Geliştirecekleri proje kapsamında 5 yıl içinde Avrupa’daki toplam depolama kapasitelerini yaklaşık 60 bin m2’ye çıkarmak gibi önemli bir hedeflerinin olduğunu belirten Sertrans Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş ile hem yıl içinde gerçekleştirdikleri yatırımları hem de önümüzdeki döneme dair hedeflerini konuştuk.
2023 yılı genelinde firma olarak hayata geçirdiğiniz yatırım ve projeleriniz neler oldu? Ekonomik dalgalanmalar, yaşadığımız deprem ve seçim dönemi yatırımlarınızı nasıl etkiledi?
Sürdürülebilirlik ve verimlilik odağında nasıl bir vizyon geliştirdiniz? Şirket olarak bu yıl ağırlık verdiğimiz en önemli konulardan biri AR-GE çalışmalarımız oldu. Can ve mal güvenliği sağlama, verimlilik artışı, yabancı çözümlerin yerine milli ürünler geliştirme gibi amaçlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ne mutlu bize ki teknolojik anlamda sektörün önde gelen firmaları arasındayız. Şirketimiz, Türkiye ARGE 250 Araştırması sonuçlarına göre ülkemizin AR-GE’ye en çok yatırım yapan dördüncü lojistik şirketi konumunda. Son dönemde hayata geçirdiğimiz ülkemizin ilk yapay zekâ destekli WMS yazılımı Akıl İşi sadece şirketimiz için değil, sektörel anlamda son derece önemli bir yatırım. 2030 hedeflerimiz doğrultusunda AR-GE çalışmalarımıza ağırlık vererek gerek depo gerekse uluslararası nakliye operasyonlarımıza dair teknolojik altyapı seviyemizi her geçen gün biraz daha geliştirmeye devam edeceğiz.
2024 yılında alacağınız aksiyonlar neler olacak, hangi strateji ve hedeflerle yatırımlarınızı şekillendireceksiniz?
2024 yılında teknolojik anlamda yapacağımız yatırımlar devam edecek. Bu yatırımların yanı sıra depolama kapasitemizi daha da genişletmek adına çeşitli adımlar atacağız. Yakın zamanda yurt dışı büyüme planımız ve stratejimizi kamuoyuyla paylaştık. Önümüzdeki dönemde ülke ihracatçısının uluslararası tedarik ve dağıtım zincirlerine daha hızlı ve rekabetçi fiyatlarla nüfuz etmelerini temin etmek ve önemli pazarlardaki ihracat performansının istikrarlı şekilde büyümesine imkân sağlayacak altyapı olanaklarının oluşturulması sürecine destek vermek hedefiyle önemli bir projeyi hayata geçiriyor olacağız. Önümüzdeki beş yılda devreye alacağımız toplam 16 depo ile 250 milyon insanın yaşadığı bir coğrafyaya yayılarak; Türk ihracatçısına bu pazarlarda kalıcı olma ve tüm lojistik ihtiyaçlarını tek çatı altında çözebilme imkânı sunacağız. Proje kapsamında beş yıl içinde Avrupa’daki toplam depolama kapasitemizi yaklaşık 60 bin m2’ye çıkarmak gibi önemli bir hedefimiz var.
2030 vizyonumuz doğrultusunda organizasyon yapımızda yapacağımız iyileştirmeler, uygulayacağımız yeni politikalar ve İK teknolojilerine yapacağımız yatırımlarla yakın vade hedefimiz olan 2025 yılında “Türkiye’nin en iyi lojistik organizasyonu” olma vizyonuna uygun olarak 2024 yılında önemli adımlar atacağız. Bu adımlar 2030 hedeflerine ulaştırma noktasında hızlanmamıza yardımcı olacak.
2024 yılında lojistik sektörünün ana gündem maddeleri neler olacak, sektörün nasıl bir ivme yakalayacağını öngörüyorsunuz?
Öncelikle söylemek gerekir ki lojistik dünyasında genel kabul görmüş yedi doğru kavram artık güncelliğini yitirdi. Artık hız, kapasite, stok doğruluğu, çeviklik ve esneklik gibi yeni doğrular var. Bu anlamda tüketici tarafında en temel beklenti hız; üretici veya satıcı tarafındaki beklenti ise verimlilik. İki tarafın da beklentisine karşılık verecek ekipler ise lojistik ekipleri. Bu nedenle artık lojistiği eski alışkanlıklarıyla yönetmek mümkün değil diyoruz. Bu kanalların her birinin tek elden yönetilmemesi ve eski alışkanlıklardan hareketle lojistik süreçlerinin parçalı yapılarla yönetilmeye çalışılması halinde maliyet, zaman, verimlilik, dolayısıyla satış kayıpları ve müşteri memnuniyetsizlikleri firmaları rekabette ve kârlılıkta geriye düşürecektir. Zira günümüz ticaret hayatında lojistik süreçlerini doğru yönetemeyen şirketlerin bırakın büyümeyi, ayakta kalması bile neredeyse imkânsız. Sonuç olarak Sertrans yaklaşımında mevcut sektör alışkanlıklarında olduğu gibi parçalı yönetim modelinden ziyade bütünsel yönetim modeli var.
Müşterilerimizi kendi sektörlerinde bir adım öteye taşımak, rekabetlerine güç katmak için yapay zekâ teknolojilerine yatırım yapıyoruz. Teknolojik anlamda müşterimizin beklentilerini yakından takip ederek ihtiyaç duyulan çözümleri hızla hayata geçirmeye çalışıyoruz.