14 Ocak 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Son Dakika Tesis Yönetimi

GÜSOD olarak, özel güvenlik sektörünün hizmet kalitesini artırıyoruz

Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay Şahan’ı ağırladığımız Temmuz sayımızda Şahan, dernek olarak sektörün gelişimi adına üstlendikleri misyonu ve hayata geçirdikleri projeleri okurlarımıza aktardı.

Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) ile sektörün gelişimi adına nasıl bir misyon üstlendiniz, kuruluşunuzdan bu yana geçen süreçten ve hayata geçirdiğiniz çalışmalardan kısaca bahseder misiniz?

Özel güvenlik sektörünün en eski ve öncü sivil toplum kuruluşları arasında yer alan GÜSOD bünyesinde, sektörün önde gelen özel güvenlik şirketleri yer alıyor. Ülke genelinde halihazırda 371 bin özel güvenlik görevlisi, farklı yerlerde ve alanlarda özel güvenlik hizmeti veriyor. Ancak hizmet verilen sahaların kendine ait yetkinlikleri ve özellikleri bulunuyor. Bu nedenle de özel güvenlik görevlilerine hizmet verecekleri alanlara göre eğitimler vermek çok önemli. GÜSOD olarak, bu eğitimlerin öneminin bilincinde olduğumuz için kendi şirketlerimizde istihdam edilen özel güvenlik görevlilerine eğitimler veriyoruz. Tüm özel güvenlik görevlilerinin hizmet verdiği alan özelinde ihtisaslaşması için yaptığımız girişimler sonucunda Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı tarafından Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri Projesi (ÖZGE) başlatıldı. ÖZGE Projesi ile sektörümüze nitelikli özel güvenlik görevlileri kazandırılacak.

Özel güvenlik sektörünün doğru çalışma ilkelerini ve asgari standartlarını oluşturmayı amaç edinmiş özel güvenlik şirketlerinin yöneticileri tarafından 25 Ekim 1994 tarihinde İstanbul’da kurulan GÜSOD; sektörün en eski ve öncü sivil toplum kuruluşları arasında yer alıyor. GÜSOD bünyesindeki özel güvenlik şirketlerinde 60 binin üzerinde özel güvenlik görevlisi istihdam ediliyor ve sektörde gerçekleşen cironun %25’i GÜSOD üyesi şirketlere ait. Derneğimiz 2000 yılından bu yana Avrupa Güvenlik Hizmetleri Konfederasyonu’nun (Confederation of European Security Services-CoESS) asli üyesi. Konfederasyon bünyesinde aktif olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz ve ülkemizde sektör standartlarının gelişim sürecine katkı sağlıyoruz.

Öte yandan özel güvenlik sektörünü ileriye taşıyacak çalışmalar gerçekleştirmek ve çözüm önerileri sunmak amacıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde Özel Güvenlik Hizmetleri Sektör Meclisi kuruldu. Sektörün kısa, orta ve uzun vadeli sorunlarına çözüm önerisi getirmeyi hedefleyen Meclis aracılığıyla sektörümüzün ihtiyaçlarını ve taleplerini TOBB çatısı altında dile getirebileceğiz. Ayrıca özel güvenlik sektörünün verimliliğini artıracak çözüm önerilerini kapsamlı bir şekilde ele alabileceğiz. Atılan tüm bu adımlar sektörümüzün gelişmesi ve sürdürülebilirliği açısından oldukça önemli.

GÜSOD olarak; ülke ekonomisine olumlu katkılarda bulunmayı, özel güvenlik sektöründe insan kaynaklarını verimli ve üretken hale getirmeyi, sektörde yeni istihdam alanları yaratmaya yönelik çalışmalar yapmayı, özel sektör olarak faaliyet gösterecek bu yapının kendi düzenlemesini yapabilmesi için gerekli bir üst birliğin oluşmasına yönelik bir sivil toplum kuruluşu olmayı, sektörde hizmet veren özel güvenlik görevlilerinin asgari eğitim ve fiziki standartlarını oluşturarak, verilen hizmetlerde anlayış bütünlüğünü sağlamayı hedefliyoruz.

Sektörün ivedilikle çözüme kavuşturulması gereken sorunları nelerdir, GÜSOD olarak bu sorunların çözüme kavuşturulması adına son dönemde hayata geçirdiğiniz çalışmalar neler oldu?

Günümüz itibariyle 548 eğitim kurumu, 361 belediye şirketi, 73 alarm izleme merkeziyle birlikte 100 bini aşkın yerde görev yapan 371 bin özel güvenlik görevlisi, sektörün büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Ancak sektörümüz ciddi bir istihdam açığıyla karşı karşıya. Türkiye’nin 81 ilini ele aldığımızda yaklaşık olarak 14 bin ilave özel güvenlik görevlisine ihtiyaç var. Özel güvenlik görevlisinin en çok aranan meslek gruplarından biri olması; yüksek talebin değil, yüksek turnover olduğunun bir göstergesi. Ayrıca maaşların asgari ücret seviyesinde olması, özlük hakları gibi nedenlerden dolayı çalışanlar sık sık iş değiştiriyor. Bu da sürekli yeni personel arayışına girilmesine ve dolayısıyla da “talep çok” algısına yol açıyor. İşverenlerin yanı sıra, devletin de sektöre yönelik politikaları ve düzenlemeleri gözden geçirerek, çalışanların haklarını koruyacak adımlar atması gerekiyor. Atılacak olumlu adımlar, özel güvenlik görevlilerinin motive olmasını ve sektörde çalışmaya devam etmesini sağlayacaktır. Kamusal ve özel alanlarda güvenliğin sağlanmasında büyük rol oynayan özel güvenlik görevlilerinin emeğinin karşılığını tam olarak alamaması, sektörün gelişmesine de engel oluyor. Özel güvenlik sektöründeki istihdam açıklığının ve yüksek turnover oranının önüne geçmek için ücretlerin ve özlük haklarının iyileştirilmesi gerekiyor. Ayrıca eğitim ve sertifikasyon programları ile çalışanların becerilerini geliştirmelerine olanak sağlanmalı ve yükselme imkânlarının da önü açılmalı. Tüm bu sorunların çözümü için sektördeki tüm paydaşların birlikte hareket etmesi büyük önem taşıyor.

Yasal düzenlemeler sonrası özel güvenlik görevlilerinin özlük haklarının yeniden düzenlenmesi, fazla mesai ücretlerindeki çarpanın yükseltilmesi, genel tatil ücret çarpanının ve yıllık izin haklarının artırılmasıyla birlikte özel güvenlik görevlilerine vazife malullüğü hakkının tanınmasının da gerekli olduğunu düşünüyoruz. Özel güvenlik görevlilerinin vefatı, yaralanması durumunda tazminat ödenmesi, SGK iş tanımları listesine özel güvenlik sektörü başlığının eklenmesinin de sektöre olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz. Tüm bu konuların düzenlenmesi ve iyileştirilmesi kapsamında İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdindeki girişimlerimizi sürdürüyor, sektörümüzün ve çalışanlarımızın sorunlarını aktararak çözüm önerileri konusunda görüşmeler gerçekleştiriyoruz.

Nitelikli personel ihtiyacı her sektörde olduğu gibi güvenlik sektörü için de son yıllarda söz konusu olan bir durum, sektör temsilcilerinin nitelikli personel ihtiyacının karşılanabilmesi adına geliştirdiğiniz çalışmalar nelerdir?

GÜSOD olarak, bizim en büyük arzumuz, öncelikli sektör başlıklarını belirleyerek önemli bazı alanlarda özel güvenlik görevlilerinin hizmet verdiği sektör özelinde ihtisaslaşmasıydı. Yaptığımız girişimler sonucunda Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı tarafından ÖZGE Projesi başlatıldı. Bu kapsamda Aralık ayında bir çalıştay gerçekleşti. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı, GÜSOD, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) temsilcileri, akademisyenler ve özel güvenlik sektörünün paydaşlarının katıldığı çalıştayda, alan eğitimleri için sektörel alanların belirlenmesi, eğitim programlarının oluşturulması, eğitim modelinin belirlenmesi, mevzuat düzenlemeleri gibi konular ele alındı. Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı tarafından çerçevesi çizilen açılış bildiriminde; bina ve tesis koruma, özel güvenlik yöneticiliği, ulaşım güvenliği, kişi koruma, kıymet nakli güvenliği, geçici toplu etkinlikler ve spor güvenliği ile alarm izleme merkezi olarak belirli alanlarda detaylı çalışmalar yapılacağı belirtildi. Çalıştayda, alan eğitimlerinin başlangıçta zorunlu olmayacağı, zaman içinde geçiş dönemi sonrası yaygınlaşmasının ardından zorunlu olacağı değerlendirildi.

GÜSOD olarak, alan eğitimlerinin değerinin ve öneminin farkındayız. Bu nedenle bünyemizdeki özel güvenlik şirketleri uzun süredir kendi imkânlarıyla personeline ek eğitimler uyguluyor. Ancak ÖZGE Projesi ile bu konuya ayrıcalık tanınması ve kamu otoriteleri tarafından bir standarda oturtulacak olması bizim için de oldukça önemli bir gelişme. Bugün kendi bünyemizde verdiğimiz eğitimlerin sonucunda, ihtisaslaşma eğitimlerini alan özel güvenlik görevlilerinin %63 daha doğru müdahalede bulunduklarını fark ettik. Böylece GÜSOD olarak, özel güvenlik sektörünün hizmet kalitesini artırırken %30 oranında daha iyi bir hizmet sunma olanağı sağlıyoruz. Alan eğitimleri, sektörümüze artı bir değer katacak. En düşük fiyat yerine en iyi değer sunan sorumlu işverenler; profesyonel, iyi eğitimli ve motive personelin oluşturulmasına destek olacak. Kamu gücüne destek ve belirlenmiş olan yetkiler kapsamında gelişmelere uyumlu şekilde ve daha yüksek bilinçle hizmet verilebilecek. Güncel bilgilere dayalı Ulusal Mevzuatın belirlediği kriterlere uyum sağlamak ve alan eğitimi almış konularda liderlik rolünü üstlenmek, oyuncular arasında adil bir rekabet ortamının oluşmasını destekleyecek. Alınan eğitimle paydaşlar ile yapıcı ve karşılıklı yarar sağlayan bir diyalog kurulabilecek, en iyi uygulama modeli ve operasyonu yürütme imkânı doğuracak.

Bugüne kadar farkındalık yaratmak ve GÜSOD bünyesinde daha yetkin istihdam alanları oluşturmak için yapılan eğitim faaliyetleri de tescillenecek. ÖZGE Projesi ile sektörümüze nitelikli özel güvenlik görevlileri kazandırılacak. Özellikle sektörde hizmet veren personelin yan hakları konusunda da daha talepkâr olabileceğiz. Bünyesinde eğitim kurumu bulunduran şirketlerimiz, tanımlanmış bir eğitim programına sahip olacak. Tazeleme ve temel eğitimlerin ardından hizmet verdiği alanın ihtiyaçlarına göre tecrübe edinen özel güvenlik görevlileri, alan eğitimlerinin hayata geçmesiyle birlikte artık ihtisaslaşacaklar.