Birçok alana sundukları, AR-VR-Metaverse çözümleri ile oluşturdukları teknik eğitim mobil uygulamaları ve simülasyonlarıyla Amazoi Tech, alanında ilk ve yenilikçi teknoloji çözümleri üretmeye devam edecek. Amazoi Tech Kurucu ortağı ve CEO’su Eren Yaşar ile Ekim sayımızda hedeflerini ve bünyeleri dahilinde oluşturdukları teknoloji çözümlerini konuştuk.
Amazoi Tech’i tanıyabilir miyiz, sektörde nasıl bir eksikliğin ihtiyacı sonucunda Amazoi Tech ortaya çıktı?
Biz Amazoi Software’i 2018 yılında TÜBİTAK AR-GE desteği ile kurduk. Ardından eğitim, sağlık, endüstri, bilim merkezi ve müze gibi alanlarda faaliyetler gösterdik. Kısa sürede firmayı ölçeklendirdik ve Hacettepe Teknokent’te büyüme aşamasına geçtik. Ardından endüstriyel taraftan gelen ürünleşmiş talepleri yerine getirebilmek ve sektörel yatırımları alabilmek için Amazoi Teknik Simülasyon Yazılım A.Ş.’yi 2022 yılının başında kurduk. Amazoi Tech markamıza; Türkiye’nin ilk kitle fonlama platformu Fonbulucu’da fikrimiz ve ekibimizle aldığımız 2.1 milyon TL yatırıma Ankara Kalkınma Ajansı, Hacettepe Teknokent ve hem nitelikli hem nitelikli olmayan birçok yatırımcıyla eriştik. Bu sayede markamız 2 milyon TL’yi aşan ilk kitle fonlama girişimi oldu. Ardından Amazoi Tech’i kurmamız itibariyle de pazara, özellikle de İSG alanında VR destekli ürünleşmiş çözümleri piyasaya sunduk. Ürünlerimizi şu an yurt içi piyasada iş ortaklarımızla buluşturuyoruz, hedefimiz tabii ki globale açılmak. Ürünlerimizin dil desteği var fakat şu anda ürünlerimizin sadece bir kısmı hazır. Hazır olan ürünlerimiz; VR destekli yüksekte güvenli çalışma, yangına müdahale, kaynak eğitimi, WebGL destekli güvensiz durum/ güvensiz davranış, yüksekte güvenli çalışma ve İSG destekli bir mobil oyun projesi. Tüm bu ürünlerimizi genişletme amacındayız. Hedefimiz, en az 20 tane teknik eğitimi içeren simülasyon havuzu oluşturmak, hatta önümüzdeki yıldan itibaren sektörlere özel iş başı eğitimleri de gerçekleştirmek ve bir gezici demo aracını fabrika sahalarına eğitim aracı olarak konumlandırmak istiyoruz. Amazoi Tech birçok açıdan verimlilik artışı sağladı. İşverenler OSGB’ler tarafından verilen eğitimin kalitesinden şikayetçiydi. İşin yasal sorumluluklarını birebir deneyimletemedikleri için tam olarak yerine getiremiyorlardı. Bunun dışında eğitimi veren kişiler tarafından ise ciddi bir bağlayıcılık söz konusuydu ve yine eğitimi veren eğitmenlerin, eğitimi alan kişiler ile çok yoğun bir şekilde ilgilenmesi gerekiyordu. Bunu yapamadıklarında da verimsiz bir eğitim süreci yaşamış oluyorlardı. Eğitimi alanlar tarafından bakıldığında ise; birebir deneyimlemedikleri için güvensiz iş durumlarını, iş kazalarını vb. durumları yeterince anlayamadan sahaya çıkıyorlardı. Biz de aldığımız geri bildirimler ile bu ürünleri oluşturmaya karar verdik. Ürünlerimiz, şu an piyasaya çıkmadan dahi talep alıyor ve çıkan ürünlerimize de yoğun ilgi olduğu için hemen satışını gerçekleştiriyoruz. Sektör profesyonellerinden aldığımız geri bildirimlere göre de ek teknik eğitim paketlerini oluşturmaya devam ediyoruz.
Amazoi Tech ile iş ortaklığı yürüten firmaların yeni müşteri kazanımları ve ciro artırımını sağlamaları adına nasıl bir yol izliyorsunuz?
Burada yaptığımız iş B2B olduğu için fuar katılımlarını önemsiyoruz. Bu yıl içerisinde Amazoi Tech olarak 5 farklı fuara katıldık. Markamızı, ülkemizdeki hem lokal hem de çok uluslu endüstriyel şirket ve İSG yöneticileri ile tanıştırmayı hedefliyoruz. Bu çözümlerimizi de fuar alanında birebir deneyimletiyoruz. Deneyimlettiğimiz kişiler tarafından aldığımız pozitif geri bildirimlerin, bizim yeni ürünlerimizi çıkarmamızda büyük etkisi oluyor. Bunun yanı sıra bazı firmalar fuar alanına getiremedikleri ürünler için bizden VR çözümleri istiyorlar. Paket çözümlerimizi gerçekleştirirken firmalara ve ürünlerine özel mobil uygulama, web simülasyonu veya VR ile teknik ürün tanıtımı gibi çözümlerimizi de sunuyoruz.
Globalde Metaverse teknolojisi nasıl bir boyuta ulaştı, siz Amazoi Tech olarak Metaverse dünyasına dair ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?
Ülke olarak bazı teknolojileri sözlü olarak hızlı tüketmeyi seviyoruz. Facebook’un, adını Meta olarak değiştirmesiyle birlikte de insanlar şu an için gerçekleşmeyecek veya gerçekleşmesi mümkün olmayan içeriklerin de olabileceğine dair videolar oluşturdu ve inanmaya başladılar. Böylece insanların kafasında bir belirsizlik oluştu. Aslında günümüz için Metaverse’ün en doğru tanımı; AR-VR teknolojileri, 5G, blockchain teknolojisi ve Web 3.0 teknolojisi ile önümüzdeki 10 yıl içerisinde harmanlanacağı ve fiziksel dünyadaki yaşamımızın bir dijital kopyası olarak belirtebiliriz. Yani hayatımızda ne varsa bir kopyası dijitalde de olacak. Biz oyun ve ARVR geliştiricileri olarak, bu alanın devrim niteliğindeki ileri teknoloji süreçlerinin bir parçası olacağız. Kendimiz Meta Expo isimli bir ürün çıkarttık. Bu ürünümüz ile tıpkı buradaki gibi bir fuar ortamı oluyor, insanlar avatarlarını seçerek fuar alanına geliyorlar ve ilgili standların üzerinde eş zamanlı görüşme yapabiliyorlar. Ekip olarak dünya trendlerini takip ediyor ve global markalar ile görüşüyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Genç kadrodan oluşan ekibimiz ve kurucular olarak 10 yılı aşkın iş tecrübemiz var. Genç kadromuz ile ileri teknoloji çözümleri oluşturmaya devam ediyoruz. Alanımız doğrultusunda ülkemizde birçok ilk projeleri gerçekleştirdik. Multiplayer tabanlı VR uygulaması ve artırılmış gerçeklikte dinamik altyapılı artırılmış gerçeklik kütüphanesi oluşturduk. Sensör teknolojileri ile animasyon içerikleri oluşturuyoruz. Bunu ve bunun gibi ülkemizde ilk ve yenilikçi çözümleri oluşturmaya, üretmeye devam edeceğiz. Amazoi Tech olarak amacımız, ülkenin endüstriyel alandaki yatırımcılarını Amazoi Tech bünyesine katmak ve alacağımız yatırımlar ile endüstriyel tarafta sektörün en geniş VR ve webGL destekli simülasyon havuzunu oluşturmak.