8 Eylül 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Tesis Yönetimi

Özel güvenlik sektörüne yönelik meslek yasası çıkarılmalı

Özel Güvenlik İdarecileri Derneği (ÖGİDER) Kurucu Üyesi Ahmet Çakır’ı ağırladığımız Ağustos sayımızda özel güvenlik sektörünün en önemli sorunlarının başında ücretlerin geldiğini ifade eden Çakır, sektöre yönelik meslek yasasının çıkarılması ve güvenlik görevlilerine ait bir asgari ücret oranının belirlenmesi gerektiğini vurguladı

Özel Güvenlik İdarecileri Derneği (ÖGİDER) Kurucu Üyesi olarak sizce özel güvenlik sektörünün ivedilikle çözüme kavuşturulması gereken sorunları nelerdir, bu sorunların çözüme kavuşturulması adına dernek olarak hayata geçirdiğiniz çalışmalardan bahseder misiniz?

Kanaatimce özel güvenlik sektörünün en önemli sorunu ücretlerdir. Bu sorun hem personel hem şirketler tarafından büyük öneme sahiptir. Şöyle ki; personel aldığı ücretten memnun olmadıkça görevindeki başarısı olumsuz etkilenmektedir. Dolayısıyla müteselsilen çalışmakta olduğu şirketi de bu konuda sorumlu olacağından mütevellit, şirketin itibarına gölge düşürecek bir durum olduğu aşikardır. Bu hususta meslek yasasının çıkarılması ve güvenlik görevlilerine ait bir asgari ücret oranının belirlenmesi gerekmektedir. Çünkü bu personel, tehlikeli iş sınıfında ve özel kolluk kuvveti olarak görev almaktadır. Zaman zaman bazı durumlarda intihar teşebbüsünde bulunan personel de bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, bu sebeplerden dolayı proje kaybeden bazı şirketler, zaman zaman iktisadi zorluklar ile baş etmek durumunda kalmaktadır. Bir diğer husus ise yetki düzenlemesinin yeterli düzeyde yapılmamasıdır. Derneğimiz tarafından bazı hususlarda zaman zaman emniyet yetkilileri ile irtibat kurularak düzenlemeler hususunda gayret gösterilse de gün geçtikçe yasanın değiştirilmesi gereği daha da önem kazanmıştır.

Nitelikli personel ihtiyacı her sektörde olduğu gibi özel güvenlik sektörünün de gündeminde yer alan bir konu. Sektör temsilcilerinin nitelikli personel ihtiyacının karşılanabilmesi adına nasıl bir politika geliştirilmeli, özel güvenlik mesleğinin tanıtımı adına ne tür çalışmalar yürütülmeli?

Malumunuz nitelikli personel ne yazık ki her sektörde artık temel bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu hususta meslekeğitimlerinin ve kalitesinin önemi şüphesiz ki büyük önem arz etmektedir. Sürücü belgesi kurslarında olduğu gibi özel güvenlik sektöründe de eğitimler, özel eğitim kursları tarafından verilir. Bu eğitimlerin kalitesi ne kadar iyi olsa da, verilen eğitimin yeterliliğini sınavlardaki başarı oranı belirler. Emniyet Müdürlüğü’nün açmış olduğu sınavlarda başarı oranı vasat olsa da, 3 yanlışın bir doğruyu götürdüğü sistemin uygulanması daha iyi seviyede eğitim alınmasını ve bu sayede nitelikli personelin görev kalitesinin artması sağlanabilir. Fakat bu durumda başarı seviyesinin %55-60’lardan %30-35’lere ineceğini ve potansiyel personel sayısında daralma yaşanabileceğini tahmin etmek çok da zor değildir. Özel güvenliğin yetkileri ve görev yerinde bulunmasının nedenlerini halkımız pek anlamış değildir. Öncelikle özel güvenliğin bütün gün oturarak iş yaptığı efsanesini zihinlerden silmek gerekmektedir. Sonrasında yasalardaki hakları ve görev sorumlulukları ile ilgili değerli vatandaşlarımızı bilinçlendirmek gerekmektedir. Bu minvalde yapılan ve yapılmış bazı kamu spotları oluşturulmuş olup, bu spotların yetersiz seviyede olmasından dolayı, halkın nezdinde pek de etki oluşturulamamıştır.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Şahsım ve misyonunu benimsemiş olduğum ÖGİDER adına bana bu şansı v erdiğiniz için teşekkür ediyorum.