Gümrük antrepo işletmecilerini tek çatı altında bir araya getirmek amacıyla 27 Temmuz 2020 tarihinde kurularak faaliyetlerine başlayan Gümrüklü Antrepo İşletmecileri Derneği (GAİD), kurulduğu tarihten bugüne dek lojistiğin bir parçası olan gümrükleme ve depolama işlemlerinin gerçekleştirildiği gümrüklü antrepo sektörünün sesini daha yüksek duyurabilmesi ve alınan kararlarda söz sahibi olabilmesi için çalışmalarını yürütüyor.
27 Temmuz 2020 yılında faaliyetlerine başlayan ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Cavit Değirmenci’nin yaptığı Gümrüklü Antrepo İşletmecileri Derneği (GAİD), kamunun yaptığı sektörel faaliyetlerde kurumlarla birlikte hareket ederek şeffaf, güvenilir ve sürdürülebilir çalışmalar yapmayı, kamu-özel sektör iş birliğinde öncü sektör örgütü olma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.
Lojistiğin ayrılmaz bir parçası olan gümrükleme ve depolama
GAİD, tedarik zincirinin en önemli halkalarından lojistiğin ayrılmaz bir parçası olan gümrükleme ve depolama işlemlerinin gerçekleştirildiği gümrüklü antrepo sektörünün sesini daha yüksek duyurabilmesi ve alınan kararlarda söz sahibi olabilmesi için çalışmalarını yürütmeyi sürdürüyor.
Özel ve resmi kişi, kurum ve kuruluşlarla temas ediyor
Antrepo ve geçici depolama hizmeti veren kişi ve kuruluşlar arasında temas imkanlarını artırarak sektör üyelerinin ortak mesleki faaliyetlerinde yararlı veya zorunlu olan hususlarda bilimsel ve piyasa araştırmaları yapan GAİD, ortak mesleki sorunlarda tartışma ve görüş alışverişi ortamı oluşturup çözümler üreterek motivasyon ve koordinasyon fonksiyonu üstleniyor. Ülke ekonomisine fayda sağlamak amacıyla, kaynak israfını minimize edip etkinliğini artıran dernek, üyelerin görüşlerini ortak bildiriler halinde derlemek ve savunmak üzere üyeler adına özel ve resmi kişi, kurum ve kuruluşlarla temas ederek temsil yetkinliğini artırıp gerekli bildirim ve önerilerde bulunuyor.
Gümrüklü antrepo sektörünün sorunları ve çözüm önerileri için ortak çalışmalar yürütmek adına Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) ile dönem dönem fikir alışverişinde bulunan GAİD, sektörün geleceği için ortak hareket etme ve sorumluluk alma bilinciyle günümüzde de çalışmalarına devam ediyor. Türkiye’nin gümrük ve ticaret politikalarının geleceğine dair stratejik görüşmeler yapıldı Geçtiğimiz yıl Kasım ayında GAİD tarafından düzenlenen “Antrepoların, Dünü, Bugünü, Yarını” çalıştayında da sektör adına önemli başlıklar ele alındı. Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen çalıştay, Türkiye’nin gümrük ve ticaret politikalarının geleceğine dair stratejik görüşmelerin yapıldığı, sektör paydaşlarının bir araya geldiği önemli bir platform oldu.
Çalıştayda ticarette ve gümrüklerde nitelikli denetim ile gümrüklerin transit ticaretteki önemine ve veri aktarımı konusundaki çalışmalarla entegrasyon süreçlerindeki taahhütleri hakkında önemli açıklamalarda bulunuldu.
Eğitim faaliyetleri sürüyor
GAİD’in sektör çalışanlarının bilgi ve birikimlerini artırmak amacıyla düzenlediği eğitim faaliyetleri de devam ediyor. Antrepolardaki gümrük süreçlerinin ayrıntılı bir şekilde incelendiği eğitim programları, sektör çalışanlarının yoğun ilgi ve katılımıyla gerçekleştiriliyor.
Gümrükleme ne işe yarar?
Türkiye’de gümrük kurumu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın denetimi ve sorumluluğu altında çalışır. Dolayısıyla yürürlükteki mevcut gümrük kanunları bu bakanlık tarafından denetlenmektedir.
Gümrük antrepo rejimi ticarete söz konusu mal veya eşyanın gümrük mevzuatına uygun olarak antrepoda vergileri ödenmeden, süresiz olarak saklanmasına dair hükümleri belirler. Antrepolarda eşyaların depolanmasına ilişkin hükümler rejim kapsamında uygulanır.
Ayrıca gümrükleme ile ülkeye giren her ürünün takibi sağlanabildiği için güvenlik zafiyetleri minimuma indirilecektir. Ülkenin ve toplumun huzuru ve barışı için ülkeye giren malların denetlenmesi büyük önem arz etmektedir. Gümrükler aynı zamanda ülkeler için birer sınır hattı da belirtir ve ülkelerin uluslararası alandaki saygınlığına katkı sağlar.
Gümrük antreposu ne demektir?
İthal edilmek istenilen eşya Türkiye’ye geldiğinde bazı durumlarda ithalat işlemleri derhal tamamlanmak istenmeyebilir. Örneğin:
• İthal edilecek eşyanın gümrük vergilerinin ödemesi eşya serbest dolaşıma alınıncaya kadar ertelenmek istenilebilir
• Eşyanın ithal edilmesi için alınması gereken bir izin belgesine ait işlemlerin tamamlanması için zamana ihtiyaç olabilir.
• Eşyanın ithalat işlemleri tamamlamadan önce hatalı veya kusurlu olduğu fark edilebilir ve “mahrece iade” adı verilen iade etme işlemini yapmak için fırsat olması istenebilir.
• İthal edilecek eşya pazarlama aşamasına kadar depolama, paketleme ve etiketleme gibi işlemlere tabi tutulmak isteniyor olabilir.
Böyle durumlarda eşyalar gümrük antreposuna konulabilir. Gümrük antreposu, gümrük gözetimi altında bulunan eşyanın konulduğu belirli şartları taşıyan açık veya kapalı yerler olarak tanımlanıyor.
Gümrük antreposu işletmesine izin verilen kişiye “antrepo işleticisi”; antrepoya konulacak eşya için gümrük beyanında bulunan kişiye veya bu kişinin hak ve yükümlülüklerini devrettiği kişiye “kullanıcı” denir.
Gümrük antrepo rejiminin özellikleri
• Ticarete söz konusu mal veya eşya serbest dolaşıma girmeyen veya serbest dolaşımda bulunan bir ürün olabilir.
• Antrepoda saklanacak mal için gümrük vergisi ödenmemiş olmalıdır. • Antrepoda depolama için minimum veya maksimum süreler belirlenmemiş olmalıdır. Antrepodaki mallar süresiz olarak depolanır.
• Türkiye’de gümrük antrepo rejiminden yararlanabilmek için ticarete söz konusu eşyanın transiti yasak olmalı veya Türk Gümrük Bölgesi’ne girmiş olmalıdır.
• Gümrük antrepo tipleri
Gümrük antrepoları, genel veya özel antrepolar olmak üzere ikiye ayrılır.
Genel antrepolar, eşyanın konulması için herkes tarafından kullanılabilen; özel antrepolar ise, yalnız antrepo işleticisine ait eşyanın konulması amacıyla kurulan antrepolardır. Genel antrepoların, A, B ve F tipleri; özel antrepoların ise, C, D ve E tipleri mevcuttur.
• A tipi antrepo, işleticisinin, stok kayıtlarını tuttuğu ve antrepoya konulan eşyada her hangi bir noksanlık olması halinde gümrük vergilerini ödemekten sorumlu olduğu genel antrepo tipidir.
• B tipi antrepo, antrepoya konulan eşyadan kullanıcının sorumlu olduğu, antrepo beyannamesini kullanıcının verdiği genel antrepo tipidir. Antrepo işleticisinin sorumluluğu sınırlıdır. Antrepo işleticisi sadece antrepoyu kiralar. Antrepo stok kayıtları tutulmadığından, beyanname ve belgeler gümrük kontrolüne esas teşkil eder.
• C tipi antrepo, işleticisi ve kullanıcısı aynı kişi olan ve antrepoya alınan eşyadan bu kişinin sorumlu olduğu özel antrepo tipidir.
• D tipi antrepo, işleticisi ve kullanıcısının aynı kişi olduğu, kayıt yoluyla rejime girişin uygulandığı özel antrepo tipidir.
• E tipi antrepo, işleticisi ve kullanıcısının aynı kişi olduğu, izin hak sahibinin depolama yerinin antrepo addedildiği veya depolama yeri olmazsa dahi eşyaya antrepo rejimi hükümlerini uygulandığı özel antrepo tipidir.
• F tipi antrepo, gümrük idarelerince işletilen genel antrepo tipidir.