Batarya enerji depolama teknolojileri alanında, enerjiyi daha sürdürülebilir ve verimli bir şekilde kullanmak için çözümler sunmayı hedefleyen Kontek Enerji iştiraki Maxxen Energy, Ağustos ayında faaliyete girmesi hedeflenen fabrika yatırımıyla 20ft konteynerde 5MWh’lik enerji depolama kapasitesine sahip şebeke ölçekli enerji depolama sistemlerinin de içerisinde bulunduğu geniş bir ürün yelpazesiyle yenilenebilir enerji alanında önemli bir rol üstlenecek. Mayıs sayımızda bir araya geldiğimiz Kontek Enerji CBDO’su Ayhan Şahin ile hem batarya enerji depolama teknolojilerini hem de Çin’in enerji depolama ürünlerinin lider üreticileri arasında yer alan Hithium Enerji ile gerçekleştirdikleri stratejik ortaklık anlaşmasını konuştuk.
Kontek Enerji’nin sektördeki 30 yıllık tecrübesiyle enerji sektöründe önemli bir adım atarak yeni yatırımları Maxxen Energy’yi hayata geçirdiklerini ifade eden Kontek Enerji CBDO’su Ayhan Şahin, Kontek Enerji’nin enerji sektöründeki birikim ve deneyimini Maxxen Energy ile birleştirerek yenilenebilir enerji alanında önemli bir rol üstlenmeyi amaçladıklarını ifade etti. Maxxen Energy ile batarya depolama teknolojileri alanında güvenilir ve verimli çözümler sunduklarını vurgulayan Şahin, dünyada da yenilebilir enerji kaynaklarında gerek rüzgar gerek jeotermal gerek güneş enerjisinde büyük atılımlar gerçekleştiğini belirtti. Şahin, “Fakat bu kaynaklar daha düzensiz kaynaklardır, bu alanda düzenli bir kaynağa ihtiyacımız var. Bunun da çözümü depolama tesisleri yani pillerdir.” diyerek Maxxen Energy’nin bu alandaki ihtiyacın karşılanması amacıyla doğduğunun altınız çizdi. “Maxxen Energy’nin amacı; kesikli yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payının artmasıyla ortaya çıkabilecek stabilizasyon problemlerini dengelemek amacıyla, üretilen fazla enerjinin depolanmasını, depolanan bu enerjinin şebekenin ihtiyacı olan zamanlarda şebekeye verilmesini ve yenilenebilir enerjinin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayarak enerji sektörünün geleceğini şekillendirmek.” diyen Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Maxxen Energy 20ft konteynerde 5MWh’lik enerji depolama kapasitesine sahip şebeke ölçekli enerji depolama sistemlerinin de içerisinde bulunduğu geniş bir ürün yelpazesine sahip olmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda endüstri kullanıcıları için “C&I çözümler” olarak adlandırdığımız enerji depolama sistemleri, ayrıca elektrikli araç kullanıcıları için batarya paketleriyle güçlendirilmiş DC tip hızlı şarj istasyonu çözümleri de ürün portföyünde yerini alacak ve tüm dünyaya da Maxxen markası ile satışa sunulacak.”
Ağustos ayında fabrikamızın üretime hazır hale gelmesini hedefliyoruz
Maxxen imzalı batarya enerji depolama sistemlerinin üretiminin gerçekleştirileceği fabrikanın güncel durumuna dair de Hizmetix okurlarını bilgilendiren Şahin, çalışan sayısını 2024 yılında yüzde 100 oranında artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Şu anda fabrikamızın ofis binalarının giydirmesi süreci devam ediyor. 2024 Ağustos ayında fabrikamızın üretime hazır hale gelmesini hedefliyoruz. Maxxen ile mühendis kadromuz başta olmak üzere çalışan sayımızı 2024 yılı içerisinde yüzde 100 oranında artırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
İki dev marka, geleceğin enerji ihtiyaçlarını yeniden tanımlamak için güçlerini birleştiriyor
Maxxen ile dünyanın ilk 7 batarya enerji depolama sistemleri üreticisi arasında yer alan Hithium’un enerji depolama alanında çığır açan stratejik ortaklık anlaşmasına imza attığını da ifade eden Şahin, gelecekte daha güçlü ve verimli enerji çözümleri geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen bu ortaklık çerçevesinde, globalde ve yerelde daha sürdürülebilir enerji sistemlerinin oluşturulmasının hedeflendiğinin altını çizdi.
Türkiye’de batarya enerji depolama sistemleri üretim tesisi kurarak enerji depolama sektöründe fark yaratmayı hedefleyen Maxxen ve Hithium tarafından yenilenebilir enerjiye yönelik yapılan bu stratejik yatırım, gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakma yolunda atılan önemli bir adım olma özelliği taşıyor. Bu anlaşma kapsamında sürdürülebilir enerji alanında çığır açacak inovasyonlar geliştirilmesi planlanıyor. Maxxen ve Hithium Enerji; batarya enerji depolama teknolojilerinin daha geniş kitlelere yayılmasını hızlandırarak, dünya çapında enerji dönüşümüne katkı sağlayacak.
İş Birliğinin Türkiye lansmanı 17 Mayıs tarihinde İstanbul’da yapılacak
İş birliğine dair önemli ayrıntılar, 17 Mayıs tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek lansman ile katılımcılarla paylaşılacak. Lansmanda, iş birliğine ilişkin kapsamlı bilgilerin yanı sıra, ortaklığın yatırım hedefleri ve gelecek adımlarına ilişkin detaylar da aktarılacak.
Yüzde 50 seviyesinde ihracat hedefleniyor
Maxxen olarak sadece yurt içine yönelik değil global pazarda Avrupa piyasasıyla da yakından ilgilendiklerini ifade eden Şahin, “Bu kapsamda 50 yıl sonrası için batarya depolama tesislerinin boyutlandırılması üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Maxxen ile yurt dışına en az yüzde 50 seviyesinde bir ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu açıdan, hedef ve planlarımızı sadece Türkiye’nin büyümesine yönelik değil global arenadaki gelişime göre de yapıyoruz.” dedi.
Sanayiyi büyütmeli ve oradan doğacak enerji ihtiyacını da yenilenebilir kaynaklardan karşılamalıyız
Tüm dünyanın iklim kriziyle mücadele ettiği günümüzde enerji arzlarında yaşanan sorunla birlikte küresel elektrik depolama kapasitesinin 2030 yılında 400 GWh’ı aşması beklenirken Türkiye’nin enerji depolamada sahip olduğu potansiyele de değinen Şahin, “Ülkelerin 5-10 yılı kapsayan büyüme planlamaları var. Bizim gibi enerji yatırımda bulunan yerli şirketler de Türkiye politikasına entegre olarak kendi politikasını geliştirecektir. Ülkemizin enerji depolama alanındaki potansiyelini ölçmemiz için ne kadar enerjiye ihtiyacımız olduğu ve nerelere yatırım yapmak gerektiği konularında çalışmalar yapmamız ve bu noktada hangi kaynağa yönelik enerji depolama tesisi kurulacağına da karar vermemiz gerekiyor. Güneş, rüzgar veya herhangi bir enerji kaynağına yönelik enerji depolama tesisi inşa edilip edilmeyeceğine karar vermek için ortaya bütünleşik bir çalışma koymamız önem arz ediyor.” diyerek esas olan ihtiyacın sanayiyi büyütmek ve oradan doğacak enerji ihtiyacını da yenilenebilir kaynaklardan karşılamak olduğunu sözlerine ekledi.
Güneş enerjisi ve enerji depolamanın bir sentezini sunmayı hedefliyoruz
Maxxen Energy’nin Kontek Enerji kalite ve güvencesiyle üretilen enerji depolama sistemleri sayesinde, güneş enerjisi projelerinde yakaladığı başarıyı enerji depolama teknolojileriyle birleştirerek sektöre yenilik ve katma değer sunacağını ifade eden Şahin, bu adımın hem çevre dostu enerji çözümlerine hem de sektördeki gelişmelere yeni bir perspektif kazandıracağını vurgulayarak; “Enerjinin X Faktörü” mottosu ve markası ile yola çıktıkları Maxxen Energy ile güneş enerjisi ve enerji depolamanın bir sentezini sunmayı hedeflediklerini söyledi.