Gökbora Antrepolar ve Lojistik Müdürü Hakan Lobut ile bir araya geldiğimiz Mayıs sayımızda Lobut uluslararası nakliye, depolama ve dağıtım alanında Gökbora’nın sahip olduğu misyonu okurlarımızla paylaşırken; gümrüklü ve soğuk gümrüklü depolama tesislerinde kullanılan teknolojik altyapılarını da anlattı.
Tedarik zincirinin en önemli kanallarından olan uluslararası nakliye, depolama ve dağıtım alanında Gökbora’nın sahip olduğu misyonu okurlarımızla paylaşır mısınız, sektördeki güçlü konumunuzda bu hizmetleri sunuyor olmanızın etkisi nedir?
Misyonumuz; uluslararası nakliyat/depolama/dağıtım hizmetlerini gelişen teknolojisi ile müşterisine, çalışanına, çevreye ve yasalara saygılı olarak veren bir kuruluş olmak.
Bildiğiniz üzere sektörümüz hizmet sektörü ve 40 yılı aşkın bir süredir ülkemizde yatırımlar yapan %100 Türk sermayeli kuruluş olmakla beraber bu anlamda sunduğumuz tüm saha hizmetlerimiz, müşteri hizmetlerimiz ve operasyon sürecindeki hizmetlerimiz birbiriyle entegredir. Sunduğumuz hizmetlerimizdeki etkisi ise; yönetim önderliğinde AR-GE ve kalite birimlerimizin kontrolünde sürekli eğitimler, denetimler, raporlar ve analizler, var ise düzeltici faaliyet çalışmaları diyebilirim.
Gümrüklü ve soğuk gümrüklü depolama tesislerinizde yer verdiğiniz teknolojik altyapınızdan bahseder misiniz, Türkiye genelinde hangi destinasyonlarda toplam kaç metrekarelik depolama hizmeti sunuyorsunuz?
Depolama tesislerimizde köpüklü yangın sistemleri, ısıya duyarlı termal yangın tertibatı, ayrıca özellikli yangın tertibatları, ayrıştırılmış tehlikeli madde depolarımız için Co2 gazlı söndürme sistemleri, kapalı devre IP güvenlik kameraları ile kontrol ve kayıt cihazları teknolojik altyapımızın temelini oluşturuyor. Günümüz teknolojisine bağlı akıllı depo yazılım programlarımız ile e-ticaret depo yönetimini ve diğer tüm depolarımızda ayrı ayrı müşterilerimize entegre olarak faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Adana ve İzmir başta olmak üzere güneş enerji sistemlerimiz ile elektriğimizi üreterek kendi elektriğimizi kullanmaktayız.
Lokasyonlarımız ise;
Adana Bölge, İzmir Bölge, Bursa Bölge, İstanbul Anadolu Bölge Müdürlükleri ve İstanbul Avrupa merkez özmal yerleşkelerimizde Gümrüklü ve Serbest olarak toplam 150.000 metrekarelik alanda depolama hizmetleri vermekteyiz.
Türk lojistik ve taşımacılık sektörünün küresel lojistik pazarından aldığı payın yüzde 2,5’e çıkmasıyla dünya sıralamasında 11. sıraya yerleşmesine ilişkin görüşlerinizi okurlarımızla paylaşır mısınız, sektörün bu payının artırılması adına şirket ve kamu kurum/kuruluşlarına düşen görevler nedir?
Öncelikle ülkemizin dünya üzerinde coğrafi konum fırsatını avantaja çevirebileceği hizmet sektöründe tüm yatırım taleplerinin Ticaret Bakanlığı tarafından desteklendiğini ve uçtan uca tedarik zincirinin hayata geçirilmesi yönünde YLDA projesinden bilgi sahibiyiz. Ayrıca bakanlığın 2023 senesinde sektöre 395 milyon TL destek sağladığını görmezden gelemeyiz.
Payın artırılmasında, küresel ticaret hızının artmasına paralel ihracat ve dış ticaret faaliyetlerimizi artırmak ve ülke olarak üretim kapasitemizi daha da artırmak adına teşvik ve yatırım desteklerini doğru alanlarda kullanmak yer alabilir. Sektörümüzle ilgili arzuladığım ve yapabileceğim yorum; inanıyorum ki 2023 yılındaki küresel lojistik pazarındaki 11.’liğimizi 2028 yılında ilk 5’in içine taşımak olsun.