12 Aralık 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Tesis Yönetimi

Securitas Türkiye olarak öngörülebilir güvenlik üzerinde çalışıyoruz

Securitas Türkiye Bilgi Teknolojileri Koordinatörü Aykut Yılmaz ile bir araya geldiğimiz Aralık sayımızda, güvenlik sektöründe fiziki güvenliğin yanı sıra yapay zekanın kullanımını ve Securitas Türkiye olarak bu alanda nasıl bir strateji geliştirdiklerini konuştuk.

Güvenlik sektöründe fiziki güvenlik ve yapay zekanın avantaj ve dezavantajları nelerdir, birbirinin yerine kullanıldığı durumlar mevcut mu?

Son dönemde sıklıkla konuşulan yapay zeka, diğer sektörlerde olduğu gibi bizim de gündemimizde. Securitas olarak yapay zekayı özelikle insan kaynakları uygulamalarımızda aktif olarak kullanıyoruz. Öte yandan, dünyada bazı projelerimizde robot güvenlik görevlileri kullanımına başlansa da bunlar henüz deneme aşamasında ve yaygınlaşmaları için zamana ihtiyaç var. Biz tamamen insansız çözümler için erken olduğunu düşünüyoruz. Riskleri değerlendirmek ve doğru aksiyonları almak için en doğru kararı halen insanlar veriyor. Gelecek, farklı teknolojileri beraberinde getirebilir; ancak biz özellikle güvenlik sektöründe insanın tamamen devreden çıkacağını düşünmüyoruz.

Securitas Türkiye olarak sunduğunuz hizmetlerinizde güvenliği hangi alanlarda fiziki personele hangi alanlarda yapay zekaya emanet ediyorsunuz?

Belirttiğimiz gibi güvenliği tamamen yapay zekaya emanet edebilmek şu an için mümkün değil. Biz yapay zekayı daha çok verdiğimiz hizmeti desteklemek, riskleri öngörebilmek ve verimliliği artırmak için kullanıyoruz. Örneğin, insan kaynağı tarafında doğru kişiyi doğru projeye yönlendirmede yapay zekadan destek alıyoruz. Verileri inceleyen sistem, projeye en uygun çalışanların seçilmesini sağlıyor. Kariyer planlamasına destek veriyor, çalışanlarımızın becerilerini ve yetkinliklerini değerlendirerek onlara uygun eğitimleri atıyor, kariyer yolculuklarına destek oluyor.

Bu yıl sadece dijital altyapıya 58 milyon TL civarı yatırım yaptık. Öte yandan ‘Securitas çalışanlarıdır’ mottomuzdan yola çıkarak teknolojiye paralel insan kaynağına da yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu yıl eğitimlere 6.2 milyar TL bütçe ayırdık. Amacımız güvenlik alanında uzman, yetkinlik alanı geniş insan kaynağı yetiştirmek

Güvenlik sektöründe fiziki güvenlik ve yapay zekanın etkin kullanımıyla ne gibi tehditlerin önüne geçilebilir, Securitas Türkiye’nin bu konudaki stratejisi nedir?

Projelerimizde yapılan tüm görevler, risk ve olay bildirimleri güvenlik görevlilerinin kullandıkları akıllı telefonlar aracılığı ile yazılımı Securitas Türkiye’ye ait olan SMART üzerinden müşterilere raporlanıyor. Raporlardan elde edilen verileri anlamlı bilgiye çevirebilmek son derece önemli. Şirket olarak öngörülebilir güvenlik üzerinde çalışıyoruz. Hem globalde hem de Türkiye’de veri analizi üzerine çalışan ekiplerimiz mevcut. Ülke, segment, zaman ve olay bazlı kırılımları yapabiliyoruz. Bilgi birikimimiz ile ortaya koyduğumuz analizlerle öngörülü güvenlik yapıyoruz diyebilirim. Örneğin Türkiye’deki bir AVM’de her ayın ilk Pazar günü hırsızlık olayları artıyorsa ona göre önlemlerimizi alacak, hizmet kalitemizi ve verimliğimizi artıracağız. Öngörebilmek, önceden tespit edip gerekli önlemleri alabilmek güvenlik için son derece önemli. Doğru ve anlamlı veriyi toplayan, yorumlayan, analiz edip iş süreçlerine dahil edenlerin ön plana çıktığı bir döneme tanıklık edeceğiz. Bizi geleceğe taşıyacak olan yakıt, veri olacak.