Yenilenebilir enerji yatırımlarına hız kesmeden devam eden Türkiye’de 37 güneş paneli üreticisi bulunuyor. Panel üretiminde dünyada ilk sırada yıllık 124 bin MW üretim kapasitesiyle Çin yer alıyor. Çin’i 14 bin MW ile Vietnam, 9 bin 200 MW ile Güney Kore takip ediyor. Yaklaşık 7 bin 960 MW üretim kapasitesiyle dördüncü sırada Türkiye geliyor.
Enerji düşünce kuruluşu Ember tarafından yayınlanan Küresel Elektrik Yıl Ortası Görünümü Raporu, küresel elektrik talebinin %92’sini temsil eden Türkiye de dahil 78 ülkedeki Ocak-Haziran 2023 dönemine ait elektrik verilerini, 2022 yılının aynı dönemiyle karşılaştırmalı olarak analiz ediyor.
Rapor, rüzgâr ve güneş enerjisinin büyümeye devam etmesi nedeniyle küresel enerji sektörü emisyonlarının 2023’ün ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre %0,2’lik hafif bir artışla durağan bir seviyeye ulaştığını ortaya koyuyor. Ancak, iklim değişikliğinin daha da kötüleştirdiği olumsuz yağış koşulları, emisyonların daha fazla düşmesini engellemiş durumda.
Türkiye, 50 ülke arasında yer alıyor
Rüzgâr ve güneş, 2022 yılının aynı dönemindeki %12,8’e kıyasla 2023’ün ilk yarısında küresel elektriğin %14,3’ünü sağlayarak küresel elektrikteki paylarını önemli ölçüde artıran tek elektrik kaynakları olarak ön plana çıkıyor. Özellikle güneş enerjisi %16 gibi bir oranla çok hızlı büyüyor. Rapora göre 2023’ün ilk yarısında 50 ülke güneş enerjisi üretiminde yeni aylık rekorlar kırdı. Çin, güneş enerjisi üretiminde küresel büyümenin %43’ünü sağlayarak güneş enerjisi üretiminde lider olmaya devam ederken, AB, ABD ve Hindistan’ın her biri yaklaşık %12’lik bir paya sahip konumda. Türkiye ise, 2023 yılı Mayıs ayında 1.8 TWh olan güneş enerjisi üretimini, Haziran ayında 1.9 TWh’ye yükselterek rekor üretime ulaşan 50 ülke arasında yer aldı.
Türkiye güneş enerjisinde YEKA ihaleleri, YEKDEM teşvikleriyle son yıllarda önemli gelişme gösterdi. Artan güneş enerjisi yatırımları başta güneş paneli olmak üzere ekipman talebini de artırıyor. Türkiye’de panel üretiminde yerlilik oranı de günden güne artıyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarına hız kesmeden devam eden Türkiye’de 37 güneş paneli üreticisi bulunuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bu üreticilerin kapasiteleriyle Türkiye’nin güneş paneli üretiminde Avrupa’da bir numara, dünyada dördüncü olduğunu, kısa süre içinde Türkiye için dünya ikinciliğini hedeflediklerini belirtmişti. Panel üretiminde dünyada ilk sırada yıllık 124 bin MW üretim kapasitesiyle Çin yer alıyor. Çin’i 14 bin MW ile Vietnam, 9 bin 200 MW ile Güney Kore takip ederken, yaklaşık 7 bin 960 MW üretim kapasitesiyle dördüncü sırada Türkiye geliyor. Ayrıca tüm AB ülkelerinin toplam üretim kapasitesi ise yıllık 3 bin 200 MW seviyesinde bulunuyor.
Türkiye’nin coğrafi konumu ve yapısal özellikleri, güneş enerjisi santrali kurulumu için oldukça elverişli. Son yıllarda artan yatırımlar, güneş paneli üretim sektörünü hızlı bir şekilde geliştirmekte.
Güneş panelleri için ana materyali olan Güneş PV (fotovoltaik) modülü güneş hücreleri, cam, EVA, alt tabaka ve çerçeveden oluşur.
Piyasada genellikle 4 tip güneş paneli mevcuttur;
• Monokristal Güneş Panelleri
• Polikristalin Güneş Panelleri
• İnce Film Güneş Panelleri
• CIS/CIGS Güneş Panelleri
2024 yılında ise TOPCon serisi panelleri çokça piyasada göreceğiz. Güneş panellerinin cam olan versiyonları da karşımıza çıkacak.
Doğru kurulum ve bakım kritik önem taşıyor
Güneş panelleri, sürdürülebilir enerji üretiminin anahtar bileşenlerindendir. Güneş panelleri yatırımından maksimum verimi elde etmek için doğru kurulum ve bakım kritik öneme sahiptir.
Doğru Konumlandırma
Paneller mümkün olduğunca güneşin direkt olarak vurduğu yerlere yerleştirilmeli. Coğrafi konuma göre panelin yönü ve eğim açısı ayarlanmalı. Genellikle Kuzey Yarımküre için güneye doğru bir konumlandırma öneriliyor.
Gölgelenme
Kurulum yapılmadan önce, gün boyunca gölgelenme olup olmadığını kontrol edilmeli. Ağaçlar, binalar veya diğer engellerin panellerin üstüne gölge yapması engellenmeli.
Hava Koşulları
Rüzgar, kar ve yağmur gibi hava koşullarının paneller üzerindeki etkilerini değerlendirilmeli. Yoğun kar yağışının olduğu bölgelerde, paneller karın kolayca kayıp gideceği bir eğimde monte edilmeli.
Düzenli Bakım ve Temizlik
Panellerin yüzeyi toz, yaprak, kuş dışkısı gibi kirlerle dolu olmamalı. Düzenli temizlik, enerji üretimini optimize eder. Yılda en az bir kez panelin performansı ve bağlantıları kontrol edilmeli.
Soğutma ,
Güneş panelleri aşırı sıcaklıkta verimini kaybedebilir. Panellerin arkasında hava sirkülasyonu için boşluk bırakarak soğuması sağlanabilir.
İyi Bir İzleme Sistemi
Güneş enerjisi izleme sistemleri, panellerin veriminin izlenmesine ve potansiyel sorunların erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir.
Kaliteli Ekipman
Yüksek verimli güneş panelleri, invertörler ve montaj ekipmanları seçilerek sistemin toplam verimliliği artırılabilir.
Güvenlik Önlemleri
Elektrikle ilgili tüm kurulum ve bakım işlerinde güvenlik önlemlerine dikkat edilmeli.
Panellerin, çatıdan düşmeye karşı güvenli bir şekilde monte edildiğinden emin olunmalı.
Profesyonel Kurulum
Güneş paneli kurulumu, uzmanlık gerektiren bir işlemdir. Uzman bir kurulum ekibi, panellerin doğru ve verimli bir şekilde monte edilmesini sağlar.
Güneş panellerini incelerken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi de panellerin sunduğu garanti süreleri. Birçok güneş enerjisi paneli 25 yıl veya 30 yıl garanti süreleri ile tanıtılmaktadır.