14 Ocak 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Lojistik

Hibrit çalışma sistemimizle kadınların iş hayatına katılımını destekliyoruz

AGL Agemar Global Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Aydıncan’ı ağırladığımız Mart sayımızda Aydıncan, firma olarak kadınların iş hayatında daha çok yer alabilmelerine ve eşit iş ortamında çalışmalarına alan açabilmek adına hayata geçirdikleri sektöre örnek olacak projeleri okurlarımızla paylaştı.

AGL Agemar Global Logistics’te kadınların yetenek dönüșümünü sağlamak ve daha verimli, etkili ve eșit iș ortamında çalıșmalarına alan açmak adına nasıl bir strateji geliștirdiniz?

Nüfusumuzun yarısını kadınlarımızın olușturduğunu düșünürsek, onların iș hayatına teșvik edilmesi, hem insan hakları hem de üretim ve üretimdeki verimliliğin artırılması bağlamında önem arz etmektedir. Cinsiyet, din, renk, ırk ayrımı yapmaksızın herkes için eșitlikçi ve kapsayıcı bir çalıșma ortamı yaratmaya, bunu daha da genișletmeye özen gösteriyoruz. Tüm çalıșanlarımızın yaratılan fırsatlara ve hizmetlere eșit erișimini sağlamak için adımlar atıyoruz. Esnek çalıșma saatlerimiz ve hibrit çalıșma sistemimiz sayesinde sektörde toplumsal cinsiyet eșitliğini teșvik etmeye çalıșıyoruz.

AGL Agemar Global Logistics bünyesinde üst düzey yönetim kadrosu ve personel kademesinde kadın istihdam oranınız nedir, son yıllarda bu oran nasıl bir değișim gösterdi ve bu değișimdeki etkenler neler oldu?

Șirketimizde kadın çalıșanlarımızın oranı %50’dir. Yönetici kadromuzun ise %60’ını kadın çalıșanlar olușturmaktadır. Sorumluluk bilinci yüksek ve çalıșkan kadınlarımızın iș hayatına katılımlarını desteklemek için hibrit çalıșma düzenini mesaimize entegre ettik. Özellikle çocuğuna bakmak zorunda olan çalıșanlarımız için ofiste çalıșma günlerini ve sürelerini minimuma indirdik. Çalıșma saatlerimizdeki esneklik ve özellikle yönetim kadrosundaki cinsiyet eșitliği politikamız da bu oranın %50’ye kadar artmasını sağlamıștır. Yönetici kadrolarında çalıșan kadınlarımızın daha katılımcı, birlikte öğrenmeye ve büyümeye daha açık, ekip çalıșması ve bağlantı/iș birliği kurmakla daha motive olduklarını görmekteyiz. Detaylara dikkat etmeleri, empati yapmaktaki becerileri, iklim ve çevre gibi konulara daha duyarlı olmaları iș potansiyelimize katma değer sağlamaktadır.

Ülke nüfusunun %49,9’unu kadınlar oluștururken, hem beyaz hem de mavi yaka statülerinde iș gücüne katılma oranı günümüzde hala çok düșük. 2021 yılı TÜİK verilerine göre 15 yaș ve üstü kadınların iș gücüne katılma oranı %32,8 iken yönetici pozisyonundaki kadınların oranı ise %20,7. Lojistik gibi zorlu görünen bir sektörde bu oran nasıl, sizce kadınların katma değeri yüksek iș alanlarında sayısı neden az, bu konuda șirket ve yöneticilere düșen sorumluluklar nelerdir?

Kadınların ev içindeki hem anne ve hem de ev kadını olarak üstlendikleri sorumluluklar, toplumun içinde eğitimden ve sağlıktan yeterince faydalanamamaları, ekonomik ve gelecek güvencelerinin olmaması, erken yașta evlenmek zorunda kalmaları, hareket özgürlüklerinin kısıtlı olması gibi unsurlar kadının çalıșma hayatına katılma kararlarını ve çalıșma hayatında bașarılarını etkileyen geleneksel sorunlar olarak karșımıza çıkmaktadır. Bize düșen görev, kadınların özel hayatlarındaki sorumluluklarına destek olacak, daha esnek, daha anlayıșlı ve kapsayıcı imkanlar sunmaktır. Ayrıca kadınlara, gençlere, doğaya ve hayvanlara dönük STK’larda yer almalarını teșvik etmek de mesuliyetlerimizin arasındadır. İș yerinde huzurlu ve mutlu bir ortam içinde çalıșmalarını sağlamak da çok önemlidir. İș yerinin fiziki șartlarına göre kreș/bakım odası gibi alanlar açarak bebekli/ çocuklu annelerin imkan dahilinde bakıcısıyla/çocuğuyla beraber olmalarını sağlamak hedeflerimiz arasındadır. Kadınlarımızı iș hayatına teșvik edecek projeler tabii ki geliștirilebilir, ama önemli olan onların iș yașamlarına aktif katılımlarını her platformda dile getirmemiz ve sürekli gündemde tutmamızdır.