olan Consus Enerji, 2024 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Consus Enerji’nin gelirleri 1 milyar 369 milyon TL olurken, net kârı ise 151,7 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Gelecek dönem hedeflerine yönelik değerlendirmelerde bulunan Consus Enerji Genel Müdürü Atay Arpacıoğulları, “2024 yılsonu itibarıyla işletmeye alınan santrallerimizde toplam kurulu gücümüz 50,2 MW’ı yenilenebilir enerji ve 54,1 MW’ı dağıtık enerji olmak üzere 104 MW’a ulaştı. Yatırımına devam ettiğimiz ve yakın zamanda devreye alınacak projemiz ile birlikte toplam kurulu gücümüz 108 MW’ın üstüne çıkacak. 2024 yılı içinde Bahamalar Bölgesi’nde kazandığımız, yaklaşık 100 MW’lık santral yatırımını içeren ihale ile faaliyetlerimizi yurt dışına yaygınlaştırma yolunda çok önemli bir adım atıyoruz. Yurt içinde de güneş enerjisi odaklı büyümemize devam etmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Doğan Holding’in 2024 yılındaki konsolide net karı 4,3 milyar TL

Doğan Holding’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdiği konsolide finansal tablolara göre; 2024 yılında konsolide gelirleri 84,5 Milyar TL oldu. Doğan Holding’in net dönem kârı ise 2024 yılında 4,3 Milyar TL seviyesine ulaştı.

Doğan Holding CEO’su Çağlar Göğüş, net dönem karında Grubun zorlu koşulları etkin yönetme yetkinliğinin katkısından bahsederek şöyle devam etti: “Kurumsal vizyonumuz doğrultusunda stratejik segmentlerde portföyümüzü etkin bir şekilde yöneterek güçlü finansal sonuçlar elde etmeye devam ediyoruz. Özellikle son dönemde bünyemize kattığımız ve yeni kurduğumuz şirketlerin performansı, izlediğimiz stratejinin başarısını 2024 yılında da kanıtladı. Hepiyi Sigorta, 2024 yılında yönettiği portföy büyüklüğünü geçen yıla kıyasla iki kattan fazla artırdı. Hepiyi Sigorta’nın yönettiği portföy büyüklüğü 204 milyon ABD Dolar’ından 484 Milyon ABD Dolar’ına yükselirken, gelirleri ise %77 artış göstererek 19,6 milyar TL’ye ulaştı. Dijital ve geleneksel kanallar arasındaki denge sayesinde maliyet-gelir oranını koruma yönündeki kararlı duruşunu sürdüren Hepiyi Sigorta, yıllık net karını neredeyse 2 katına çıkartarak 1,4 milyar TL ile sektördeki yerini güçlendirdi. Gümüştaş Madencilik işimizi 2024 yılının son çeyreği itibarıyla konsolide etmeye başladık. Madencilik faaliyetlerimizde 2024 son çeyrekte 864 milyon TL gelir kaydettik. Türkiye’nin en büyük üç kurşun ve çinko üreticisinden biri olan Gümüştaş, yüksek kar marjı sağlamaya devam ederken, uluslararası pazarlara erişimi ve döviz bazlı gelirleriyle güçlü konumunu sürdürdü. Stratejik sektörlerimizden yenilenebilir enerji sektöründeki temsilcimiz Galata Wind ise üretim kapasitesini bir yıl önceki 290,2 MW seviyesinden 297,2 MW’a çıkararak elektrik üretiminde yıllık yüzde 11 artış gerçekleştirdi.”

Logo Yazılım 2024 finansal sonuçlarını açıkladı

Türkiye’nin en büyük yerli iş yazılımı şirketi Logo Yazılım, 2024 yılına ilişkin enflasyon düzeltmesi içeren finansal sonuçlarını açıkladı. Küresel düzeyde zorlu makroekonomik koşullara rağmen güçlü büyüme ve karlılığa odaklanan Logo Yazılım, 2024’te satış gelirlerini önceki yıla oranla reel olarak %30 artırarak 4 milyar 84 milyon TL’ye yükseltti. Faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) önceki yıla göre reel olarak %69 oranında artarak 1 milyar 523 milyon TL’ye ulaştı. Net kâr ise %94 reel büyüme kaydederek 363 milyon TL olarak gerçekleşti.

Logo Yazılım’ın Romanya’daki iştiraki Total Soft’taki hisse oranını azaltmak üzere imzaladığı sözleşme sebebiyle, muhasebe standartları gereği 31 Aralık 2024 finansal döneminde Romanya faaliyetleri sadece net dönem karına katkıda bulundu. Satış gelirleri ve FAVÖK seviyesinde sadece Türkiye operasyonlarının performansı yer aldı.

Logo Yazılım’ın tekrarlayan ve bulut gelirlerinin, toplam faturalanan gelirler içindeki pay artışı 2024’te de devam etti. Tekrarlayan gelirler önceki yıla göre %21 artış kaydederek toplam faturalanan gelirler içindeki payını %80’e çıkardı. Bulut gelirlerinde ise %26 oranında büyüme elde edilirken, faturalanan gelirler içindeki payı %46 olarak gerçekleşti.

2024’te kurumsal uygulama yazılımları ve e-Dönüşüm servisleri segmentinde toplam 11 bin 600 yeni müşteri kazanımıyla başarılı bir performans sergilendi. Operasyonel giderlerini büyüme eğilimlerine göre yöneten Logo Yazılım, verimlilikte önemli bir artış elde etti.

Logo Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su M. Buğra Koyuncu, “Küresel düzeyde yaşanan makro zorluklar ve belirsizliklere rağmen Logo Yazılım olarak başarılı bir yılı geride bıraktık. Mevcut müşterilerimizin ilave harcamaları ve yeni müşteri kazanımının yanı sıra hem bulut hem de tekrarlayan gelirlerde elde ettiğimiz artış, güçlü büyüme ve sürdürülebilir karlılık hedeflerimizi destekledi. Ürün geliştirme süreçlerimizdeki bütünleşik yeni çalışma modelimizin, operasyonel verimliliğimize olumlu etkilerini görmeye başladık. Servisleşme stratejimiz kapsamında müşteri deneyimi odağı ile uçtan uca hizmet veren bir bulut şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Penta Teknoloji’nin 2024 yılı cirosu 23,9 milyar TL’ye ulaştı

Penta Teknoloji, 2024 yılını başarılı bir finansal performansla kapattı. Şirketin 2024 yılı konsolide cirosu, önceki yıla göre %32’lik artışla 23,9 milyar TL olurken, brüt karı %27 artarak 1,7 milyar TL’ye ulaştı. 2024’te FAVÖK’ü %3’lük artışla 1 milyar TL olan Penta Teknoloji’nin FAVÖK marjı ise %4,3 olarak gerçekleşti. Penta Teknoloji aynı dönemde 387,7 milyon TL vergi öncesi kar elde etti.

Dijital dönüşüm odağımızı 2025’te yeni projeler ile güçlendireceğiz

Penta Teknoloji Genel Müdürü Fatih Erünsal,şirketin geniş ürün yelpazesinin yanı sıra dijitalleşme ve iş süreçlerindeki optimizasyon adımlarıyla 2024 yılında da bilişim teknolojileri sektörünün güvenilir iş ortağı olarak konumlanmaya devam ettiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Hız, verimlilik ve iş geliştirme konularında iş ortaklarımızla kurduğumuz iş birlikleri ve geliştirdiğimiz projelerle önemli başarılara imza attık. Dijitalleşmeye yönelik yatırımlarımız, lojistikteki yetkinliğimiz ve müşteri memnuniyetini odağına alan hizmet anlayışımızla paydaşlarımızı ve sektörü ileri taşıdık.  İş ortaklarımızın değişen ihtiyaçlarına uyum sağlayan ve sürekli yenilenen dijital çözümlerimizle, sektörde fark yaratan uygulamalar geliştirmeye devam ediyoruz. Dijitalleşmeyi stratejik önceliklerimiz arasında konumlandırarak, sunduğumuz yenilikçi hizmetlerle iş ortaklarımızın rekabet gücünü artırıyor, güçlü finansal yapımız ve teknolojiye yaptığımız yatırımlarla Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecine katkı sağlıyoruz. 2025 yılında da dijital dönüşüm alanındaki kararlı adımlarımızı sürdürerek iş süreçlerinde mükemmelliği hedefleyen stratejilerimizle büyümeye ve sektördeki öncü konumumuzu güçlendirmeye devam edeceğiz.”

SUWEN’den yıl genelinde yüzde 24 FAVÖK artışı

Türkiye’de ve yurt dışında istikrarlı bir şekilde artan mağaza ve bayilikleri ile kadın iç giyim, ev giyim, plaj giyim ve çorap (KİEP) sektörünün hızlı büyüyen markası Suwen, 2024 yılı finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) açıkladı. Yıl boyunca geleneksel ve e-ticaret satış kanallarında yürüttüğü stratejik pazarlama ve satış hamleleriyle faaliyet performansını %24 oranında artıran Suwen, bir önceki yıl belirlediği karlılık ve büyüme hedeflerine ulaşarak küresel marka olma yolunda önemli bir adım daha attı.

Enflasyon muhasebesine (TMS 29) göre düzenlenmiş finansal tablolarda, Türkiye’de 180 ve 10 ülkedeki 18 mağaza ve bayilikleri ile Suwen’in 2024 yılı konsolide gelirleri %21 artışla 4,4 milyar TL’ye yükseldi. Enflasyon muhasebesi düzeltmeleri öncesi verilerde ise satışlar %90 artışla 3,9 milyar TL seviyesine ulaştı.

Şirketin ciroda %83 paya sahip yurt içi mağazacılık gelirleri %18 büyürken, ciroda %14 paya sahip e-ticaret kanalı %40’lık artış kaydetti. Çok kanallı strateji, doğru fiyatlama ve müşteri odaklı yaklaşımlar bu büyümenin itici gücü oldu.

Operasyonel verimlilik ve finansal disiplini sayesinde Suwen, 2023 yılında %21,8 olan FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar) marjını 2024 yılında %22,4’e çıkartarak FAVÖK tutarını yaklaşık 975 milyon TL seviyesine yükseltti (yıllık %24 artış). Brüt kar marjı ise %51,8’den %53,3’e yükselerek karlılığı destekledi.

Yıllık faaliyetlerini enflasyon muhasebesine göre raporlayan Suwen, 2024’te 232 milyon TL net kar elde etti.

Küresel ve yurtiçindeki zorlayıcı ve çevik hareket etmeyi gerektiren ekonomik şartlara rağmen hedeflerine ulaşmış olmaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden SUWEN Genel Müdürü Ali Bolluk, 2024 yılsonu finansal sonuçlarıyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: “Global bir marka olma hedefiyle planladığımız stratejik adımları kararlılıkla hayata geçiriyoruz. 2024’te konsolide ciromuzu ve faaliyet karlılığımızı beklentilerimizin de üzerinde büyüttük. Çok kanallı satış stratejisi ve doğru fiyatlama politikamız, piyasadaki belirsizlik ortamına rağmen hedeflerimize ulaşmamızı sağladı.

2025 yılının ise piyasa verileri bağlamında geçen yıla kıyasla belirgin ekonomik göstergeleri barındırdığını söyleyebilirim. Hükümetimizin enflasyonu indirme yönündeki kararlı çalışmaları tüketicilerimizin satın alma gücünde öngörülebilir iyileşmeler olacağının sinyalini veriyor. Sektör tecrübesine ve pazar anlayışına sahip güçlü yönetim ekibimizle beraber bu doğrultuda stratejilerimize yön veriyoruz.

Orta ve uzun vadede, Suwen’i dünya çapında tanınan bir marka yapmak için önümüzdeki beş yıllık planlarımızı uygulamaya devam ederken, her yıl belirlediğimiz hedeflere ulaşmak üzere emin adımlarla ilerliyoruz.”

ŞOK Marketler, 2024 yılında da büyümesini sürdürdü

ŞOK Marketler 2024 yılı finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladı. Yıl boyunca yaptığı yatırımlarla istikrarlı büyümesini sürdüren şirket, 2024 yılında nette açılan 256 yeni mağazayla beraber 81 ildeki toplam mağaza sayısını 10 bin 981’e çıkarırken cirosunu ise 202 milyar TL’ye ulaştırdı. ŞOK Marketler “Her Gün Ucuz Fiyat” kampanyaları ile 2024 yılında da özellikle temel ihtiyaç ürünlerinde müşterilerinin bütçelerine destek oldu. 2024’te 50 bine yaklaşan çalışan sayısıyla ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlamaya devam etti.

ŞOK Marketler, 2024 yılında açtığı yeni mağazalarla Türkiye genelindeki yaygınlığını artırırken yeni mağaza konsepti ile müşteri deneyimini üst seviyeye taşıdı. Standart mağazalara göre daha büyük satış alanına ve daha geniş bir ürün portföyüne sahip olan yeni mağazalarda kafe bölümü, yeme-içme alanları, günlük taze fırın ürünleri, hazır yemek seçenekleri, sıcak kahve ve özel soğutmalı dolaplarda muhafaza edilen taze sebze-meyve ve donuk ürünler ile müşterilere zengin bir alışveriş deneyimi sunuluyor. 

Adrese teslimat hizmetinin kapsamı genişledi

2024 yılında dijitalleşme alanında yatırımlarını artıran ŞOK Marketler, e-ticaret uygulaması Cepte ŞOK’u yeni arayüz güncellemesi ve 60 dakika içinde teslimat seçeneğiyle daha kullanıcı dostu hale getirdi. 

Deprem bölgesine ve kadın girişimcilere destek

ŞOK Marketler, toplumsal faydayı ön planda tuttuğu “ŞOK’ta Ben de Varım” projesiyle, başta deprem bölgesi olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinden kadın kooperatiflerini desteklemeye devam etti. Proje ile bugüne kadar 10 milyon TL’den fazla ekonomik değer yaratılırken, kadın istihdamının artırılmasına ve yerel üretimin güçlendirilmesine katkı sağlandı. Bunun yanı sıra deprem bölgesindeki üreticileri desteklemek amacıyla 2024 yılı Kasım ayında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Akbank iş birliğiyle Tedarik Zinciri Finansman Programı başlatıldı.

Stratejik yatırımlarımızla güçlü büyümemizi sürdürdük

ŞOK Marketler CEO’su Uğur Demirel, 2024 yılı performanslarını değerlendirerek şunları söyledi: “2024 yılında da stratejik yatırımlarımızla büyümemizi sürdürerek satış gelirlerimizi artırmayı ve müşterilerimize iyi hizmet sunmayı başardık. ‘Her Gün Ucuz Fiyat’ kampanyalarımızla tüketicilerin temel ihtiyaç ürünlerine erişimini kolaylaştırdık ve bütçelerine katkı sağladık. Yeni mağaza konseptimiz, güncellenen e-ticaret uygulamamız ve kargo yoluyla teslimat hizmetimizle alışveriş deneyimini geliştirdik. Kadın girişimciliğini ve deprem bölgesindeki tedarikçileri destekleyen projelerimiz, istihdama katkımız ve sürdürülebilirlik çalışmalarımızla toplumsal değer yaratıyoruz. 2025 yılında da tedarikçilerimiz, müşterilerimiz, çalışanlarımız ve tüm paydaşlarımızla birlikte perakende sektöründeki güçlü konumumuzu daha da ileriye taşıyacağız.”

Koton 2024’te yurt içi satışlarında yüzde 66’lık nominal büyüme kaydetti

Geçen yıla kıyasla yavaşlayan tüketici talebine rağmen trend ve kaliteli ürünleri müşterilerine rekabetçi fiyatlarla sunan Koton, kaydettiği büyümeyle sektörden pozitif şekilde ayrıştı. Koton yurt içi satışları nominal olarak %66 artarken reel büyüme %12 olarak gerçekleşti.

Koton yurt dışı satışları ise güçlü Türk Lirası ve bulunduğu bazı yurt dışı pazarlarda yaşanan özel koşullardan etkilenmesine rağmen, konsolide satışları nominal olarak %58, reel olarak ise %1,1 büyüme kaydetti.

2024 yılında toplam mağaza sayısı 437’den 451’e çıktı

Büyüme planları kapsamında ikinci çeyrek itibarıyla hız kazanan yeni mağaza açılışları üçüncü ve son çeyrekte de devam etti. 2024 yılında üç yeni ülkeye giriş yapılarak, yurt içi mağaza sayısı üç, yurt dışı mağaza sayısı on bir artarak toplam mağaza sayısı 451’e ulaştı.

E-ticaret kanalı yurt içinde ve yurt dışında güçlü büyüdü

Yurt içinde ve yurt dışındaki pazaryerlerine ek olarak özellikle yurt dışında yeni eklenen pazaryerlerinin etkisiyle ve her geçen dönem büyüyen web sitesi liderliğinde Koton konsolide e- ticaret satışları 2024 yılında reel olarak %15 büyüdü. Söz konusu dönemde web sitesi satışları

%30 reel büyüyerek e-ticaret kanalı içindeki ağırlığını daha da artırdı ve ziyaretçi sayısı 2024 yılında %14 artarak 67,5 milyona çıkarken, Koton mobil uygulamasının aktif kullanıcı sayısı %190 artarak yaklaşık 7 milyona ulaştı.

Brüt kar nominal olarak %60, reel olarak %4,5 büyürken, brüt kar marjı %54’e yükseldi

Etkin tedarik stratejisi, zengin ürün seçenekleri ve dinamik fiyatlama uygulamaları sayesinde 2024 konsolide brüt kar güçlü bir büyüme kaydederken, enflasyon muhasebesi uygulanmış brüt kar marjı %52’den %54’e yükseldi.

Koton Club üye sayısı 6,5 milyon’a yükseldi

Omnichannel stratejisinin önemli bir parçası olan müşteri sadakat programı Koton Club üye sayısı 2024 yılında 3,1 milyondan 6,5 milyona çıktı.

Koton CEO’su Dr. A. Bülent Sabuncu, şirketin 2024 yılı performansı ile ilgili şunları kaydetti: “Geçtiğimiz iki seneye kıyasla, yurt içinde ve yurt dışında zorlaşan piyasa koşullarına rağmen 2024 yılını reel satış ve brüt kar büyümesi ile bitirdik. Yurt içi tüketimin trendindeki yavaşlamaya rağmen yurt içi satışlarımız reel olarak %12 büyüme kaydetti. Yurt dışı satışlarımız kontrolümüzde olmayan aşırı güçlü Türk Lirası ve bölgesel gelişmelerden etkilendi. Buna rağmen konsolide satışlarımız enffasyon muhasebesi uygulaması öncesi %58 arttı.

E-ticaret 2024 yılında reel olarak %15 gibi güçlü bir büyümeyle yılı kapatarak bu kanala verdiğimiz önemin doğruluğunu ispatladı. Önümüzdeki dönemde e-ticaret kanalımızın ve özellikle web sitemizin  yurt içinde ve yurt dışında daha da fazla büyüyeceğine inanıyoruz.

2025 yılı 2024 yılında olduğu gibi yeni mağaza açılışları ile ağırlıklı yurt dışında büyümeye odaklandığımız bir yıl olmakla birlikte, her zamankinden daha fazla verimliliğe odaklandığımız bir yıl olacak. Gerek operasyonel gerekse finansal verimlilik konularında çalıştığımız projelerle karlılığımızı da desteklemeyi planlıyoruz.”