WiLAT Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal iletişim Başkanı Özlem Dalga, WiLAT Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Mentorluk & Marka Dersi Projeler Koordinatörü Ezgi Yurdakul, CILT Kurucu Üyesi ve Next Generation Üyesi Mert Akyıldız ve CILT Üyesi-IBF’in yöneticilerinden Finbarr Cleary ile bir araya geldiğimiz Aralık sayımızda, lojistik sektörünü ileriye taşıyacak ve etki alanını genişletecek projeler geliştiren bu sivil toplum kuruluşlarını ve faaliyetlerini konuştuk.
WiLAT Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İletişim Başkanı Özlem Dalga 2022 yılının kendisi için hızlı başladığını belirterek, “Akdeniz İş Birimi’nde Pazarlama Bölümünün liderliğini yapıyordum. Buradaki görevim boyunca sektörü ve birçok firmayı tanıma fırsatı buldum. Berna Akyıldız girişimi ve başkanlığında 2021 yılında WiLAT Türkiye’yi kurduk. Berna Akyıldız kısa bir süre sonra Wilat Global Başkan Yardımcısı seçildi ve Orta Doğu ve Avrupa da bize bağlanmış oldu. WiLAT olarak 2023 yılında ayrıca merkez olma avantajını kullanmaya da devam edeceğiz.” dedi.
“Lojistik alanında kadın gücünü ortaya çıkarmak üzere, mentorluk çalışmalarımız doğrultusunda Güney Hindistan’da 500 tane öğrenciye ders verdim ve CILT kapsamında eğitim vermeye de devam ediyorum. DFDS Akdeniz İş Birimi ile CILT’nin kadın kanadı WiLAT Türkiye iş birliği ile ‘Mentorluk Projesi’ni 2023 yılında genele ve ilgilenen tüm üyelere yayacağız çünkü kadın istihdamı Türkiye’de az. Bunu kırmaya çalışıyoruz.” diyen Özlem Dalga, 2023 yılında da bu kapsamda çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı.
CILT’nin genç kanadını oluşturan Next Generation’ın Türkiye’de neler yapacağına dair görüşlerini aldığımız WiLAT Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Mentorluk & Marka Dersi Projeler Koordinatörü Ezgi Yurdakul, genç kuşak ile aralarında yaş farkının az olmasına rağmen onları anlamakta zorluk çektikleri dönemler yaşandığını ifade ederek, “Düşünce yapıları gerçekten çok farklı ve bir üst jenerasyon adına konuşmak gerekirse bunun bize de katkısı olduğunu düşünüyorum. Jenerasyonların bakış açıları ve dünyayı algılayış biçimleri ne kadar farklı görünse de aralarında bir harmoni olduğuna inanıyorum. Bu harmoniyi yaratabilmenin en güzel yolu da karşılıklı birbirine katkı… Dolayısıyla Next Generation çok güzel bir düşünce yapısıyla gelerek belki de dünya düzenine bambaşka bir boyut katacak. Ben de bunu heyecanla görmek ve desteklemek istiyorum. Next Generation ile ilgili şunu söyleyebilirim; yeni jenerasyon ile ilk temas ettiğimde onların çok güzel enerjisiyle karşılaştım ama bu enerji daha keşfedilmemiş. Bu güzel enerjiyi ya çok güzel bir tarafa yönlendirebilirsiniz ya da kayboluş içerisinde sürüklenebilir. Ben 5 yıl önce başladım öğretim görevliliğine ve Lojistik Hukuku dersleri veriyorum. Next Generation’ın en güzel katkısı bizim de onlardan öğreniyor olmamız. Projelerimizde bizzat yer alarak, akademik hayatlarında ve sektörde gençlerin ihtiyaçlarını gözlemleyebilmiş biri olarak kendimi şanslı hissediyorum.” diye konuştu.
CILT’nin 1919 yılında İngiltere’de kurulmuş, ilk olarak nakliye sektörüne hitap eden ve sonrasında lojistiğin diğer alanlarını içine katarak büyüyen bir dernek olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan CILT Kurucu Üyesi ve Next Generation Üyesi Mert Akyıldız, “Kasım ayı başında CILT Türkiye onaylandı. Bu derneğin dünyada 35 bin üyesi var ve yeni coğrafyalara girmesiyle birlikte üye sayısı her geçen gün artıyor. Lojistik ve lojistiğe değen her alandan kişiler üye olabiliyor. Bu derneğin başlıca faaliyetleri eğitim vermek ve lojistik sektörüne dair alınan kararlarda yol gösterici olmak. Dünyada lojistiğin her alanına hitap eden ve sektörü geliştiren bir dernek olarak düşünülebilir.” diyerek CILT’nin global ağından bahsetti.
“WiLAT, CILT’nin kadın kanadını oluşturuyor. Next Generation ise bu sektörle ilgilenen, sektöre, girmiş veya sektörle bağlantılı karıyeri/eğitimi olan gençlere hitap eden bir oluşum.” diyen Akyıldız, “Bir de International Business Forum (IBF) var. Bu da CILT’nin global bir network yaratmak için kurulan bir kanadı. CILT olarak biz, Next Generation ve IBF’i Türkiye’de tanıtmaya çalışıyoruz. Yeni kurulmamıza rağmen çalışmalarımız hızla devam ediyor.” diyerek kuruluşların faaliyetlerini özetledi.
Akyıldız, “Teknoloji bilindiği üzere şu an ön planda. Next Generation’da teknolojik gelişmeler, dünyada değişen dinamiklere ayak uydurma konusunda çalışmalar yapılıyor. IBF de globalde insanların birbirleriyle network kurmasını kolaylaştıran bir sistem olacak. Daha teknolojik bir platform. Next Generation’a katılabilmek için öncelikle CILT üyesi olmak gerekiyor. Onun dışında bir yaş sınırı da kriterler arasında. Lojistiğe değen bütün sektörler Next Generation’a katılabilir.” ifadelerini kullanırken Next Genetarion üyesi olmanın sağladığı avantajlara da şu şekilde değindi: “Kişiler Next Generation çatısı altına girmek ile CILT’nin sağladığı bütün imkanlardan faydalanabiliyorlar. Bu faydalara kuruluşun verdiği eğitimler ve 35 bin üyelik bir networke erişim de dahil.. Düşündüğünüzde, CILT 104 senelik bir kuruluş bu nedenle tüm dünyada global bir ağ oluşturmak için bundan daha güvenilir bir ortam yok aslında.”
CILT Üyesi ve IBF’in yöneticilerinden Finbarr Cleary de CILT’nin 1. Dünya Savaşı sonrasında lojistik ve nakliye işi ile ilgilenenlere eğitim verme amacıyla kurulduğunu belirterek, “CILT daha sonrasında gelişerek günümüzde 40 ülkede ofisi olan bir yapıya büründü.” dedi.
Türkiye’deki yapılanmayla ilgili düşüncelerini de açıklayan Cleary, “Çok etkilendim. Çok kısa sürede çok şey başardılar. Covid-19 süresince WiLAT ve CILT Türkiye Kurucu Başkanı Berna Akyıldız ile çok fazla webinar düzenledik ve Next Generation ile IBF için de çok fazla çalışmalar yapıldığını görüyorum. IBF, CILT için yeni bir şey. Lokal oluşumları dünyaya sunmak istiyoruz.” diye konuştu.