Seçim öncesi çiftçi ve ihracatçının gözü TMO’da. Buğday alım fiyatının 14 Mayıs öncesi açıklanması bekleniyor. Peki, piyasada fiyat beklentisi ne? Detaylar haberimizde…
REKABETÇİ FİYAT ŞART
İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) ve Başhan Tarım AŞ. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şemsettin Memiş de fiyatların dünya piyasalarına göre rekabetçi olması gerektiğine dikkat çekti. Şemsettin Memiş, “Dünya piyasalarında fiyatlar yüzde 45 oranlarında düştü. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım fiyatları dünya piyasaları ile kıyaslandığında normal seviyede. TMO dünya piyasalarından çok düşük fiyatlara buğday aldı. Un ve makarna ihracatı yapan bir ülkeyiz. Burada fiyatlar yüksek olduğu zaman pazarlarımızı kaybedebiliyoruz. Hem çiftçilerimizi hem de ihracatçıyı üzmeyecek bir rakam olmasını umut ediyoruz. Bizi ilgilendiren hem tüketiciye ucuz ekmek vermek, enflasyonu düşürmek hem de ihracatçının pazarlarını korumak” ifadelerini kullandı.
Memiş, ithalatın daha çok yakın coğrafya ve navlun konusundan dolayı Rusya ve Kırgızistan gibi bölgelerden yapıldığını ifade ederek, “Sadece sert buğdayda ithalat var. Yumuşak buğdayda çok talep olmuyor. Daha çok makarna ve bulgur için olan buğdayda ithalat yapılıyor. Unluk buğdayda bir sıkıntı öngörmüyorum” diye konuştu.
ÜRETİM HEDEFİ YÜKSELDİ
Türkiye’nin kendi kendine yeterlilik seviyesini bu yıl yakalamasını beklediklerini kaydeden Şemsettin Memiş, “Geçen yıl kuraklık vardı ancak artık iç piyasaya yeterli buğday bu yıl var. 20 milyon ton üzerinde buğdayımız var. İthal buğday da alınıp işlenip makarna un olarak ihraç ediliyor. Üretim bu yıl daha fazla. 24-25 milyon ton ürün alabilirsek 5 milyon ton fazlamız olacak” dedi.
Yeni ekim alanlarının, kullanılmayan boş arazilerin değerlendirilmesinin tarım arazilerini ekilebilir hale getirilmesinin önemini vurgulayan Şemsettin Memiş, “Devletin de desteğiyle toplulaştırmaların artması lazım. Toplulaştırma hızlanırsa üretimde de artışlar olur” ifadelerini kullandı.