Sunart PV Satış ve Pazarlama Direktörü Samet Okudan’ı ağırladığımız özel sayımızda Lampart Aydınlatma çatısı altında yer alan, 20 bin metrekare kapalı alanda en son teknolojik üretim hattı ve AR-GE ekibiyle panel üretim sektöründe lider olma hedefi üzerine 2023 yılı Ocak ayında kurulan Sunart PV’yi konuştuk. Sunart PV’nin panel üretiminde kullanılan teknolojisinden yıllık üretim hacmine kadar geniş bir çerçevede gerçekleştirdiğimiz söyleşide Okudan, firmalarının hayata geçirdiği projelerle Türkiye’nin karbon emisyonu yolculuğunda çözüm ortağı olduğu müşterileriyle nasıl bir yol arkadaşlığı yürüttüğüne de değindi.
Sunart PV’yi tanıyabilir miyiz, yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımların ülkemizde yaygınlaşması adına nasıl bir misyonla faaliyetlerinizi sürdürüyorsunuz?
Sunart PV Enerji A.Ş; Türkiye’de ve dünya genelinde tamamlamış olduğu 865+ projeler ile 34 yılı aşkın süredir aydınlatma sektöründe lider konumda bulunan ve üretim hattında bir güneş panelini oluşturan cam, backsheet, ribon, eva, alüminyum gibi stratejik hammaddeleri uzun yıllardır işleyen ana şirketi Lampart Aydınlatma gibi, güvenilirlik ve kalite – doğru kaynak yönetimi ve sürdürülebilirlik ilkeleri ile 2023 Ocak ayında Akyurt Beldesi’nde, 20 bin metrekare kapalı alanda; en son teknolojik üretim hattı ve AR-GE ekibi ile panel üretim sektöründe de Sunart PV markasıyla lider olmak hedefleri üzerine kurulmuştur.
Piyasa genelinde üretilen panellerde kullanılan ve panel verimliliği ile saha şartlarında panel dayanıklılığını etkileyen kritik hammadde ölçütlerinden üretim süreçlerinin takibi için yapay zeka destekli MES kullanımına ve paketleme prosesine kadar (ki inanın çok önemli) diğer rakiplerden farklı ve kaliteden ödün vermeyen bir üretim anlayışı içinde olduğumuzu özellikle belirtmek isterim.
Sunart PV olarak yıllık kaç MW’lık güneş paneli üretimi gerçekleştiriyorsunuz, bunun ne kadarını global pazarda tüketicilerle buluşturuyorsunuz?
600MW yıllık üretim kapasitesi ve +300MW artırılabilir ek kapasite kabiliyetimiz mevcut olup, bunu sürdürülebilir kalite hedefimizle bağdaştırarak doğru tedarik zinciri yönetimi ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamadaki hızımız ile bugün için iç pazarda, yarın için de global pazarda markamızın bilinirliğini ve değerini artırmak gayretindeyiz.
Panel üretiminde yaygın olarak hangi teknolojiyi kullanıyorsunuz?
Monokristal panel üretim teknolojisini kullanmaktayız. Monokristal paneller, yüksek saflıkta silikondan yapılır ve yüksek verimlilik sunarlar. Mevcut üretimimizde kullandığımız hücre tipi P tipi (PERC) ve N tipi (TOPCon) hücrelerdir. Yaygın üretimimiz Monokristal PERC panellerdir. Hücre teknolojisi olarak da HALF CUT hücre teknolojisini kullanmaktayız. PERC ve TOPCon hücreler ile yüksek verimlilikte panel üretimimiz mevcuttur. Hücrelerimiz Bifacial (Çift Yüzlü) hücre teknolojisine sahip olduğu için kullanıma göre her iki yüzden verimlilik sağlanabilmektedir. Multibusbar hücre teknolojisi ile yüksek verimlilikte paneller üretebilmekteyiz.
Sunart PV’nin hayata geçirdiği projelerle Türkiye’nin karbon emisyonu yolculuğunda çözüm ortağı olduğunuz müşterilerinizle nasıl bir yol arkadaşlığı yürütüyorsunuz?
Sanayi alanında 34 yıllık üretim tecrübesine sahip olan Lampart Aydınlatma firmamızın yıllardır sektörde tedarikçisi olan birçok alüminyum, cam, döküm üreticileri karbon salınımı en yüksek sektörler olması sebebi ile önceliğimizdir.
Güneş paneli üreticisi olarak Türkiye’nin de tarafı olduğu Paris İklim Anlaşması, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Glasgow İklim Paktı gibi iklim değişikliğine odaklanarak UEP, OVP ve kalkınma planlarımıza bağlı gelişmeler ile sürdürülebilir kalkınmayı destekleyecek küresel ve yerel düzeydeki tüm girişimlere panel tedarik edeceğiz.
Baymak ile gerçekleştirdiğiniz iş birliğinden bahseder misiniz, Sunart PV’nin bu iş birliği sonrasında sektörde nasıl bir konuma yükselmesini hedefliyorsunuz?
Baymak bilindiği üzere güven endeksi, iklimlendirme sektörünün öncü firmaları arasındadır. Baymak 2013 yılından itibaren bünyesinde yer aldığı BDR Thermea Group’un global stratejisi doğrultusunda, alternatif yakıtlara ve enerji verimliliğine odaklanan yenilikçi çözümlere ve geleceğin teknolojilerini bugüne taşımaya odaklanıyor. Önemli bir diğer yenilenebilir enerji konsepti ise, öncelikle müstakil konutların ısı pompası ile ısıtma-soğutmasını yapabileceği, güneş kolektörü ile sıcak su ve PV ürünleri ile elektrik ihtiyaçlarını karşılayabileceği, hane sahibinin aracını şarj edebileceği, fazla ürettiği enerjiyi de depolayabileceği bir sistem olan Baymak Green House projesidir. Bu proje kapsamında Baymak – Sunart PV iş birliği gerçekleştirildi. Sunart PV bu iş birliği ile ticari ve bireysel tüketiciler tarafından da güven duyulan bir firma haline gelmiştir. Bu iş ortaklığımızı ilk olarak Solarex İstanbul Fuarı’nda sektörümüze duyurmuş bulunmaktayız. Bunun yanı sıra Avrupa menşeili İtalya’nın önde gelen teknoloji ve yazılım firması olan Zucchetti Centro Sistemi (ZCS)’nin Türkiye distribütörü olarak inventer, araç şarj ve depolamalı bataryaların tedariğini ve satışını sağlamaktayız. Baymak- Sunart PV iş ortaklığında Green House satış noktalarında Sunart PV panellerinin yanı sıra bu ürünlerimizi de son kullanıcı ile buluşturmuş olacağız.