7 Kasım 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Lojistik

WiLAT, CILT’İN KADIN KANADINI OLUŞTURUYOR

Lojistik sektöründe kadın çalışan sayısının artmasına yönelik çalışmalar yapan ve kısa zamanda lojistik sektöründe etki alanını genişleten WiLAT Türkiye, Chartered Institute of Logistics and Transport’un (CILT) Türkiye şubesi olarak çalışmalarını daha geniş kapsamlı olarak sürdüreceklerinin müjdesini verdi. WiLAT Türkiye Başkanı Berna Akyıldız ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdiğimiz Kasım sayımızda, çalışmalarının detaylarının konuştuk.

WiLAT hakkında bize biraz bilgi verir misiniz?

WiLAT, 1919 yılında Londra’da kurulan, lojistik ve taşımacılık sektörünün 103 yıllık lider sivil toplum kuruluşu olan CILT’in (Chartered Institute of Logistics and Transport) kadın kanadı. WiLAT (Women in Logistics and Transport), Türkiye’de 12 Aralık 2020 tarihinde anons edildi ve 2021 Nisan ayında resmi olarak kuruldu.

CILT’in kuruluş amacı nedir?

CILT, 1. Dünya Savaşı sonrasında sektörün lideri bir grup tarafından taşımacılık ve lojistik daha iyi nasıl yapılır vizyonu ile kurulan bir enstitü. İngiliz Kraliyetine bağlı ve Prenses Anne tarafından bizzat ilgilenilen ve dünyada çok saygın bir enstitü. Kâr amacı gütmeyen, tamamen sektörel bir sivil toplum örgütü. CILT, taşımacılık ve lojistik sektörünün dünyada en iyi noktaya taşınması konusunda sektörün öncüsü kişiler yetiştirmeyi amaçlıyor.

Tüm dünyada 39 bin üyesi bulunan CILT, bütün dünyada üniversitelerle iş birlikleri yapıyor, akreditasyon sağlıyor ve global sertifikalar kazandırıyor. Dijitalleşme, yeşil lojistik, sürdürülebilirlik, eğitim, sektöre yeni kazanımlar konularında çok değerli bir eğitim birikimi var.

CILT’in alt kurumları nelerdir?

CILT’in altında WiLAT, Next Generation ve IBF olmak üzere üç kurum var. WiLAT, 10 yıl önce global olarak Sri Lanka’da kuruldu. Amacı, sektöre daha fazla kadın çalışan kazandırmak. Bizler WiLAT üyesi olarak aynı zamanda CILT üyesiyiz. Kadın olduğumuz için WiLAT şapkası da taşıyoruz. WiLAT, 10 yıllık genç bir oluşum ancak çok hızlı büyüyor. Çok kısa sürede 35 ülkede faaliyetlerine resmi olarak başladı; 19 ülkede de çok yakında başlayacak.

Next Generation (NexGen), CILT’in genç kanadını oluşturuyor. 35 yaş altı kadın, erkek sektörde yer alan gençler ve genç yöneticilerin dijitalleşme ve teknolojik konularda çalışmalar yaptığı çok dinamik bir oluşum.

Biz Türkiye’de Genç WiLAT’ı kurarak Next Generation’ın ön hazırlıklarını yaptık.

Son olarak da CILT International Business Forum (IBF) var. IBF, 23 Ekim tarihinde Avustralya Pert CILT Forumu’nda anons edildi. IBF’in 7 kurucu üyesinden birisi olarak seçilmekten onur duydum.

Kurucu gruptaki diğer ülkeler; İrlanda, Avusturalya, Malezya, Endonezya, Amerika ve Orta Asya’yı temsilen Kazakistan.

IBF ticaretin artmasına yönelik çalışmaları yüksek teknoloji ve dijital olarak yapmayı hedefliyor. Ülkelerarası iletişim ağı çok güçlü olduğu için IBF ile bu ağın doğrudan ülkeler ve kurumlar arası ticaretin geliştirilmesi şeklinde değerlendirilmesi amaçlanıyor. CILT kurumsal üyeleri ayrıca IBF üyesi sayılacak. IBF’e yalnızca kurumlar üye olabilecek.

Avustralya Forumu’nda IBF açılışını ilk olarak Türkiye ile yaptık. Bir IBF ülkesi olarak Türkiye’nin ulaşımdaki önemi, Türkiye’nin transit merkez olma potansiyeli, orta koridor için Türkiye’nin önemini anlatan bir konuşma ve sunum yaptım.

Bu sunum sonrasında CILT’in bir sonraki yıllık forumunun Türkiye’de yapılması karara bağlandı.

Türkiye Kurucu Başkanlığından kısa bir süre sonra Orta Doğu’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı seçildiniz, çok yakında Avrupa da size bağlandı. Bu süreçten bahseder misiniz?

WiLAT Türkiye’yi Nisan 2021’de kurduk, Eylül 2021’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 12.Şurası’na davet edildik. Ardından WiLAT Global Başkan Yardımcısı olarak atandım. Önce Orta Doğu bana bağlı iken, Eylül ayında Avrupa’yı da bana bağladılar. Halihazırda Orta Doğu ve Avrupa’dan Sorumlu Global Başkan Yardımcısıyım.

CILT Türkiye kurulduğunda da kapsamımız çok daha genişleyecek. Biz artık CILT Türkiye şubesiyiz. Rollerimiz çoğaldı, yapılacak iş çok fazla ama çalışmalarımızın güzel sonuçları ile motivasyonumuz çok yüksek.

Yeni dönemde CILT üyeliği nasıl olacak?

Aslında üyelik bazında çok büyük değişiklik olmayacak. Biz WiLAT Türkiye olarak, CILT çalışmalarının alt yapısına destek verecek tecrübeler kazandık. Bireysel ve ESG konusunda projeler yapmak üzere bizimle olan birbirinden değerli kurumsal üyelerimiz var. CILT üyeliğinde kadın-erkek ayrımı yok. Sektör ekosistemi içerisinde olan herkes CILT üyesi olmak üzere hem kurumsal hem bireysel üyeliğe başvurabilir.

Üye olmak için bireysel üyelikte CILT’in dört seviyesi var. Bizde bu kriterlere uygun şekilde üye alımı yapıyoruz.

CILT’in gerek WiLAT gerek IBF ve gerekse Next Generation birimleri ve yüz yılı aşkın bilgi hazinesi ile ülkemizde taşımacılık ve lojistik sektörüne ve tedarik zincirine büyük katkısı olacağına hiç şüphe yok.

WiLAT Türkiye Kurucu Başkanı Berna Akyıldız kimdir?

WiLAT Türkiye Kurucu Başkanı

WiLAT Global Başkan Yardımcısı (Orta Doğu ve Avrupa Bölgesinden Sorumlu)

CILT Charetered Institute Logistics and Transport kuruluşu IBF International Business Forum Kurucu Üyesi

DEIK TOGO İş Konseyi Kurucu Başkanı

DEIK Afrika Bölgesi Koordinatör Eski Başkan Yardımcısı (2019-2021)

CCI Türk-Fransız Ticaret Derneği Üyesi

KAGİDER (Kadın Girişimciler Derneği) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi

Okan Üniversitesi-İşletme ve İdari Bilimler Fakültesi Danışma Kurulu Üyesi

T.C. Ticaret Bakanlığı Ticareti Kolaylaştırma Komitesi Altyapı ve Lojistik Eski Eşbaşkanı

UTİKAD Eski Yönetim Kurulu Üyesi UTİKAD Gümrük ve Antrepo Çalışma Grubu Eski Başkanı

UTİKAD Transit Taşımacılık Odak Grubu Eski Başkanı

TBA (Katar-Türk İşadamları Derneği) Üyesi