4 Aralık 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Ekonomi

Figopara, 2024 yılı ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Yılın ilk çeyreğinde hizmet verdiği alıcı firma sayısını 140’a ulaştıran Figopara, finansman hacmini ise 4 milyar 392 milyon TL’ye ulaştırdı. 2024 için yıl başında 6,5 kat büyüme hedefleyen Figopara, ilk çeyrek verileri doğrultusunda yıl sonu hedefini bir önceki yıla göre 12,5 kat büyüme ve 100 milyar TL’lik finansman hacmi olarak revize etti. İlk çeyrek hakkında değerlendirmelerde bulunan Figopara Kurucu Ortak ve CEO’su Koray Gültekin Bahar, “Figopara olarak kuruluşumuzdan itibaren hızlı ve bir o kadar da istikrarlı büyümemizi sürdürüyoruz. Üye ve alıcı firma sayımızı her geçen gün artırırken aynı oranda da yapılan işlem sayılarımız, firmalar için yarattığımız finansman hacmimiz de artıyor.” şeklinde konuştu.

Ülkemizde güneş enerjisi teknolojisine yapılan yatırımların artmasıyla birlikte firmalar hem maliyetleri azaltma hem de çevre dostu çözümler üretme amacıyla endüstriyel tesislerde ve lojistik depolarda güneş enerjisi panellerinin kullanımını yaygınlaştırmıştır. Artan yatırımlarla birlikte 2023 sonunda 11 bin 316 MW olan güneş enerjisi kurulu gücü ise Şubat sonunda ilk kez 12 bin MW bandını aşarak 12 bin 425 MW’a yükseldi. Böylelikle 2024 yılının yalnızca ilk iki ayında 1109 MW artışla, 2023 yılındaki kapasite artışı olan 2000 MW’ın yarısına ulaşılmış olundu.

Turizm geliri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %5,4 arttı

TÜİK’in 2024’ün ilk çeyreğine ilişkin turizm istatistiklerine göre, turizm geliri 2023 yılının aynı çeyreğine kıyasla % 5,4 arttı. Söz konusu dönemde turizm geliri 8 milyar 784 milyon 800 bin dolar olarak kaydedildi.

Turizm gelirinin % 21’i ülkeyi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi. Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etti. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 7 milyar 775 milyon 627 bin doları kişisel harcamalar, 1 milyar 9 milyon 174 bin doları ise paket tur harcamalarından oluştu.

Ocak-Mart döneminde turizm geliri içerisindeki yeme içme harcamalarının payı %22,6, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı % 16,7, paket tur harcamalarının payı ise %11,5 oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre yeme içme harcamaları %2,8, uluslararası ulaştırma harcamaları %11,8 ve paket tur harcamaları %19,4 arttı.

2024 yılının 1. çeyreğinde 72 yatırım gerçekleşti

2024 yılının 1. çeyreğinde, Türk startupların aldığı yatırımlar bir önceki yıla göre sayısal olarak azaldı.

2023 yılını birinci çeyreğinde gerçekleşen 85 adet yatırıma karşın 2024 yılının birinci çeyreğinde yalnızca 72 adet yatırım gerçekleşti. Bu yatırımların toplam değeri 133 milyon 600 bin dolar olarak kaydedilirken medyan yatırım tutarı ise 573 bin 500 dolar olarak gerçekleşti.

Bu yatırımların 84 milyon 300 bin doları yapay zeka (AI), makine öğrenimi (machine learning) ve veri alanında faaliyet gösteren şirketlere yapılırken 64 milyon doları siber güvenlik 27 milyon 800 bin doları ise e-ticaret alanında faaliyet gösteren şirketlere yapıldı. Gerçekleşen 72 yatırım turundan 18’inde yapay zeka, makine öğrenimi ve veri alanında faaliyet gösteren girişimler yatırım alırken oyun alanında faaliyet gösteren 10 girişim ve yine e-ticaret alanında faaliyet gösteren 7 girişim 2024 yılının ilk çeyreğinde yatırım aldı.

Ofis piyasasında rüzgar tersine döndü

Yüksek enflasyon ve döviz kuru artışına ek olarak, arz kısıtlılığı nedeniyle talebin karşılanamaması, birincil kira fiyatlarında hem Türk Lirası hem ABD Doları bazında artışların devam etmesine yol açtı. Bununla beraber ekonomik durgunluğa rağmen, gelecek beklentilerinin olumlu olması, ofis piyasasına pozitif yansıdı ve işlem hacminde 2023 yılının ilk çeyreğine kıyasla önemli bir artış kaydedildi. Merkezi iş alanı (MİA) bölgelerindeki boşluk oranı bu çeyrekte düşüşünü sürdürdü.

Lojistik sektöründe, son dönemde gözlenen yüksek talep, sınırlı arz ve artan inşaat maliyetleri gibi faktörler, metrekare kira fiyatlarında artışın devam etmesine neden oldu. Özellikle döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve malzeme maliyetlerindeki artışlar, operasyonel giderlerin yükselmesine sebep olurken; İstanbul ve çevresindeki gayrimenkul piyasasına önemli bir etkisi olduğu görüldü. Uluslararası piyasalarda yaşanan ülkeler arası çatışmaların yaratmış olduğu ekonomik belirsizliklere rağmen kiralama faaliyetlerinde artış meydana geldi. Bununla birlikte birincil kira fiyatlarında yaşanan artışlar, sektörün hala güçlü bir talep ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. İstanbul ve çevresinde kiralanan depo sayısına geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre sayı bazında aynı kalmasına karşın, metrekare bazında artış yaşandı. Birincil kiralar ise yükselmeye devam ederek bir önceki yılın aynı dönemine göre %18,75 arttı