19 Nisan 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
E-dergi Lojistik

Örtaş Antrepo ile Lojistik Sektöründe Güvenli Depolama

Antrepo alanında sunduğu kapsamlı hizmetlerle lojistik sektöründe fark yaratan Örtaş Antrepo, e-ticaret ve dijital dönüşümün hız kazandığı günümüzde sektörde vazgeçilmez çözüm ortaklarından biri olarak dikkat çekiyor. Örtaş Antrepo Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Yılmaz’ı ağırladığımız Nisan sayımızda Yılmaz, antrepoların ticaretteki kritik rolünü, e-ticaret ve dijital dönüşümün sektöre etkilerini ve şirketlerinin bu değişime yönelik hedeflerini anlattı.

Örtaş Antrepo olarak sunduğunuz hizmetler nelerdir, bu hizmetlerin sektördeki firmalara sağladığı katma değer konusunda neler söylersiniz?

Örtaş Antrepo, Hadımköy/İstanbul adresinde Ticaret Bakanlığı’na bağlı Muratbey Gümrük Müdürlüğü ve Ambarlı Gümrük Müdürlüğü’nün denetiminde, A Tipi Gümrüklü Genel Antrepolar olarak faaliyet göstermekte ve ayrıca serbest deposu ile de ek hizmet vermektedir. Yürürlükteki gümrük mevzuatı hükümlerine göre; Gümrük antrepolarında serbest dolaşımda bulunmayan eşyalar, bir gümrük rejimi beyanında bulununcaya kadar antrepo rejimi altında depolandığından, eşya sahipleri ardiye bedeli haricinde bir ödeme ile karşılaşmamakta ve gümrük idaresi nezdinde antrepo işleticisinin vermiş olduğu teminatı bulunduğundan herhangi bir teminat ile de karşılaşmamaktadır. Eşyaların başka bir kurumun uygunluğuna, denetimine tabi olması halinde de bu denetimler daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Örtaş Antrepo’yu sektörde farklı kılan unsurlar nelerdir ve bu rekabet avantajınızı nasıl koruyorsunuz?

Örtaş Antrepo’yu sektörde farklı kılan unsurların başında iş ortaklarımızın her kademedeki çalışanlara kolaylıkla ulaşması ve taleplerine yanıt alabilmesidir. Faaliyete geçtiği tarihten bugüne antrepomuzun personel kadrosu korunduğundan ve firmamızın yönetim ekibinin sektörün içinden gelmesinden dolayı kolaylıkla empati yapılabilmektedir. Örtaş Antrepo’nun lojistik sektörüne bağlı herhangi bir yan kuruluşunun olmaması, yalnızca depoculuk hizmeti vermesi; rekabet açısından müşteri portföyünün geniş tutulmasına olanak sağlayarak, antrepo bünyesine farklı müşteriler katabilmektedir.

Türkiye’deki lojistik ve antrepo sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz, e-ticaretin ve dijital dönüşümün ne gibi etkileri olacak? Örtaş Antrepo olarak bu gelecekte nasıl bir rol üstlenmeyi hedefliyorsunuz?

Ülkemizin dış ticareti her sene artmaya devam ettiğinden ve ülkemiz Doğu ile Batı arasında bir geçiş ve aktarma güzergahı olduğundan, lojistik ve antrepo sektörünün daha gelişeceği ve büyüyeceği öngörülmekte. Biz de büyüme ve yatırım hedeflerimizi buna göre planlamaktayız. E-ticaretin yaygınlaşması hem antrepolara duyulan ihtiyacı artıracak hem de lojistik sektörüne olumlu katkı sağlamaya devam edecektir. Dijital dönüşüm ise etkisini bürokrasi ve kırtasiyenin azaltılmasında kendisini gösterecektir. Gümrük mevzuatı hükümleri çerçevesinde gümrük antrepolarının veya geçici depolama yerlerinin ilgili gümrük idaresine belirli mesafede, belirli büyüklükte olması ve bunlara gerekli yatırım izinlerinin bakanlık tarafından verilmesinin yanında; İstanbul ili özelinde antrepoculuğa uygun, merkezi konumda istenilen şartlara haiz yeterli yapı ve arsa stoğu bulunmadığından, öncelikle var olan tesislerimizin büyütülmesinin yanında; kurulu bulunan altyapımız, teknoloji olarak güncel makine ve araçlarla yeni tutulmaya çalışılmaktadır.