Mersin International Port (MIP) Genel Müdürü Ajay Kumar Singh ile Kasım sayımız için gerçekleştirdiğimiz söyleşide Mersin Limanı’nda hayata geçirdikleri projelerin detaylarını konuştuk.
Mersin International Port (MIP) olarak tüm faaliyetlerinde başta Mersin halkı olmak üzere ülkemizin ve gezegenimizin iyi olma haline fayda sağladıklarını ifade eden MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh; teknolojiyi sürdürülebilirlikle harmanladıkları yenilikçi projeler geliştirdiklerini aktardı. “2022 Sürdürülebilirlik Raporumuzda da öne çıkardığımız pek çok proje daha iyi bir dünya hedefimizde sektörümüze ve paydaşlarımıza rehberlik ediyor.” diyen Singh, projelerin detaylarından şu sözlerle bahsetti:
“Projelerimizden örnek vermemiz gerekirse 30 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olan Kapılar Projesi’nin ilk 2 fazını devreye sunduk. Projenin18 ay gibi kısa bir sürede tamamen hayata geçirilmesini hedefledik. Bu proje ile liman trafiğini şehir trafiğinden ayırarak şehrimizin ticaret hacmi artışına ve bölgemizin kalkınmasına da fayda sağlamayı amaçlıyoruz. Yeni giriş/çıkış kapısı, otomasyon çalışmaları ve yardımcı tesislerle Mersin trafiğine kalıcı bir çözüm yaratmış olduk. Yine 2023 yılında, 455 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olan Liman Kapasite Artışı Projesi ile Türkiye’nin lider limanını devasa gemilerin yanaşmasına hizmet verecek standartlara kavuşturacağız. Limanımızı daha çevreci, sürdürülebilir, inovatif ve en son teknoloji ile donatılmış bir şekilde sunmayı amaçlıyoruz. Proje, Mersin Limanı’na 1 milyon TEU’lik ek kapasite sağlayarak toplam kapasiteyi 2,6 milyon TEU’dan 3,6 milyon TEU’ya çıkarıyor. Karbon salınımı ve enerji tüketimini azaltmak üzere gerçekleştirdiğimiz özenli çalışmalarımızdan biri olan Güneş Panelleri Yenileme projemizde ise vinçlerin üzerine yerleştirdiğimiz yeni güneş panellerinin kurulumunu Ağustos ayında tamamladık. Son teknoloji ile üretilen bu panellerin kapasitesi, mevcut panellere ek olarak 150 kW. Diğer taraftan MIP içinde entegre bir kalite yönetim sistemi yaklaşımı oluşturmak amacıyla Yeşil Liman projesini başlattık. Bu proje ile liman tesisleri çevresinde deniz suyu kalitesini korumayı ve iyileştirmeyi amaçlıyor; enerji tasarrufunu en üst düzeye çıkararak maksimum enerji verimliliğini sağlıyoruz. Bu sayede liman ve gemi operasyonları nedeniyle oluşan çevre kirliliğini, atık miktarını, sera gazlarını ve zararlı emisyonları azaltıyoruz.”

MIP olarak; çevre hassasiyetine önem verdikleri gibi iş sağlığı ve güvenliğinde de hedeflerinin sıfır iş kazası ilkesi olduğunu vurgulayan Singh, ‘İyi Bir İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü’ ve ‘İyi Bir İş Sağlığı ve Güvenliği Performansı’ arasında olumlu bir korelasyon olduğuna inandıklarını belirtti. “Kurumumuz içinde gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak, kesintisiz hizmet vermek ve verimliliği artırmak bizim öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaya devam edecektir.” ifadelerini kullanan Singh sözlerini şöyle sonlandırdı: “Dünyada 190 ülkeyle deniz yoluyla bağlantı kuran MIP olarak sorumluluklarımızın farkındayız ve dünyamızı bir bütün olarak ele alıyoruz. Bu anlayıştan hareketle gezegenimiz için hava kalitesini, doğayı, yeraltı ve yerüstü kaynaklarını daima tüm imkanlarımızla korumayı sürdüreceğiz.