Borusan Grup şirketlerinden Borusan Lojistik, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) tarafından düzenlenen Duyarlı Ol! Projesi’nde Altın Seviye Sertifika almaya hak kazandı. Yönetişim, sürdürülebilir satın alma, enerji yönetimi, su ve atık yönetimi başlıklarındaki hedeflere ulaşan Borusan Lojistik, Türkiye’de bu sertifikayı alan ilk tesis oldu.
Borusan Grup şirketlerinden Borusan Lojistik, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) tarafından düzenlenen, Duyarlı Ol! Projesi’nde, Altın Seviye Sertifika almaya hak kazandı. Bu sertifikayı alan ilk tesis olan Borusan Lojistik, yönetişim, sürdürülebilir satın alma, enerji yönetimi, su yönetimi ve atık yönetimi başlıklarındaki projelerle altın sertifikanın sahibi olurken sertifikalarını düzenlenen törenle SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik’ten teslim aldılar.
SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Duyarlı şirketler duyarlı çalışanlar ile mümkün mottosundan yola çıkarak 2015 yılında başlattığımız, Duyarlı Ol! Projesi, kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanıldığı, israfın olmadığı bir iş ortamı yaratarak projeyi uygulayan şirketlerin iklim krizini önleme çabalarına önemli bir katkı sağlıyor. Aynı zamanda Duyarlı Ol! çalışanlar için yönetişim, sürdürülebilir satın alma, enerji yönetimi, su yönetimi ve atık yönetiminden oluşan beş başlıkta kurumlara rehberlik sağlayarak, kurum içinde sürdürülebilir yaşam kültürü oluşturmaya ve aynı zamanda kurum çalışanlarının günlük hayatlarında kaynak tüketimi ve geri dönüşüm konularında sorumlu bireylere dönüşmelerine hizmet etmeyi amaçlayan bir entegre çevre yönetimi ve iç iletişim projesi. Üyemiz Borusan Lojistik Duyarlı Ol! Projemizde Altın Seviye sertifika kriterlerini yerine getiren ilk kurum oldu. Bu önemli başarının projeye dahil olmak isteyen diğer üyelerimize de örnek teşkil edeceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Yüzde 100 karbonsuz tesis
2022 yılında başvurdukları projede farklı alanlarda hedeflere ulaşan Borusan Lojistik %100 karbonsuz bir tesis olurken elektrik tüketimini büyük çoğunluğunu çatı GES’ten karşılıyor. Kullanılan tüm ekipmanlar elektrikli olup, fosil yakıt kullanımı bulunmuyor. Koli içi sabitlemelerde geri dönüştürülmüş kraft kağıt kullanılırken, plastik streç standardizasyonu ve yeniden kullanılabilir palet sabitleme fileleri tercih ediliyor. Ömrünü tamamlamış lastiklerin rampalarda takoz olarak kullanımı, tek kullanımlık plastiklerin ve pet şişelerin kullanılmadığı tesis bu yıl ayrıca Sıfır Atık belgesi almaya da hak kazandı. Bununla birlikte tesisteki tüm yemekhane hazırlık aşamasındaki organik atıklar biyogaza ve kahve atıkları da yeniden kullanılabilir bardak v.b ürünlere dönüştürülerek döngüsel ekonomiye kazandırılıyor.
Farkındalık evlere de yansıyor
“Güçlü Kadın Güçlü Lojistik” mottosu altında hem sahada hem de yollarda kadın tır kaptanları, kadın operatörler ile fark yaratan Borusan Lojistik, Yeşil Çocuk Festivali ve Sürdürülebilirlik Resim Yarışmaları ile de dönüşümü çocuklardan ve gençlerden başlatıyor. Yaya güvenliği, rampa güvenliği gibi iş güvenliği amaçlı projelerde yapay zekâ ve görüntü işleme teknolojisi ve İSG amaçlı uygulamalar görüntü tanıma teknolojileriyle operasyonel sistemlerin bütünleşik kullanılabildiği uygulamalar ile çalışma ortamları güvenli hale getiriliyor. Borusan Lojistik en yüksek seviye sertifikaya sahip oldu
Duyarlı Ol! Projesi kapsamındaki ödüllendirme sistemi ile kurumlar 1 yıllık sürecin sonunda hayata geçirdikleri aksiyonlar bazında çeşitli sertifikalara hak kazanabiliyor. Duyarlı Ol! Projesinde alınabilecek en yüksek seviye sertifika olan Altın Seviye Sertifika’ya sahip olan Borusan Lojistik, sistemin içerdiği 5 başlıkta verilen tüm hedefleri yerine getirerek bir ilke imza atmış oldu.