WeLD Uluslararası Taşımacılık her yıl yüzde 100’ün üzerinde büyüme performansı sergiliyor. Bu yılı 45 milyon dolarlık (ortalama kurdan 500 milyon lira) bir ciro ile kapatmaya hazırlanan WeLD, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için 100 milyon dolarlık bir ciro hedefi ile yoluna devam ediyor. Şirket, bu hedef ile yıl bitmeden milyar lira cirolu şirketler ligine yükselmiş olacak. Hizmetix olarak bu başarı hikayesinin ardında nasıl bir takım oyunu olduğunu WeLD Yönetim Kurulu Üyesi ve Stratejik İş Geliştirme Direktörü Çiğdem Cebecigil’e sorduk.
Hava ve denizyolu taşımacılığında oyun alanı olarak tüm dünyayı belirleyen WeLD Uluslararası Taşımacılık, müşterilerinin hayallerine öncülük ediyor. Bu liderlik aynı zamanda WeLD (We Lead Dreams) isminin de ilham kaynağı…
WeLD Uluslararası Taşımacılık olarak hava ve denizyolu taşımacılığında faaliyet gösterdiklerini belirten Cebecigil, “Hizmet vermeye başladığımız günden beri dünyanın her noktasında bulunan müşterilerimizin her türlü ürün ve hizmet talebini, en hızlı ve güvenilir şekilde karşılamaya devam ediyoruz. Global bir Türk markası olma hedefiyle çıktığımız bu yolda, hedefimize hızlı ve emin adımlarla durmadan ilerleyerek hayallere öncülük ediyoruz” diye konuştu.
WeLD Uluslararası Taşımacılık’ın sektöre giriş serüveninden günümüze dek başarıyla sürdürdüğü yolculuğunu Hizmetix okurları için kısaca anlatır mısınız?
2020 yılında İstanbul’da çok küçük bir ekip ve merkez ofisle işe başladık. Bugün ise 120 kişilik bir kadro ve beş şubeye ulaştık. Bursa, Mersin, İstanbul Havalimanı ve Almanya Duesseldorf’ta şubelerimiz var. 2023 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’de İzmir, yurt dışında da Hollanda ve Almanya’da birkaç noktada daha ofis açarak üç yıl içerisinde 15 ülkede şubeleşmeyi planlıyoruz. Hedefimiz sadece Türkiye’de değil, dünyadaki sayılı taşımacılık şirketlerinden biri olarak global bir Türk markası yaratmak. Gelirimizin neredeyse yüzde 90’ını transit ticaret ile faaliyet gösterdiğimiz ülkelerin başka ülkelere olan taşımalarını yaparak gerçekleştireceğiz. Bu nedenle WeLD Uluslararası Taşımacılık olarak, 5 yıl sonra dünyanın bütün noktalarında hizmet veren önemli oyunculardan biri olmayı planlıyoruz.
Devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan Turquality için de başvuru sürecimizi başlattık. Umuyoruz ki; yeni yılın ilk aylarında Turquality belgesini de alacağız. Ve buradan alacağımız destek ile global bir oyuncu olmanın gerekliliklerini yerine getirerek kısa bir zamanda dünyanın tüm stratejik noktalarında şubeleşeceğiz.
Müşterilerinizin nezdinde değerlendirdiğinizde WeLD’li olmanın ayrıcalığı nedir, hizmetlerinizle müşterileriniz için nasıl bir fark ve ayrıcalık yaratıyorsunuz?
WeLD Uluslararası Taşımacılık olarak verdiğimiz hizmetin operasyon kalitesine ve hızına sonsuz güveniyoruz. Müşterilerimiz sürekli geliştirdiğimiz ERP yazılımımız sayesinde bizlerle mail veya telefon üzerinden iletişime geçme gereği duymadan, istedikleri zaman ürünlerinin sipariş ve parça olarak nerede olduğunu, teslimat noktasına ne zaman ulaşacağını, nasıl bir pozisyon alması gerektiğini anlık olarak öğrenebiliyor. Kullandığımız bu yazılım çok şeffaf bir sistem. Böylece müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmış, müşterilerimizin tedarik zincirlerine zarar verebilecek herhangi bir sürecin oluşmasına izin vermemiş oluyoruz.
Aynı zamanda kalabalık ve her biri konusunda uzman ekiplerle çalışıyoruz. Satın alma, fiyatlandırma yurt içi ve yurt dışı operasyon olmak üzere süreçleri ayırarak, böl-parçala-yönet modeliyle iş süreçlerimizi kurguluyor ve buna göre yönetiyoruz.
Dijital dünyanın lojistik sektörü açısından önemli olduğu bilinciyle hareket eden bir firma olarak, bu alandaki yatırım ve projelerinizden de söz eder misiniz? Sizce ilerleyen dönemde lojistik sektörünün daha çok dijitalleşmesiyle nasıl bir dünya bizi bekliyor?
Artık dünya dijitale gidiyor. İnsanların yerini ise robotlar alıyor. Biz de bunun farkında olarak yatırımlarımızı ve iş planlarımızı bunun üzerine yapıyoruz. Birkaç ay içinde hazır hale gelecek bazı projelerimizi zamanı geldiğinde müşterilerimiz ve kamuoyu ile paylaşacağız. Sektör de birkaç yıl sonra dijitalleşmeye doğru evrilecek ama biz bunu çok kısa dönemde hayata geçirip öncü olmak istiyoruz.
Sektördeki bu öncü misyonlarımızı alternatif rotalar belirleyerek de sürdürmek istiyoruz. Son 20 yılda yapılan İstanbul Havalimanı, Marmaray Tüp Geçidi, Bakü Tiflis-Kars demiryolu gibi altyapısal yatırımların yanı sıra; Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi ve Çanakkale Köprüleri gibi yatırımlarla Türkiye bir lojistik üssü haline gelerek Asya ile Avrupa arasında hızlı ve kesintisiz bir bağlantı sağlıyor. Biz de ülkemizin sahip olduğu bu avantajı yakın dönemde hayata geçirmeyi planladığımız demiryolu taşımacılığı ve kombine taşımacılık gibi hizmetlerimizde kullanarak partner olarak gördüğümüz ithalat ve ihracat yapan firmalarımıza hızlı ve güvenilir servis verebilmek adına alternatif rotalar oluşturmayı planlamaktayız.
Hizmetlerinizin detaylarından bahseder misiniz, WeLD bünyesinde kaç çeşit servis ile müşterilerinize taşımacılık hizmeti sunuyorsunuz?
WeLD olarak, Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği (IATA) ve Sivil Havacılık kuralları çerçevesinde; bozulabilir kargolar, tehlikeli maddeler, değerli kargolar ve canlı hayvan taşımacılığı da dahil her çeşit kargoyu taşıyabilecek deneyime sahip ekiplerimizle müşterilerimize çözüm odaklı hizmet sunuyoruz. Genel kargo taşımacılığında müşterilerimizin ihtiyaçlarına bağlı olarak üç ayrı servis şeklimiz bulunuyor. Bunlar; Weld-S (Standart 4-5 gün), Weld-F (Fast 2-3 gün) ve WeldEx (Express 12-24 saat). Hizmet kalitesi tamamen aynı olan bu üç servis, müşterilerimize zaman ve optimum maliyet avantajı sağlıyor. Ayrıca komple ve kısmi uçak kiralama konusunda da ciddi tecrübelere sahibiz. Pandemi sürecinde üçüncü ülke taşımaları da dahil, 50’den fazla charter sefer organize ettik. Bu alanda ekibimizle paketleme süreci de dahil olmak üzere sahada ve apronda müşterilerimize kesintisiz hizmet sunarak, tedarik zincirinin kesintiye uğramamasını sağladık.
WeLD olarak enerjimizin önemli bir bölümünü de özel sektör adına özel çözümler üretmek için harcıyoruz. Savunma Sanayiine, ilgili devlet otoritelerinden taşınma izinleri de dahil olmak suretiyle yüksek güvenlik ve gizlilik anlayışıyla hizmet sunuyoruz. Otomotiv sektöründe yan sanayi üreticilerinin hammadde tedarik süreçlerini de yöneterek ilgili ürünün imalatı tamamlandıktan sonra üretim bandına kadar gerek express servisimiz gerek yolcu beraberi kargo taşımalarımız ve gerekse charter seferler organize ederek üretim bandının kesintiye uğramaması için çeşitli alternatifler sunabiliyoruz. Bozulabilir kargo taşımacılığında yaş meyve-sebze ve balık ihracatı yapan müşterilerimiz için soğuk depolardan ilgili ürünleri uçak altına kadar frigolu araçlarımızla sevk ediyoruz. Ve yine varış limanında frigolu araçlar kullanarak teslimat adreslerine ilgili ürünleri ilk günkü tazelediğinde teslim ediyoruz. İlaç sektörüne yönelik taşımalarımızı ürünün saklama koşullarına bağlı olarak, ısı kontrollü konteynerleri müşterilerimizin depolarından yükleyerek uçtan uca bir hizmet anlayışıyla online izlenebilir şekilde gerçekleştiriyoruz.
TÜM STANDARTLARA SAHİP
WeLD Uluslararası Taşımacılık, sektörde yerli ve milli firmalar arasında orta üst segmentte yer alıyor. ISO 9001, ISO 10002, ISO 14001, ISO 27001, ISO 45001 uluslararası kalite belgelerinin hepsine sahibiz. Ayrıca KalDer üyesiyiz. Bunun yanı sıra sektörün gerektirdiği TIO belgesine ve IATA, FIATA gibi uluslararası üyeliklere de sahibiz. Yüksek kaliteli bir hizmet anlayışıyla yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler sunuyoruz. WeLD olarak, sadece kendimizin değil, hizmet verdiğimiz şirketlerin de uluslararası arenada büyümesine katkı sunuyoruz. Türk sanayisinin gelişmesi adına taşıma tedarikçisi olduğumuz veya olmadığımız her türlü kurum ve kuruluşla yakın iş birliğine hazırız.
WeLD AKADEMİ, BİR “SÜREKLİ EĞİTİM” PROJESİ
Nitelikli insan kaynağını sektörle birlikte desteklemek amacıyla WeLD Akademi’yi kurduklarını belirten WeLD Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Cebecigil, WeLD Akademi hakkında şu bilgileri verdi: “WeLD Akademi, İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi ile birlikte yürüttüğümüz sürekli bir eğitim projesi. Projemize bu fakülteden geçtiğimiz Haziran ayında mezun olan 15 kişiyi bünyemize katarak başladık. Halihazırda bünyemizde çalışan sektöre yeni katılan arkadaşlarımızı da bu projeye dahil ederek toplamda 25 kişiye ulaştık. Genç arkadaşlarımız hem İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nin öğretim üyelerinden teorik eğitim aldı hem de 280 saatlik işbaşı eğitim programlarına katıldı. Böylece bir yandan yeni mezun olan arkadaşlara istihdam desteği sağlarken, diğer yandan kendi iş süreçlerimiz ve kurum kültürümüzle yeni mezun çalışanlarımızı yetiştirip sektöre kazandırıyoruz. WeLD Akademi’den mezun olan arkadaşlarımız, sonrasında başarı derecelerine göre organizasyonumuzdaki belirli pozisyonlarda kariyer olanağı da buluyorlar. WeLD olarak hedeflediğimiz 15 ülkede şubeleşmemizi tamamladığımızda, WeLD Akademi bünyesinde yetiştirdiğimiz ve mentorluk ettiğimiz ekip arkadaşlarımız ileride bizi bu ülkelerde temsil edecekler.
Her yıl 50 öğrenciyi istihdam edeceğiz
Her sömestrde 20 öğrenci alacağız. Böylece ara mezunlarla birlikte yılda 40-50 arası öğrenci Weld Uluslararası Taşımacılık’ta işe başlayarak WeLD Akademi bünyesinde eğitim görecek. Bu sistem sürekli devam edecek ve böylece çalışan sayımız da sürekli artacak. Eğitim programlarımız üçer aylık dilimler halinde gerçekleşecek. Unutulmaması gereken bir nokta da, bu arkadaşların aynı zamanda bizim çalışanlarımız olması. Biz eğitime önem veren bir şirketiz. Sürekli ve hızla ilerliyoruz. Hiçbir zaman olduğumuz yeri beğenmiyoruz. Hiçbir zaman ‘olduk’ da demiyoruz. Hem dünyayı hem sektörü takip edip, nasıl daha ileri gideriz diye bakıyoruz. Sektörü regüle etmeye çalışırken aynı zamanda bir sistem getirmeye çalışıyoruz. Bazı konularda zaten öncülük ettiğimizin de farkındayız. WeLD Akademi gibi…