18 Mart 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Ekonomi Son Dakika

KOÇ HOLDİNG, YILIN İLK YARISINDA DA BAŞARISINI SÜRDÜRDÜ

Koç Holding, 2023 yılının ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide bazda 24,9 milyar ABD Doları (USD) gelir elde eden Koç Holding, aynı dönemde 1,6 milyar USD kombine yatırım gerçekleştirdi. Böylece şirketin son 5 yıldaki yatırımları 10 milyar USD’ye ulaştı.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Global belirsizlikler ve zorlu piyasa koşullarına rağmen uzun vadeli değer yaratma hedefimiz doğrultusunda yılın ilk yarısını da başarılı bir performans ile kapadık. Güçlü likidite ve bilançomuz, dayanıklı ve çeşitlendirilmiş portföy yapımız, çağın yetkinlikleriyle donattığımız insan kaynağımız, çevik yönetim anlayışımız ve en önemlisi ülkemizin geleceğine duyduğumuz inancımızla yatırımlarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.”dedi.

Koç Holding’in dinamik portföy yönetimi çerçevesinde son dönemde gerçekleştirdiği başarılı işlemlere dikkat çeken Çakıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Koç Holding olarak sahip olduğumuz Yapı Kredi sermayesinin %6,8’ine denk gelen Yapı Kredi payının, hızlandırılmış talep toplama süreci sonucunda yaklaşık 6,8 milyar TL (yaklaşık 250 milyon ABD Doları) bedel ile borsa dışında uluslararası kurumsal yatırımcılara satışını başarılı bir şekilde tamamladık. Son yıllardaki en yüksek tutarlı söz konusu başarılı işlem, ülkemize, topluluğumuza ve bankamıza duyulan güvenin bir göstergesidir. Koç Topluluğu olarak Yapı Kredi’ye, bankacılık sektörüne ve ülkemizin potansiyeline olan inancımız ile %61,17 oranındaki ortaklık payımızla Yapı Kredi’deki ana hissedarlığımız devam edecek. Diğer yandan sahip olduğumuz Tat Gıda paylarının satışı dâhil stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma başlattık ve konuyla ilgili finansal danışmanlık alınması için görevlendirme yaptık. Daha da güçlenen likiditemiz ile önümüzdeki dönemde tüm paydaşlarımız için uzun vadeli değer yaratma hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Avrupa’nın en çok satan ticari aracı olan Transit ailesinin 1 tonluk araç segmentindeki müşterilere yenilikçi ve verimliliği artıracak yeni çözümler sunmak üzere sıfırdan tasarlanan Custom modeliFord OtosanYeniköy fabrikasında önce dizel ve  sonra tam elektrikli versiyonlarıyla hattan inmeye hazırlanıyor. Ford’un tam elektrikli ikinci ticari modeli olan E-Transit Custom, Ford’un elektrik dönüşümünde stratejik önem taşıyor. Nisan ayında tanıtımı yapılan, müşteri odaklı bir yaklaşımla Ford Otosan tarafından geliştirilen Transit Courier’nin de sırayla içten yanmalı ve elektrikli versiyonları Ford Otosan Craiova fabrikasında üretime girecek” dedi.

İhracatımız ülkemizin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturuyor

İhracat performanslarını özellikle Türkiye ekonomisine kattıkları değer açısından önemsediklerini belirten Çakıroğlu, “Koç Topluluğu olarak ihracatımız ülkemizin toplam ihracatının yaklaşık %7’sini oluşturuyor. Bunun bir yansıması olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından geçekleştirilen araştırmada, Türkiye’nin ilk 1.000 ihracatçısı arasında mal ihracatı yapan ilk 10 şirketin 4’ünün Topluluk Şirketimiz olmasından gurur duyuyoruz. Araştırmaya göre Ford Otosan ihracat şampiyonu olurken; Tüpraş ikinci, Arçelik yedinci, Tofaş dokuzuncu sırada yer aldı.” ifadelerini kullandı.

Karbon Dönüşüm Programları kapsamında Topluluk şirketlerinin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerine yönelik sürdürdüğü faaliyetlerin hız kazandığını belirten Çakıroğlu, “Başlattığımız yenilenebilir enerji projesi sayesinde, Topluluğumuz genelindeki elektrik tüketiminin yarısından fazlasının yenilenebilir enerjiden karşılanmasını sağlayacağız. Ayrıca Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde endüstri lideri olan Arçelik, yenilenebilir enerji alanında 10 milyon Euro yatırımla güneş paneli üretimine başlayacak. Bu yılın sonuna kadar yapılacak ek yatırımla yıllık üretim kapasitesi 1 milyonun üzerine çıkacak olan güneş paneli üretim tesisi, Türkiye’nin yenilenebilir enerji dönüşümüne ivme kazandıracak.” ifadelerini kullandı.