20 Mart 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Ekonomi

Sıfır emisyon hedefi için 640 milyar dolar yatırım gerekli

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdiği açıklamasında, Türkiye’nin 2053’te net sıfır emisyon hedefine ulaşması ve sektörün dayanıklılığını sağlaması için 640 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç duyulacağını ifade etti.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Dünya Bankası olarak yeni ekonomi yönetiminin atılması gereken doğru adımları attığını düşündüklerini net bir şekilde dile getirdiklerini belirterek, “Bunu söyleyen sadece Dünya Bankası da değil. Kredi derecelendirme kuruluşlarının bazılarının Türkiye’nin görünümünü yukarı yönlü revize ettiğini görüyoruz. Yatırım bankaları gelecek yıl Türkiye tahvil piyasasının çok hareketli olacağını söylüyorlar. Bu kuruluşlar, işlerin doğru yönde gittiğini görüyor.” dedi.

Lopez, Türkiye’nin 2053’te net sıfır emisyon hedefine ulaşması ve sektörün dayanıklılığını sağlaması için bugünkü net değeriyle 640 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulacağını belirterek, “Bu oldukça yüksek bir miktar ve bu yatırımları yapmak kamu, özel sektör ve bizim gibi kuruluşların birlikte çalışmasını gerektirecek.” diye konuştu.

Türkiye’de iklim finansmanına yönelik projelerinden birinin yeni açıklanan Yeşil Dönüşüm Fonu olduğunu anımsatan Lopez, bankanın halihazırda devam eden 17 milyar dolarlık programı kapsamında da iklim değişikliğinin önemli bir yer tuttuğunu, ayrıca deprem bölgesi ve ihracatçılara sağlanacak desteklerin de olduğunu aktardı.

Lopez, Dünya Bankası’nın Eylül ayında açıkladığı ve gelecek üç yıl içinde sağlanacak 18 milyar dolarlık ek finansman paketinden de temiz enerji projelerine finansman verileceğini ifade ederek, “Söz konusu 18 milyar dolar kapsamında elektrik iletimi için 750 milyon dolarlık bir finansmanın hazırlıklarını da başlattık.” dedi.

Temiz enerji hedeflerine 12 yılda 100 milyar dolar yatırım

Türkiye’nin temiz enerji yatırım hedeflerinin Dünya Bankası’nı heyecanlandırdığını söyleyen Lopez, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin gelecek 12 yılda 60 gigavat kapasite oluşturacağını açıkladı, yani yıllık yaklaşık 5 gigavat kapasiteye denk geliyor. Bu gelişmekte olan ekonomiler arasında bu alanda açıklanan en büyük hedeflerden birisi. Bu kapasite artışı 12 yılda yaklaşık 100 milyar dolar yatırım gerektirecek. Bunun yaklaşık 80 milyar doları elektrik üretiminde, 10 milyar doları iletim ve 10 milyar doları da dağıtım tarafında. Türkiye’de elektrik üretimi ve dağıtımı özel sektörde ancak iletim kamuda. Bizim odaklanacağımız nokta da burası.”

Lopez, Türkiye’nin temiz enerji hedefleri için 12 yılda ihtiyaç duyulan 100 milyar dolarlık yatırımın 90 milyar dolarını özel sektörün yapacağına işaret etti ve “Türkiye, istikrarlı bir makro duruma kavuşarak bu tür gereken finansmanları çekebilecektir.” değerlendirmesinde bulundu.