20 Mart 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Lojistik

İzinli Alıcı Yetkimiz, filo verimliliğimize büyük bir katkı verecek

Sunduğu hizmetlerle Türk ihracatçısı ve dış ticaret firmalarının önemli bir çözüm ortağı olan EvoLog Lojistik, müşterilerine entegre hizmet vermek amacıyla son iki yılda Kontrat Lojistiği yatırımlarına ağırlık verdi. Aldıkları İzinli Alıcı yetkisinin de filo verimliliklerine büyük bir katkı vereceğini öngördüklerini aktaran EvoLog Lojistik Genel Müdürü Halil Özendi ile Kasım sayımızda bir araya gelerek yatırımlarının detaylarını konuştuk.

Cumhuriyet’in 100. yılında 10. yaşını kutlayan EvoLog Lojistik’in son yıllarda hayata geçirdiği yatırımlardan bahseder misiniz, müşterilerinizin tedarik zincirini yeniden yapılandıracak hangi adımları attınız?

Müşterilerimizin tedarik zincirini yeniden yapılandırmak çok iddialı bir cümle olur. Müşterilerimize “Sizin işinizi, sizden daha iyi biliriz!” diyenlerden değiliz. Ama müşterilerimizi dinleyip, problemlerine farklı perspektiflerle önerilerde bulunuyoruz. Ne mutlu ki bizlere, büyüdüğümüz ve geliştiğimiz bu 10 yılda Türk ihracatçısı ve dış ticaret firmalarının önemli bir çözüm ortağı olduk.

Pandemi sonrası dönemde kapasite en önemli sorundu. Kalite sistemlerimiz ve tesislerimize yaptığımız yatırımla sahibi olduğumuz “Yetkilendirilmiş Yükümlü” ve “İzinli Gönderici” statümüzü 2020’nin ikinci yarısında kullanmaya başladık. Gümrük idaresindeki teminatımızı artırarak, 2021 başı itibariyle yerinde gümrükleme yetkisini tüm ihracat operasyonlarımızda kullanmaya başladık. Bu sayede verimliliğimizi artırarak, hiçbir müşterimizi ekipmansız bırakmadık.

Müşterilerimize entegre hizmet vermek amacıyla son iki yılda Kontrat Lojistiği yatırımlarımıza ağırlık verdik. 2022 yılında 102.000 m2 alan üzerine kurulu Çatalca Lojistik Merkezimizi hizmete açtık. Tesiste Muratbey Gümrüğü’ne bağlı antrepomuzun yanı sıra, İzinli Gönderici, İzinli Alıcı statüsünde X-Dock, YYS kapsamında TIR Parkı, Depolama, Katma Değerli Hizmetler, E-Ticaret operasyonları ile Yurtiçi Dağıtım Merkezi yer alıyor.

Bu yıl ise 10.500 m2 alan üzerine kurulu Bursa Lojistik Merkezimiz hizmete girdi. Tesiste Bursa Gümrüğü’ne bağlı antrepomuzun yanı sıra, İzinli Gönderici, İzinli Alıcı statüsünde X-Dock, Depolama ile Yurtiçi Dağıtım Merkezi yer alıyor.

Hedefimiz Kontrat Lojistiği’ne yönelik yatırımlarımıza yurt içi ve yurt dışında 2024’te de devam ederek, gün itibariyle 65.000 m2’ye ulaşan kapalı alanımızı %100 büyütmek olacak.

Lojistik sektörünün ilk izinli göndericilerinden biri olan EvoLog Lojistik’in filo verimliliğinde etkili olan faktörler nedir?

Ticaret Bakanlığımız lojistik performansımızı ve verimliliğimizi artıracak güzel projelere imza atıyor. İhracatta “eşyanın izinli gönderici olan taşıyıcı ile sevki” önemli bir adımdı. Bizler de sektörün ilk izinli göndericilerinden biri olmanın, bu izni tüm ihracat operasyonlarımızda kullanarak ihracatçımıza hız ve verimlilik katmanın gururunu yaşıyoruz. Aynı heyecan ile “İzinli Alıcı” yetkimizi de aldık. Önümüzdeki dönemde bu yetkinin de filo verimliliğimize büyük katkı vereceğini öngörüyoruz.

Yılın başında artan navlun fiyatları sunduğunuz hizmetlerinizde nasıl bir etki yarattı, EvoLog Lojistik olarak bu yükselişten minimum oranda etkilenmek adına nasıl bir strateji geliştirdiniz?

Aslında maliyetler geçen yıl yükselişe geçti. Rusya ve Ukrayna savaşı enerji maliyetleri ve enflasyonu adeta körükledi. Tüketimi düşük, Euro 6 standartlarındaki genç özmal filomuz ile, Ro-Ro ve tren alternatiflerini olabildiğince kullandığımız, sürekli geliştirdiğimiz güzergahlar ile tüm sistemdeki verimsiz sefer ve gereksiz kaynak kullanımını en aza düşüren parsiyel taşımacılık imkanlarımız ile dış ticaret firmalarımızın maliyet yönetimine ciddi katkılar verdik. 2023’ün ikinci yarısında ise daha farklı bir tablo var. Talep azalıyor ama maliyet artışları devam ediyor. Geçen yıl geliştirdiğimiz maliyet kontrolü yaklaşımı ise bu kez bize rekabet avantajı olarak fayda sağlıyor.