13 Temmuz 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Gastro

Türkiye’nin Keyif Sırrı: Anı Yaşamak Ve Özgür Hissetmek

Yemeksepeti, Türk halkının keyif anlayışını ve “iyi hissetme” dinamiklerini mercek altına alan “Türkiye’nin Keyif Haritası” araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Toplumun keyif kodlarını ve alışkanlıklarını ortaya koymayı amaçlayan araştırma, çarpıcı sonuçlarıyla dikkat çekiyor. Bulgulara göre, Türk insanı için soyut bir mutluluk idealindense, günlük yaşamdaki “iyi hissetme” hali daha büyük önem taşıyor.

Araştırmaya göre, katılımcıların %59’u “iyi hissetmek” halini “mutluluk”tan daha değerli buluyor. Keyif tanımı ise büyük ölçüde “anı yaşamak” (%86) ve “özgür hissetmek” (%93) ile özdeşleşiyor. Günlük sorumluluklardan bir anlığına da olsa uzaklaşmak, katılımcıların %94’ü için kendini iyi hissetmenin önemli bir koşulu olarak öne çıkıyor. Türk halkının %79’u genellikle kendini iyi hissettiğini belirtirken, bu durum toplumun küçük ve sıradan anlardan keyif alarak sürdürülebilir bir iyi ruh hali yakaladığını gösteriyor. Ancak günlük hayatta keyfi olumsuz etkileyen faktörler de mevcut. Uykusuzluk (%66), trafik (%52) ve uzun çalışma saatleri (%47) keyif kaçıran unsurların başında geliyor. Şehir kalabalığı ise katılımcıların %81’inin ruh halini olumsuz etkiliyor. Günün en keyifli zaman dilimi olarak ise %39 ile akşam saatleri (19:00–22:00) tanımlanıyor.

“Hayata dokunduğumuz her anda iyi hissettirmeyi arzuluyoruz”

Yemeksepeti CEO’su Mert Baki, araştırmayla ilgili olarak, “Yemeksepeti olarak bir ‘keyfe kaçış aracı’ Mert Baki olmayı hedefliyoruz. Misyonumuz, sadece bir tıkla yemek ulaştırmanın ötesine geçerek, kullanıcılarımızın yüzünde bir tebessüm oluşturmak ve ‘Keyfin Yerine Gelsin’ mottomuzun içini her geçen gün daha da anlamlı kılmak. Bu kapsamlı araştırma, Türk insanının keyif anlayışının ne kadar kişisel, anlık ve ulaşılabilir olduğunu gözler önüne sererken, bizlere de bu keyif anlarını daha iyi anlama ve ekosistemimizdeki tüm paydaşlarla birlikte bu deneyimi zenginleştirme yolunda değerli içgörüler sunuyor. Temel felsefemiz, insanların hayatına dokunduğumuz her anda onlara gerçekten iyi hissettirmek ve keyiflerini yerine getirmek üzerine kurulu.” dedi.

Türk usulü keyif: Geleneksel alışkanlıklar öne çıkıyor

“Çay/kahve içmek, televizyon izlemek ve aileyle vakit geçirmek” üçlüsü, Türkiye’nin adeta “iyi hissetme” formülü olarak tanımlanıyor. Egzersiz yapmak katılımcıların %74’ü için stresi azaltırken, televizyon izlemek %85 ile daha çok keyif veren bir aktivite olarak belirtiliyor. Çocuklu bireyler için aile zamanı (%65) öncelikliyken, çocuksuzlar kişisel zamana (%60) yöneliyor. Kadınlar ve 25-44 yaş arası bireylerin keyif verici sosyal aktivitelerde daha aktif olduğu gözlemleniyor.

Ekonomik belirsizlik, güvenlik kaygıları ve gelecek endişesi gibi toplumsal sorunlar ise keyfi baltalayan önemli etkenler arasında sıralanıyor. Özellikle kadınlar ve genç yetişkinlerin (25-34 yaş) bu toplumsal ağırlığı daha yoğun hissettiği ve bu nedenle daha aktif bir şekilde keyif arayışına girdiği belirtiliyor. Geçmişe özlem de dikkat çekici bir bulgu; katılımcıların %74’ü çocukluklarında kendilerini daha özgür hissettiklerini, %78’i ise çocukluklarının bugünden daha keyifli geçtiğini ifade ediyor.

Sipariş edilen yiyecekler arasında en çok keyif verenler ise kebap (%38), hamburger (%19) ve pizza (%16) olarak sıralanıyor. Pizza daha çok sosyal ortamlarda tercih edilirken, hamburgerin yalnızken yenen bir yiyecek olduğu görülüyor. Tatlılar ise bir zorunluluktan ziyade, yalnızca keyif ve haz almak için tüketiliyor.