Misyonu çevre, verimlilik ve sürdürülebilirlik üzerine kurgulanmış olan GTF Impex, sürdürülebilirlik ve çevreci teknoloji inisiyatiflerini destekliyor. Geçtiğimiz yıl GTF Impex olarak çevreye duyarlı ürün portföyüne Fuel Ox markasını da dahil ettiklerini belirten GTF Impex Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Margılıç, Avrupa Yeşil Mutabakat Uyumu yolculuğunda Türk sanayicisi, çiftçisi ve hizmet sektörünün elini güçlendirecek ve Türkiye’nin rekabet avantajlarını korumasına olanak sağlayacak bu markayı sunmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.
GTF Impex’in Türkiye pazarına sunduğu ürünlerden biri olan Fuel Ox, patentli bir yakıt katalizörü. 1970’li yıllarda ABD Deniz Kuvvetleri için geliştirilen bu ürün; zor şartlarda yüksek motor performansı, verimlilik ve daha az bakım ihtiyacı oluşmasını sağlamasıyla biliniyor.

Piyasada muadili bulunmayan ve patentli bir ürün olan Fuel Ox’un dizel ya da benzin yakıtları regüle etmek için kullanılan bir ürün olduğunu ifade eden GTF Impex Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Margılıç, “Yüksek bir konsantrasyona sahip Fuel Ox hacminin 10 bin katı yakıta etki eder. Örneğin; 1000 litrelik bir yakıt deposuna 100 ml Fuel Ox önerilir. Ürün içinde piyasada sıklıkla karşılaşabileceğiniz ürünlerdeki gibi herhangi bir alkol, solvent vb. ek madde bulunmaz. Patentli formülüyle molekül seviyesinde yakıta nüfuz eder. Yakıta eklediğinizde karıştırmanız gerekmez, kendisi yayılarak tüm yakıtı regüle eder.” diyerek Fuel Ox’un özelliklerinden bahsetti. Fuel Ox elektrik yükü ile polarize olmuş yakıt moleküllerinin birbirine üzüm salkımı gibi yapışması sonucu meydana gelen verimsiz yanmayı engellerken, Fuel Ox bu moleküllerin birbirinden ayrılmasına ve yanma esnasında tamamının yanma işlemine dahil olmasına olanak sağlayan bir formüle sahip.
Fuel Ox’un öne çıkan özellikleri
Yakıt sarfiyatında %7 ile %12 arasında bir verim sağlar. (Türkiye maliyeti yakıta ek %2,4’tür)
Karbon emisyonunu en az %50 oranında azaltır.
Yakıt sistemini temizler, kurum oluşmasını engeller.
Dizel araçlarda rejenerasyon ihtiyacını azaltır.
Motor yakıt sisteminde bakteri oluşumunu engeller.
Enjeksiyon sisteminin ömrünü uzatır ve bakım sıklığını azaltır.
Yakıta karışmış suyun depoda dibe çökelmesine olanak sağlar. Böylece kolayca tahliye edilir.
Uzun süre sabit kalan cihazlardaki yakıtın (örneğin jeneratörler) jelleşmesini 2 yıl boyunca engeller.