16 Ocak 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Ekonomi

Türkiye pozitif bir şekilde dünyadan ayrıştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kasım ayı ihracat rakamlarını açıkladığı toplantıda Türkiye’nin 2023 yılında dış ticarette sergilediği performansa da değindi. Genel anlamda tüm zorluklara rağmen Temmuz ayında başlayan ihracatın yükselişinin Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında da devam ettiğini söyleyen Bolat, dünya ekonomisinde 2023 yılının zor bir yıl olduğunu da vurguladı.

Temmuz ayında başlayan ihracatta yükseliş trendinin Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında da sürdüğünü aktaran Ticaret Bakanı Ömer Bolat şunları kaydetti: “Kasım ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına kıyasla %5,2 oranında artarak tam 23 milyar 11 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim’de olduğu gibi Kasım’da da tarihimizin en yüksek ihracat rekorunu kırmış olduk. Ocak-Kasım döneminde 11 ayda ihracatımız 232 milyar 900 milyon dolar gerçekleşti. Bu da geçen yılın 11 ayına kıyasla %0,7’lik bir artışa tekabül etti. Son 12 ay itibarıyla %0,9 artışla 255 milyar 800 milyon dolara ulaştık. Zaten Orta Vadeli Program (OVP) hedefimiz 255 milyar dolardı bir ay sonra 256 milyar doları da görmeyi umuyoruz.”

Hindistan’ın ardından ikinci sırada yer aldık

Bolat, dünya ekonomisi için zor bir yıl yaşandığını belirterek, “Hem üretimde durgunluk hem de ticarette gerileme var. Bunu uluslararası kuruluşların tahminlerinde de görüyoruz. OECD 2023 yılı büyüme tahminini oranını Eylül’de %3 demişken, %2,9’a düşürdü. O da gelişmekte olan ülkelerde ve Çin’deki büyümenin yüksekliği sayesinde oldu.” dedi.

G20 ülkelerinin mal ihracatının bu yılın 3. çeyreğinde 2. çeyreğe kıyasla %1,2 daraldığını aktaran Bolat, 2022’nin OcakEylül döneminde %4 artan dünya ihracat miktar endeksinin, 2023’ün aynı 9 ayında %1,1 azalış gösterdiğini açıkladı. Bolat, “Burada Türkiye’miz pozitif bir şekilde dünyadan ayrıştı. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde uygulanan kararlı ve güçlü ekonomi politikaları sayesinde ihracatçılarımızın alın ve akıl teri sayesinde Türkiye’mizde 2023 yılının 3. çeyreğinde ve mal ihracatı bir önceki 2. çeyreğe kıyasla %1,4 artarak 64,2 milyar dolar oldu. Türkiye G20 ülkeleri içinde mal ihracatını son 2 çeyrektir artırmayı başaran tek ülke konumunda. İhracattaki bu pozitif ayrışma ekonomik büyüme alanında devam ediyor. Türkiye 12 çeyrek üst üste, yani son 3 yıl üst üste artırdığı ekonomik büyüme oranını 2023’ün 3. çeyreğine de taşıdı ve %5,9 gibi yüksek bir büyüme oranı elde etmeyi başardık. Böylece bu yılın ilk 9 ayında da %4,7’lik bir büyüme oranı elde ettik. 3. çeyrek verileri bakımından 38 üyesi olan OECD teşkilatı arasında en hızlı büyüyen ekonomi Türkiye ekonomisi oldu. G20 ülkeleri arasında Hindistan’ın ardından ikinci sırada yer aldık. Mal ve hizmet ihracatımızda küresel talepteki durgunluğa ve maalesef yaşadığımız acı depreme rağmen bu büyümenin içerisinde ihracatın katkısı %0,3 puan oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

İhracatçılarla beraber başaracağız

Yatırımlarda ise makine teçhizat yatırımlarının etkisiyle %14,7’lik bir artış gerçekleştiğine işaret eden Bolat, “Yatırımların da büyümeye katkısı 3,4 puan oldu. Hem ihracatta hem yatırımlardan büyümeye sürdürülebilir kalıcı destek geldi. Böylece hedefimiz yatırım, üretim ve ihracatımızı arttırarak önümüzde cari işlemler hesabında kalıcı iyileştirmeyi sağlamak ve sürdürülebilir yüksek büyümeyi elde etmektir.” diye konuştu.

Bolat, bunu Türkiye Yüzyılı’nda üreticiler, ihracatçılarla, hep beraber başaracaklarını vurgulayarak, ülken hem gücüne hem potansiyeline yürekten inandıklarını söyleyerek, “Zaten dünya da bu gerçeği görmeye başladı ve uluslararası yatırımlar noktasında Türkiye’nin bir tedarik üssü, lojistik üssü olması konusunda kuzeyden güneyden doğudan batıdan hem resmi temaslar düzeyinde hem özel sektör temasları düzeyinde ülkemize çok büyük bir ilgi var.” şeklinde konuştu.