Somerset Maslak Istanbul Genel Müdürü Mine Tan Balto ile bir araya geldiğimiz Ağustos sayımızda turizm sektörünü de yakından etkileyen ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik değerleri doğrultusunda hayata geçirdikleri projelerin detaylarını konuştuk.
Seyahat edenlerin ve şirketlerin konaklama tercihlerinde ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik değerlerini destekleyen, çevreci uygulamalara imza atan oteller ön plana çıkmaya başladı. Bu kapsamda otel olarak ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz, bu çalışmalar ve hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Ana firmamız CapitaLand’in, Enerji Optimizasyonu, Otomasyon Sistemleri Yönetimi, Sürdürülebilir Enerji Kaynakları Kullanımı, Hesaplamalı Modelleme ana başlıklarından oluşan 2030 Sürdürülebilirlik Planı kapsamında ve “Net Sıfır” hedeflerimiz doğrultusunda monte ettiğimiz perlatörler ile duş başlıklarından %85, banyo ve mutfak lavabolarından ise %65 tasarruf sağladık. Tüm tuvaletlerde çift hazneli sifon kullanılarak su kullanımı ayarlaması yapabiliyoruz. Odalardaki tüm makinelerin ekonomik modda kullanımına dair görseller yerleştirdik.
Ortak alanlardaki tüm aydınlatmalar, %50-%90 daha az enerji tüketen, uzun ömürlü ve cıva içermeyen LED lamba ve ampullerle değiştirildi. “Sıfır Atık” projemiz kapsamında, odalarımıza ve ortak alanlarımıza ayrıştırılabilir atık kutuları yerleştirildi. Buna ek olarak, plastik kullanımını sıfıra indirmek için misafirlerimize sunduğumuz suları, cam şişe sular ile değiştirdik.
Bu bilincin özellikle yurt dışından gelen misafirlerde daha yüksek olduğunu görüyoruz. Yürüttüğünüz bu faaliyetleri pazarlama iletişiminizde nasıl kullanıyorsunuz, tercih edilmenizde etkilerini hissediyor musunuz?
CapitaLand’in, Sürdürülebilirlik Ana Planı, ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) çabalarına yön vermekte ve üç esasa dayanmaktadır.
Bunlar;
– Portföy dayanıklılığını ve kaynak verimliliğini artırmak,
– Gelişen ve geleceğe uyumlu toplulukları mümkün kılmak,
– Sürdürülebilirlik inovasyonunu hızlandırmak ve iş birliği yapmak.
2030 yılına kadar karbon emisyonları, enerji ve su tüketimi, atık üretimi ve yenilenebilir enerji kullanımına yönelik hedeflerimiz; karbon emisyon yoğunluğunu %78, su kullanım yoğunluğunu %45 ve enerji kullanım yoğunluğunu ise %35 oranında azaltmaktır.
Bu faaliyetler artık yatırımcıların, acenta ve şirketlerin otelleri tercih etmeleri için neredeyse bir standart haline geldi. Misafirlerimiz de bu aktivitelere bizzat katılmaktan son derece memnunlar. Biz de – local ve global tüm platformlarda yer alarak – bu hususta liderliğimizi devam ettirme gayretindeyiz.
2023 yılı turizm sektörü açısından zorluklar taşısa da iyi geçmeye aday bir yıl olarak gözüküyor. Siz bu yılı nasıl değerlendiriyorsunuz, önümüzdeki dönemde beklentileriniz neler?
2023 yılı çok iyi başlamasına karşın, malum olaylar ve durumlar nedeniyle zor bir yıl haline geldi ancak yılın yarısından itibaren ümitler yeşermeye başladı. Ancak 2024-2025 döneminde büyümenin ivme kazanacağını düşünüyorum. Bizler iş modelimiz ve güçlü yapımız sayesinde, yatırımlarımıza devam ediyor olacağız.