2022 Rise to the Challenge Awards ödüllerinin Transportation & Logistics kategorisinde dünya birincisi olan Alışan Lojistik gerek teknolojileriyle gerek yatırım ve projeleriyle lojistik sektöründe öncü olmaya devam ederken, dijital dönüşümünü de Microsoft Global ile gerçekleştirdiği iş birliği ile güçlendiriyor. Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan Ağustos sayımıza konuk oldu.
Alışan Lojistik olarak gerek bünyenize eklediğiniz araçlarınızla gerek hizmet ve sistemlerinizle hızla büyümeye devam ediyorsunuz. Teknolojik anlamda yeni gelişmeleriniz, takip ve güvenlik sistemlerinizden bahseder misiniz?
E-ticarette bildiğiniz gibi koronavirüs sonrasında mecburi değişiklikler görüldü. Bu sebeple daha yaygın depoculuk ve mikro dağıtım faaliyetleri gündeme geldi. Artık stok politikaları, AR-GE çalışmaları, yapay zeka ve ileri teknolojiler lojistiğin geleceğini değiştiriyor. Tam zamanında ürün politikası, karantina dönemi sonrasında yeniden tasarlanacak bir üretim politikası haline geldi. Biz de Alışan Lojistik olarak bu çerçevede yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu yatırımlardan biri de, son dönemdeki dijital dönüşüm yolculuğumuz da Microsoft Global ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğimiz. Batı ve Kuzey Avrupa’daki iş süreçlerinde yakaladığımız iş sürekliliğini de bu iş birliği ile garanti altına aldık. Microsoft projesi ile kurum içi iletişimde de daha etkin bir intranet ortamına geçiş yaptık.
2022 Rise to the Challenge Awards ödüllerinin Transportation & Logistics kategorisinde dünya birincisi oldunuz. Bu başarınızın kaynağını öğrenebilir miyiz?
Biliyorsunuz Alışan Lojistik, 2019 yılından itibaren WeConnect International sertifi kası olan ve Women-Owned (Kadın Sahipli Şirket) logosu kullanmaya hak kazanmış bir marka. Global fi rmaların satın alma iş birimleri ile kadın sahipliğindeki fi rmaları buluşturan WeConnect International’ın düzenlediği ve 9 farklı kategoride değerlendirilen 2022 Rise to Challenge yarışmasının bu yılki sonucu benim için çok özel ve önemliydi. Çünkü erkek egemen bir sektörde gücümüze güç katma hikayemizi, şirketin büyüme dinamiklerini ve bu süreç içinde kadın istihdamına verdiğimiz öneme ek olarak spor, sanat, bilim, eğitim gibi alanlarda kadınların ve kız çocuklarının desteklenmesi projelerimizi kız kardeşim Yonca Alışan ile anlattığımız bir video sonucunda Transportation & Logistics kategorisinde dünya birincisi olduk.
Sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık adına Alışan Lojistik olarak bünyenizde sağladığınız imkânlardan söz eder misiniz?
Şirketimiz içinde kadın çalışan oranına bakarsak, 2021 yılında %20 artmıştır; 2022 yılı hedefi miz de bu oranı sürdürmektir. Yönetim Kurulumuzun ise %75’ini ise kadınlar oluşturuyor. Depolama, yönetim, nakliye birimlerimizde kadın istihdamı öne çıkıyor. Örneğin; lojistik sektöründe ilk istif makine operatörü kadın bizim bünyemizde yetişti. Ayrıca, kadının eğitimini de destekleyen global ve/veya yerel projeleri üretmeye ve/veya desteklemeye de aralıksız devam ediyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Avrupa Birliği’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde hayata geçireceği sınırda karbon düzenlemesi kimya, lojistik gibi birçok sektörün sürdürülebilirliğe yönelik gerekli değişiklikleri yapmasını mecburi tutacak. Alışan olarak, atıkların azaltılması ve bunların çevreye zarar verilmeden bertaraf edilmesi konusunda uzun süredir hassas çalışmalar yürütmekteyiz. Kimyasal madde taşıyan tankerlerin çevreye zarar vermeden yıkanmasını sağlayan ilk tank temizleme tesisini 2005 yılında Avrupa Birliği standartlarında hizmete biz açtık. Eş zamanlı olarak ülkemiz lojistik ve kimya fi rmalarının kullanımına sunduk. Aynı şekilde ilgili mevzuatın çıkartılması konusunda da önemli katkılarımız oldu. Tüm bu çalışmalarımızın sonucunda, Dünya Sağlık Örgütü desteğiyle kurulan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından Çevreci Tesis Ödülü’ne layık görüldük.