28 Nisan 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Lojistik Son Dakika

Fırsat eşitliği Galata Taşımacılık’ın DNS’sında var

Kadınların iş gücüne katılımı ve liderlik pozisyonlarında yükselmesi konusunda sektörüne öncülük eden Galata Taşımacılık, fırsat eşitliğini şirket kültürünün temel taşı haline getiriyor. Yönetimde kadın oranının yüzde 50’yi aşmasını, kadın çalışanların titizliği, sahiplenme duygusu ve azmiyle açıklayan Galata Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Vittorio Zagaia, şirketin kadın istihdamına ve eşitliğe dair kararlı duruşunu, “Bizde bir işin sahibi olur, cinsiyeti değil. Başarı, fırsat eşitliğiyle gelir.” sözleriyle vurguluyor.

Galata Taşımacılık olarak kadın çalışanlara sağladığınız destek ve uygulamalar nelerdir? Bu yaklaşımın şirket kültürünüzde nasıl bir yeri var? Kadınların iş gücündeki varlığının, Galata Taşımacılık’ın başarılarına olan etkisini nasıl görüyorsunuz?

Galata Taşımacılık ilk günden bu yana her zaman fırsat eşitliğini savunan bir yapı olmuştur. Bizim için bir işin cinsiyet ayrımı olmaz, sahibi olur. Bu kadın da olabilir, erkek de. Fırsat ve cinsiyet eşitliği Galata Taşımacılık’ın DNA’sında olan bir gerçektir ve tüm şirket çalışanları bunu sahiplenir. Lakin kadın erkek dağılımının 50-50 olduğu şirketimizde yönetim seviyesindeki kadınların varlığı %50’nin üzerindedir. Bu durum, cinsiyet ve fırsat eşitliğini bu denli içten savunuyor olmamızın neticesidir. Keza Galata Taşımacılık’ta kadınlar, geldikleri konumları bileklerinin hakkı, titizlikleri ve çalışkanlıkları ile kazanmışlardır. Kadınlara özgü titizlik ve sahiplenme duygusunun da başarılarımızda yadsınamayacak kadar önemli bir payı vardır.

Sektördeki iş gücü problemleriyle karşılaştığınızda, kadın çalışanların bu süreçteki katkılarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Lojistik sektöründeki bu erkek egemen algısını ve kadınların lojistiğe bakış açısını değiştirmek için Galata Taşımacılık nasıl bir vizyon ve misyonla ilerliyor?

Tekrar etmemde fayda var; bizim bakış açımızda bir işin kadın veya erkek yapanı olmaz, o işin sahibi olur. Bazı sektörler vardır erkek egemen gelişmişlerdir, bazı sektörlerde de kadın egemen bir gelişim olmuştur. Lakin fırsat eşitliği olan her yerde yalnızca icraata bakarsanız, bunu gerçekleştirenin kadın veya erkek olup olmadığına bakmazsınız. Bu durum Galata Taşımacılık’ta da böyle. Bizim en büyük farkımız buradan kaynaklanıyor, bizde herkes eşittir.

Kadın istihdamını artırmak için uyguladığınız özel programlar veya inisiyatifler var mı? Bu tür çalışmaların iş gücüne olan katkıları nelerdir?

Kadınların hala 2025 yılında iş dünyasına varlıklarını kabul ettirmek adına gösterdikleri uğraş sebebiyle, tabii ki de Galata Taşımacılık olarak bu noktada pozitif bir ayrımcılığa yer veriyoruz. Çalışan kadınların aynı zamanda bir eş ve bir anne olmak durumunda oldukları gerçeğinden hareketle, onların çalışma ortamını kolaylaştırmak adına çaba sarf ediyoruz. Özel günler ve ailevi gereksinimler karşılığında onlara daha rahat ve esnek bir çalışma ortamı sağlamaya gayret ediyoruz.

Kadınların liderlik pozisyonlarına erişimlerini artırmak adına nasıl bir yol haritası izliyorsunuz? Bu hedeflere ulaşmak için ne tür stratejiler geliştiriyorsunuz?

Bireysel gelişim ve eğitim fırsatlarını net bir şekilde eşit uyguluyoruz. Fırsat isteyen kadın çalışanlarımıza o fırsatı kullandırmakla sınırlı kalmıyor, başarılı olmaları için de her türlü desteği veriyoruz. Kariyer planlamasını baştan kurguluyor ve gelişimlerine destek verirken hem takip ediyor hem de yanlarında duruyoruz.

2024 yılında da Great Place to Work listesinde yer almanızın arkasındaki politikalar neler? Bu politikaların oluşturulmasında hangi faktörler etkili oldu?

Galata Taşımacılık olarak 1997 yılında yola çıktığımızda önceliğimiz, çalışanlarımızın mutlu mesut çalışacağı bir şirket olmaktı. Lojistik sektörü doğası gereği yeterince stresli ve zor bir sektör. Mutlu olalım, mutluluğu paylaşalım ve başarıyı beraber kucaklayalım istedik. Biz Great Place to Work ünvanını almak adına özel bir politika geliştirerek bir yapıya bürünmedik. Çalışanların mutlu olduğu bir şirket olduğumuz için üst üste 5 sene Great Place to Work olduk ve bununla da yetinmedik, ayrıca hem kadınlar için hem de milenyum kuşağı için de üst üste Great Place to Work olduk. Sizin mevcut durumunuz zaten çalışanlarınız tarafından ödüllendiriliyorsa, sizin geriye kalan tek kaygınız bunu sürdürülebilir kılmak oluyor ve bizler de bunun üzerine eğilmeye devam ederek hayatımıza devam ediyoruz. Galata Taşımacılık’ın en değerli varlıkları çalışanlarıdır ve hep de böyle kalacaktır. Tabii ki herkesi aynı şekilde, aynı seviyede mutlu etmek mümkün değildir, ama bizler en azından samimi bir şekilde bunu her bir ekip arkadaşımız için mümkün kılmaya gayret ediyoruz.