Türkiye’nin sanayi üretiminin yaklaşık yüzde 45’ini gerçekleştiren organize sanayi bölgeleri, iklim değişikliği politikalarıyla uyumlu Yeşil OSB’lere dönüşmek için çalışmalarını sürdürüyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tüm organize sanayi bölgelerini Yeşil OSB’ye dönüştürmeyi hedeflediklerini aktarırken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da OSB’leri üretimde yeşil dönüşümün başlangıç noktası olarak kabul ettiklerini vurguladı.
Yeşil dönüşüm kapsamında Türkiye’nin sanayi üretiminin yaklaşık yüzde 45’ini gerçekleştiren organize sanayi bölgeleri de iklim değişikliği politikalarıyla uyumlu ve çevreye duyarlı Yeşil OSB’lere dönüşmek için çalışmalarını hızlandırıyor. Türkiye’nin 81 ilinde bulunan 389 OSB, ülkenin ihracatının üçte birinden fazlasına katkıda bulunuyor ve ülkenin toplam sanayi istihdamının yaklaşık üçte birini oluşturan 2.1 milyon işçiye istihdam sağlıyor. Bu OSB’lerin çoğunda altyapı sistemlerinin günümüz standartlarına yükseltilmesi ve yeşil altyapıya yapılacak yatırımlar yoluyla özellikle elektrik ve su olmak üzere mevcut kaynakların sürdürülebilir kullanımının geliştirilmesi gerekiyor.
OSB’ler yeşil dönüşümde öncü olacaklar
İklim değişikliğinden kaynaklanan afetlerin her geçen gün etkisini ve şiddetini artırarak, dünyayı biraz daha yaşanmaz hale getirdiğini anlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum; Ulusal Emisyon Ticaret Sisteminin pilot uygulamasını 2024’te uygulamaya başlayacaklarını aktararak, adaletli bir büyüme stratejisiyle ülke sanayisinin temiz yatırım ve üretim süreçlerine destek olacaklarını belirtti.
Kurum, gerek ulusal gerek uluslararası düzeyde iklim değişikliği kapsamında yapılan düzenlemelerle sanayide büyük bir dönüşüm sürecini hep birlikte başlattıklarını kaydetti.
Türkiye olarak iklim değişikliğine uyum kapsamında sanayide ortaya çıkabilecek doğrudan üretimi ve rekabet gücünü de olumsuz yönde etkileyecek unsurlara karşı önlemler alındığını dile getiren Kurum, “Bu çerçevede sanayi alanlarının şehrin dışına çıkarılması, yeni sitelerimizin yine bu alanlarda hem iklim değişikliğine uyum kapsamında hem afetlere tedbir kapsamında taşıyarak, dönüştürüyoruz.” dedi.
Kurum, Covid-19 salgını, Rusya-Ukrayna Savaşı, gıda ve enerji darboğazı başta olmak üzere yaşanan küresel sorunların dünyada kalıcı bir değişimi de içinde barındırdığını, dünyanın böylesi zorlu bir dönemden geçerken Türkiye’nin hemen hemen her alanda yenilikçi, dinamik, ayakları yere sağlam basan ve küresel rekabette üst sıralara taşıyacak projelerle geleceğe doğru emin adımlarla yürüdüğünün altını çizdi.
Kurum, “Sanayi tesislerinin iklim ve çevre dostu üretim yapmalarını teşvik ederek, yeşil dönüşüm çerçevesinde tüm sanayi bölgelerimizi sıfır atığı merkeze alan, insanı merkeze alan yeşil kalkınma hedefimize uygun hale getireceğiz. Hedefimiz, üniversitelerimizle, iş insanlarımızla, kurumlarımızla tüm organize sanayi bölgelerini Yeşil OSB’ye çevirmek. OSB’lerimiz yeşil dönüşümü örnek bir modelle yayacak. Atacağımız her bir adımla sanayide yeşil dönüşümde yeni bir sayfa açacağız. Enerji ve kaynak verimliliğini, hava, su ve toprak için sıfır kirlilik prensibini gösteren tesisler için, çevresel üretimin göstergesi olarak ‘Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi’ düzenleyeceğiz. Çevreci bir yaklaşımla bu belgeyi alan tesislerin çevresel taksonomi kriterlerini karşılayarak, çevre yatırım fonlarından ve yeşil finansman imkanlarından faydalanmaları için gerekli tüm adımları atacağız. Sanayi üretimimizin yüzde 45’ini oluşturan OSB’ler yeşil dönüşümde öncü olacaklar. Bu sayede, çevresel iyileşmenin yanı sıra ülkemiz sanayisinin dünya standartlarında üretim seviyesini yakalayarak ihracat pazarında eşit şartlarda rekabet gücüne erişmesini ve dünya piyasalarında yüksek payla yer almasını sağlayacağız.” şeklinde konuştu.
“Türkiye Yüzyılı sürdürülebilirliğin, huzurun, verimliliğin, barışın, gücün, dijitalin yüzyılıdır.” diyen Kurum bu dönemde hayata geçirecekleri projeler hakkında şöyle konuştu: “Çevreye saygılı, iklim dostu şehirler inşa edeceğiz. Yeşil kalkınma devrimini gerçekleştirecek, net sıfır emisyona en kısa zamanda ulaşacağız. Ülkemizin enerji talebini yenilenebilir enerji kaynaklarının bereketiyle ikame ederek çevreyi kirletmeden enerji üreteceğiz. Sanayi alanlarımızı, OSB’lerimizi tamamen yeşil dönüşüme tabi tutacağız. Yine 2024’te pilot uygulamasını başlatacağımız Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi’ni kurma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Karbon fiyatlama mekanizmasından elde edeceğimiz gelirle, sanayicilerin temiz üretim ve yatırım süreçlerine destek olacağız. OSB’lerimizi çevreci, kendi enerjisini üreten bir yeşil konsepte göre yeniden ihya ediyoruz. Kısacası Avrupa Yeşil Mutabakat Eylemi’ne uygun olarak yeşil dönüşüm planımızı her alanda kararlılıkla sürdürüyoruz.”
300 milyon dolar krediyi OSB’lerin kullanımına açtık
Paris İklim Anlaşması’nın Türkiye Büyük Millet Meclisince onaylandığını hatırlatarak sözlerine başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında faaliyetlerimizi bütün bakanlıklar olarak tüm hızıyla devam ettiriyoruz. Bu gelişmelerle birlikte aslında OSB’lerin önemi çok daha artmış durumda. Çünkü yapılacak değişim ve dönüşümlerin doğal başlangıç noktası OSB’lerden geçiyor. Uluslararası yükümlülüklerimizi yerine getirebilmemiz ve gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakabilmemiz ancak OSB’lerin dönüşümüyle mümkün hale geldi.” ifadelerini kullandı. OSB’leri çevrenin korunması noktasında çok etkin bir araç olarak kullanmayı sürdürdüklerinin altını çizen Varank, “Örneğin 2011 yılında başlattığımız Islah OSB uygulaması, özellikle Ergene Havzası’ndaki kirliliğin azaltılmasında çok etkili oldu. Bu uygulamayla çarpık sanayi alanları OSB’ye dönüştürülerek disiplin altına alınıyor. Şimdi ise bu çabaları daha ileri noktaya taşıyor ve Yeşil OSB uygulamasına geçiyoruz.” diyerek bu süreçte OSB’lerin Yeşil OSB’lere dönüşümünü hızlandıracak altyapı yatırımlarını bakanlık olarak destekleyeceklerini vurguladı.
Varank, OSB’lerin Yeşil OSB’lere dönüşümünü hızlandıracak altyapı yatırımlarını destekleyecekleri Dünya Bankası Finansmanlı OSB Kredilendirme Projesi’ni geçtiğimiz dönemlerde başlattıklarını sözlerine ekleyerek, “Dünya Bankası’ndan temin ettiğimiz 300 milyon dolar tutarındaki krediyi OSB’lerimizin kullanımına açtık. Bakanlık olarak, OSB’lerin her türlü sorunu ile yakından ilgileniyoruz ve bu sorunların çözümü için gerekli çalışmaları yürütüyoruz.” diye konuştu.