21 Mart 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Gastro Son Dakika

AZTEKLER’İN MİRASI EŞSİZ LEZZET: ÇİKOLATA

Kökleri 4 bin yıl öncesine dayanan çikolata, günümüzde en sevilen lezzetlerin başında geliyor. Kahve Dünyası, 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü’nü en kaliteli kakao çekirdekleriyle hazırlanan ve farklı damak tatlarına hitap eden çikolata çeşitleriyle kutluyor.

2009 yılından bu yana 7 Temmuz, çikolatanın Avrupa’ya gelişine (7 Temmuz 1550) ithafen tüm dünyada Çikolata Günü olarak kutlanıyor. “Hepimizin Ortak Noktası” Kahve Dünyası, Dünya Çikolata Günü’nde 7’den 70’e hepimizin severek tükettiği çikolatanın tarihçesini ve çikolata hakkındaki ilginç gerçekleri paylaşıyor. Çikolatanın kökleri milattan önceye dayanıyor. Kakao ağacını ilk kez Olmekler yetiştirir, ardından Mayalar, hayvanlarının bu ağacın meyvelerini yediğini görüp M.S. 600 yılında, çikolatalı bir içecek yaparlar. Aztekler, kakao çekirdeklerinin öğütülüp suya karışmasıyla elde edilen “xocoatl” isimli baharatlı çikolata içeceği hazırlar. Toplum tarafından beğenilip değerli bir içecek haline gelen “xocoatl”, değerinden dolayı sadece krallar ve rütbeliler tarafından sürekli tüketilirken aynı zamanda askerlerin nişan törenleri ve düğünlerinde ikram edilen geleneksel bir içki haline gelmeye başlar. Kakao çekirdeğinden üretilen çok değerli ve acı içecek kıta keşifleri sırasında Amerika’ya gelen kâşiflere sunulur. Bu içeceği vatanlarına götüren İspanyol kaşifler şeker katarak içmeye başlar.

Bugünkü çikolatanın atası 1847’de doğdu

1600’lü yılların ortalarında kahverengi çekirdeklerden üretilen içecek, Fransa’da büyük popülarite kazanır. Soylu ve zenginler arasında lezzetli, sağlıklı içecek olarak adından sıkça söz ettirmeye başlar. 1700’lü yıllarda buharlı motorlu mekanik bir öğütme aracı üretilir ve bu sayede çikolatanın erişilebilirliği artar. Girişimci bir Fransız ise ilk sıcak çikolata dükkânını Londra’da açar ve 16. yüzyıl İngilteresi’nde Çikolata Evleri yaygınlaşmaya ve bu içeceğe su yerine süt eklenmeye başlar. 1847’de ise bugünkü çikolatanın atası olan ilk çikolata, İngiliz çikolata üreticisi JS Fry and Sons tarafından şeker, çikolata likörü ve kakao yağından yapılan bir hamurdan üretilir.