24 Ocak 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Tesis Yönetimi

Sürdürülebilir tesis yönetim sistemi, ülkemiz açısından hayati öneme sahip

Dr. Aylin İlgenUluslararası Tesis Yöneticileri Derneği (TESYÖN) Genel Başkanı Dr. Aylin İlgen’le bir araya geldiğimiz Mayıs sayımızda tesis yönetimi sisteminde sürdürülebilirlik üzerine konuştuk.

Sürdürülebilirliğin tüm sektör ve şirketlerin iş yapış biçimlerine etki ettiği günümüzde tesis yönetimi sektörünün gelişimi adına hayata geçirilen sürdürülebilirlik çalışmaları nelerdir, sektöre nasıl bir değer kazandırıyor?

Sürdürülebilirlik, mevcut ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için doğal kaynakların dengeli bir şekilde kullanılması ve çevresel, ekonomik ve sosyal açılardan uzun vadeli refahı sağlayacak bir yaşam tarzının benimsenmesidir. Bu bağlamda sürdürülebilirlik çevresel, ekonomik ve sosyal boyutları bir araya getirir ve bu üç alan arasında denge kurmayı amaçlarken; bunu gerçekleştirecek olan kişiler yani bizler de tesis yöneticileriyiz. Hem kaynak kullanımında hem adaletli dağılımında hem de gerek hizmeti sağlayanların gerekse kullanıcıların bilinçlenmesinde büyük bir sorumluluk taşıyoruz. Sürdürülebilirlik süreçleri ilk aşamada maliyetli gibi görünse de, uzun vadede sağlayacağı faydalar ile kullanıcıları avantajlı duruma getirmektedir. Bu da tesislerin değerini yukarı taşıyan önemli bir unsurdur.

Yeni tesis inşalarında tesis yönetimine uygun standartlarda yapılaşmanın önemi nedir, enerji tasarruflu ve sürdürülebilir değerler doğrultusunda inşaat aşamasında hangi konulara dikkat edilmeli?

Sürdürülebilirlik süreçlerinin başlangıcı tasarım aşamasıdır. Çevreci yaklaşımı benimsemiş inşaat firmalarının ürettikleri projelerin hem satışlarının daha hızlı hem de değerinin daha yüksek olması önemli bir bilinçlenme seviyesine işaret etmektedir. İnşaat sektöründe sürdürülebilirlik uygulamalarından bazıları; çevreye duyarlı malzemelerin kullanımı, enerji verimliliği ve su tasarrufu gibi özellikleri içeren yeşil binalar, geri dönüşümlü malzemelerin kullanımı, binaların ısı yalıtımı, enerji tasarruflu aydınlatma ve ısıtma/soğutma sistemleri gibi alanlarda önemli bir rolü olan enerji verimliliği, yağmur suyu toplama sistemleri, atık yönetimi, yeşil altyapı ve peyzaj düzenlemeleri vb. uygulamaların yaygınlaştırılması çevresel dengeyi destekler ve kentsel alanlarda biyoçeşitliliği artırır, kaynakların dengeli kullanımını sağlayarak çevreye yansıyan olumsuz etkileri en aza indirir.

12 Mayıs Dünya Tesis Yönetim Günü özelinde konuşacak olursak, böylesi özel günler sektörün gelişimi adına ne ifade ediyor?

Bu yıl, bu önemli günü daha derinleştirmek ve anlamlı hale getirmek için 28 Mayıs tarihinde Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Zirvesi etkinliğini gerçekleştireceğiz. Uluslararası Tesis Teknik Müdürleri Derneği (UTTMD) ve Uluslararası Tesis Yöneticileri Derneği (TESYÖN) tarafından organize edilen etkinliğe İstanbul Nişantaşı Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. Bu konuda bizden desteklerini esirgemeyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Yozgat ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gözde Mert’e sektörümüz adına teşekkür ederiz. Federasyon Başkanımız İbrahim Bozan ve Tesis Yönetim Derneği (TRFMA) Başkanı Erhan Demirtaş’ın temsil ettikleri kurumların yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bu zirveyi destekliyor olmaları daha da büyük bir önem katmaktadır. Çünkü bu zirve ile tasarımdan uygulamaya, yaşamın başlamasından yenileme dönemine kadar tüm süreçlerde kaynakların doğru yönetildiği, standartların olduğu sürdürülebilir bir tesis yönetim sisteminin geliştirilmesinin ülkemiz açısından hayati önemine dikkat çekmek istiyoruz.