4 Ekim 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Lojistik

İNOVASYON VE TEKNOLOJİ YATIRIMLARI FARK YARATMADA OLDUKÇA ÖNEMLİ

Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan’ı ağırladığımız Aralık sayımızda hem 2022 yılında hayata geçirdikleri projeler doğrultusundaki büyümelerini hem de 2023 yılına dair hedeflerini konuştuk.

Yapay zeka ve ileri teknolojiyi kullanarak lojistik sektörünü farklı bir boyuta taşımak adına hayata geçirdiğiniz projelerden bahseder misiniz?

Bildiğiniz gibi inovasyon ve teknoloji yatırımları lojistik sektöründe rakipler arasında fark yaratma anlamında oldukça önemli. Sektörümüzde Bilim ve Sanayi Bakanlığı onaylı 13 AR-GE merkezi var. Bunlardan ikisi şirketimiz tarafından kuruldu. İstanbul ve Konya bölgesi bu manada üssümüz diyebiliriz. AR-GE merkezimizde 50’ye yakın uzman çalışıyor ve sürekli yeni projeler geliştiriliyor. Bu projelerden “Yapay Zekâ Destekli Nakit Akışı ve Finansal Planlama” TÜBİTAK’ın finans teknolojileri alanında onay alan projelerinden biri oldu ve imza töreni gerçekleşti. Oldukça heyecanlı ve gururluyuz. Ayrıca, Yapay Zeka Destekli Navlun Tahminleme, Yapay Zeka Destekli Likit Sefer Planlama, Doküman Görüntü İşleme Teknolojisi ile ERP Veri Girişi Hızlandırma projelerimiz var. Gerçek ve sanal dünyanın birlikte hareket ettiği, kullanıcıların ve ulaşım araçlarının birbirleriyle iletişime geçtiği, böylelikle de süreçlerin hatasız ve daha verimli işlendiği bir çalışma sistemi hedefimiz. Bu yönde teknoloji ve dijitalizasyon anlamında çağın gereklerine uygun yeni çalışma ve iş yapış modülleri tasarlayarak sektöre yön vermeye devam edeceğiz.

Alışan Lojistik 2022 yılını nasıl geçirdi, hangi yatırımları gerçekleştirdiğiniz ve büyüme hacminiz konusunda okurlarımızı bilgilendirir misiniz? 2023 yılındaki yatırımlarınız hangi çerçevede gerçekleşecek?

Bu yılki yatırımlarımıza değinmemiz gerekirse; öncelikle İstanbul-Tuzla, Kocaeli-Gebze, Konya, Gaziantep ve İskenderun’da bulunan “Multi-user Depolama” alanlarımız ile Yalova, Tekirdağ, Bursa, İzmir, Muğla, Ankara, Konya, Antalya, Mersin, Adana, Şanlıurfa ve Samsun’da bulunan “Müşteri Dedike Depolama” alanlarımıza ek olarak Eskişehir’de müşterilerimizin depolama ihtiyaçlarına yeni bir katkı sağlamak istedik. Bu yeni yatırım depomuzu da müşterilerimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak biçimde tasarladık.

Öte yandan, yıla çekici filomuzu yenileyerek girmiştik, ikinci parti yenilemeyi de 3 çeyrek sonunda tamamladık. Ayrıca Treyler ve swapbody filomuzu da yeniliyor ve sayılarını artırıyoruz.

Tüm bunlara ek olarak, biliyorsunuz Türkiye’nin ilk tanker ve “Tank Konteyner Temizleme Tesisi” Alışan Lojistik çatısı altında 2005 yılında kurulan ALIŞAN – Den Hartogh tarafından Gebze’de kurulmuştu. Bu yıl da, izinleri henüz tamamlanan ve 12.000 m2’lik bir alan üzerine kurulacak olan ISO Konteyner Depolama, Elleçleme, Paketleme tesisimizi Gebze Muallimköy’de hizmete sunacağız.

Büyüme hedeflerimize gelince; Alışan Lojistik olarak 2021 yılı ciromuz, 2020 yılının üstüne %45’i aşan bir büyüme ile1 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Bu büyüme trendinin daha fazlasını 2022 yılı için hedefliyoruz.

Yeni yılın yatırım planlarına gelince ise; Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yer alan bir marka olarak her yıl büyüme oranlarımızı bir önceki yılın üstüne taşımayı hedefliyoruz. 2023 yılına dair proje ve yatırımlarımızı ise belirli başlıklarda toplamış bulunuyoruz. Tüm birimlerimizle iş ortaklığı yaklaşımı içerisinde çalışan İnsan Kaynakları organizasyonumuzda devam eden çok sayıda projemiz mevcut. Operasyonel planlarımızı desteklemek üzere e-ticaret ekosistemi dahil tüm sektörlerin ihtiyaçlarına dönük depolama arz kapasitemizin artırılması için proje ekiplerimiz sürekli çalışıyor. Depolama ve taşıma çözümlerimizin “Green Deal”-“Yeşil Mutabakatına” tam uyumlu olmasına önem veriyoruz. Şirketimizin en önemli özelliklerinden biri bahsetmiş olduğum gibi, proje bazlı terzi dikimi entegre lojistik çözümler geliştirme konusundaki uzmanlığıdır. Büyüme ve yatırım sürecimizi tetikleyen temel faktörün bu olduğunu düşünüyorum.