Lojistik sektöründe daha çok kadının istihdam edilmesi gerektiğini vurgulayan SGS TransitNet Genel Müdürü Mine Kaya’yı ağırladığımız Mart sayımızda Kaya, SGS TransitNet olarak işe alım süreçlerinde cinsiyetsiz bakış açısıyla hareket ettiklerini ve geçtiğimiz yıla göre kadın istihdam oranında yüzde 10’luk bir artış kaydettiklerini belirtti.
SGS TransitNet’te kadınların yetenek dönüșümünü sağlamak ve daha verimli, etkili ve eșit iș ortamında çalıșmalarına alan açmak adına nasıl bir strateji geliștirdiniz?
İșe alımlarda özellikle cinsiyetsiz bakıș açısı üzerinden değerlendirmeler yapıyoruz. Diğer yandan, iș ortamında da eșit haklar, eșit muamele, eğitimler ve kișisel gelișimleri için eğitimler üzerinde duruyor ve planlıyoruz. Ben sektörümüzde kadın çalıșanların olmasını özellikle istiyorum.
SGS TransitNet bünyesinde üst düzey yönetim kadrosu ve personel kademesinde kadın istihdam oranınız nedir, son yıllarda bu oran nasıl bir değișim gösterdi ve bu değișimdeki etkenler neler oldu?
Halihazırdaki personel sayımız bir önceki yıla göre aslında çok değișmedi, ancak kadın çalıșan sayımızda % 10’luk bir artıș sağlamıșız.
Ülke nüfusunun %49,9’unu kadınlar oluștururken, hem beyaz hem de mavi yaka statülerinde iș gücüne katılma oranı günümüzde hala çok düșük. 2021 yılı TÜİK verilerine göre 15 yaș ve üstü kadınların iș gücüne katılma oranı %32,8 iken yönetici pozisyonundaki kadınların oranı ise %20,7. Sizce kadınların katma değeri yüksek iș alanlarında sayısı neden az, bu konuda șirket ve yöneticilere düșen sorumluluklar nelerdir?
Bununla ilgili bilinci ülkemizde ve dünyada yaratmak çok önemli. Bu bilinç daha ailede bașlamalı. Okullarımızda ve üniversitelerde ise pekiștirilmeli. Sektörel etkinlikler, kampanyalar, söyleșiler, çeșitli mesleki eğitimler yapılmalı. Hatta belki de kadın çalıșan ișe alımlarına mevzuat ile çeșitli destek ve düzenlemeler de getirilmeli. Ama en önemli șeylerden bir tanesi, kadın çalıșanların evli olup, çocuk sahibi olma isteği durumunda karșı karșıya kaldıklarıdır. Önce bunlara çözüm bulunmalı. Doğum yapan kadınların en büyük sorunu iș yerinde kreș imkanı bulunmaması ya da çocuğa bakacak kiși bulmada yașanan zorluklar. Bu zorluklar günün sonunda maalesef o kadınların iș hayatından çekilmesine neden oluyor.