22 Ocak 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Ekonomi Son Dakika

2025’te Esneklik ve Kapsayıcılık Öne Çıkacak

Esnek ve yenilikçi yan hak çözümleriyle, şirketlerin çalışan deneyimini iyileştirme ve işveren markası güçlendirme hedeflerine katkı sunan Multinet Up’ın Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Didem Kuş, işveren ve çalışan ilişkisindeki belirleyici faktörlerin 2025’te nasıl şekilleneceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

İşverenler için nitelikli personele erişimin her geçen sene daha da zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Bu zorlukların arka planına baktığımızda, özellikle yeni kuşak çalışanların önceki nesle nazaran daha seçici ve çalışma hayatından beklentiler söz konusu olduğunda çok daha talepkâr olduğunu görüyoruz. Çalışan beklentilerindeki bu değişim her ne kadar doğal olsa da bu beklentileri karşılamak isteyen işverenlerin aynı anda birçok dinamiği hassasiyetle dengelemesi belirli zorlukları beraberinde getiriyor. Elbette her sektörde farklı dinamikler söz konusu fakat nitelikli çalışana ulaşmak ve onun gözünde değerli bir işveren markası olmak meselesi ortak bir zorluk haline geldi. Bu nedenle artık çalışan mutluluğu ve bağlılığının sadece İnsan Kaynakları ve Yetenek Yönetimi profesyonellerinin önceliklendirdiği bir alan olmanın ötesine geçerek, şirketlerin ana stratejilerine dahil etmeye başladığı kritik meseleler olduğunu gözlemliyoruz. Bu eğilim önümüzdeki süreçte daha da hız kazanacak.

Kapsayıcılık eğilimleri artacak

2025 çalışan deneyimi uygulamalarının daha da ön plana çıktığı, çalışan mutluluğu ve bağlılığının ön planda tutulduğu bir sene olacak. Şirketler, çalışanlarının hem fiziksel hem de dijital ortamlarda tatmin edici bir deneyim yaşamasını sağlamak amacıyla kişiselleştirilmiş çözümlere odaklanacak. Bu doğrultuda, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık (DEI) politikaları daha da güçlenecek ve şirketler, sadece temel demografik unsurların değil, aynı zamanda düşünce çeşitliliği ve kapsayıcı kültür yaratma üzerine de yoğunlaşacak.

Yan hak uygulamaları vazgeçilmez olacak

FlexJobs tarafından yapılan 2023 tarihli bir ankete göre, çalışanların yüzde 65’i tam zamanlı uzaktan çalışmayı, yüzde 31’i ise hibrit çalışmayı tercih ediyor. Öte yandan geçtiğimiz yıl birçok şirket uzaktan çalışma uygulamasına son verdiğini duyurdu. Henüz son vermeyen işveren ve yöneticilerin önemli bir bölümü de çalışanlarını ofise dönmeye ikna etmenin yollarını arıyor. Ofise dönüş süreçlerine yönelik yaratıcı çözümlerin üretildiğini ve yan hakların esnetildiğini gözlemliyoruz. Bu noktada, MultiFlex çözümümüz hem uzaktan çalışanların motivasyonunu artırıyor hem de ofise dönüşte çalışanları mutlu eden bir araç olarak büyük bir rol oynuyor. 2025’te yan hak uygulamaları vazgeçilmez olacak.

MultiGift ve MultiFlex gibi dijital ve seçme özgürlüğü veren ürünler rağbet görüyor

Multinet Up olarak, MultiGift ve MultiFlex gibi, bu trendlerle uyumlu çözümler sunarak, dijital, esnek, kapsayıcı ve çalışan ihtiyaçlarına odaklanan stratejilerle şirketlere değer katıyoruz. Çalışanlar, hediye bakiyelerini ihtiyaçlarına göre gıdadan perakendeye, teknolojiden akaryakıta dağıtabildikleri mobil uygulamamız MultiFlex sayesinde hediyelerini kendileri seçiyorlar. Bu esneklik çalışan motivasyonu ve bağlılığı güçlendirirken, işverene de operasyonel kolaylık sağlıyor. Örneğin şimdi yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte, çalışanına değer verdiğini hissettirmek, sene boyunca verdiği emekler için ince bir teşekkür sunmak isteyen işverenlere, kurumsal hediye gönderimlerinde çözüm ortaklığı sunuyoruz. Eskiden yılbaşı sepeti gönderen iş yerleri artık MultiGift ve MultiFlex gibi yenilikçi ürünlere rağbet gösteriyor.