Yurt içi ve yurt dışında hayata geçirdiği yatırımlarla yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması adına çalışmalar yürüten Elin Enerji, geçtiğimiz yıl yüzde 30 büyüme sağlayarak 1.200 MW PV modül üretimi gerçekleştirdi. Elin Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Arda Yalı ile bir araya geldiğimiz Nisan sayımızda Amerika Teksas’ta Mart ayı başında seri üretime geçen PV modül fabrikalarını ve bu yatırımla hem bölgeye hem de ülkemize nasıl bir katma değer sağlayacaklarını konuştuk.
Elin Enerji olarak bünyenizdeki 3 markayla birlikte 2023 yılını ne oranda bir büyümeyle kapattınız, yıl içerisinde kaç MW’lık panel üretimi ve gerçekleştirdiniz?
Elin Enerji çatısı altındaki üretmiş olduğumuz PV modül markalarımız ile 2023 yılı içerisinde 1.200 MW PV modül üretimi gerçekleştirdik ve bu doğrultuda yüzde 30 büyüme yakaladık.
Yurt içindeki yatırımlarınızın güncel durumu hakkında okurlarımızı bilgilendirir misiniz, Sivas Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’ndeki hücre yatırımınızda son durum nedir?
Bu yatırımlarınızın yanı sıra 2024 yılında yeni projeleriniz olacak mı? Başkent Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nde 28.000 m2 kapalı alanda BIPV üretim hattı yatırımımız olacak. Ayrıca aynı yerleşke içerisinde mevcut EVA üretimimize ek olarak yeni EVA üretim hattımız da devreye alınacak. Böylece EVA üretiminde de kapasite artışını gerçekleştirmiş olacağız. İlerleyen zamanlarda 2025 yılının ilk çeyreğinde aynı yerleşke içerisinde batarya üretim hattı kurmayı planlamaktayız. 2025 yılı son çeyreğinde ise Sivas Demirağ OSB’de tahsisini aldığımız 250.000 m2 arazi üzerine hücre üretim tesisimizi inşa etmeyi planlıyoruz.
Amerika’daki güneş paneli üretim fabrikası yatırımınızın güncel durumu nedir, Türk bir firma tarafından hayata geçirilen bu yatırımla bölgeye ve de ülkemize nasıl bir katma değer sağlayacaksınız?
Mart ayının ilk haftası ile birlikte Amerika Teksas PV modül fabrikamız seri üretime başlamıştır. 5 yıl süresince Arda Yalı kademeli olarak yaklaşık 350 milyon dolarlık teşvik paketiyle bir Türk firması olarak alınabilecek en büyük teşviği aldık. Bu sayede bölgeye yaklaşık 250 milyon dolar ithalat engellenmiş olacaktır. Aynı zamanda Amerika’da lokal bir üretici olmanın yaratmış olduğu marka bilinirliği ile Türkiye’deki fabrikamızdan yaklaşık 100 milyon dolarlık ihracat yapma şansımız olacak. Türkiye’nin ihracatına da katkı sağlamış olacağız.
Amerika’daki bu yatırımınız ne kadarlık bir bütçeyle hayata geçti, üretim kapasitesinin kaç megavat olmasını hedefliyorsunuz, kısa ve orta vadede hedeflediğiniz üretim kapasitesi nedir?
Hat ve hammadde yatırım bedeli yaklaşık 50 milyon dolar değerinde. 1.000 MW/yıl üretim kapasitemiz ile bölgeye ürün sağlamış olacağız.