CILT Türkiye olarak İstanbul Barosu Afet Hukuku ve Koordinasyon Merkezi ile İstanbul Barosu Taşıma Hukuku ve Lojistik Komisyonu’nun birlikte düzenlediği “Doğal Afetler ve İnsani Yardım Lojistiği” Semineri İstanbul Barosu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
İki oturum olarak gerçekleştirilen seminerin sunuşunu İstanbul Barosu Taşıma Hukuku ve Lojistik Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Av. Fulya Karataş Saylam, açılış konuşmalarını İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç ve CILT Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Berna Akyıldız yaptı.
İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç konuşmasında, “Dünyada ve ülkemizde de sıkça karşılaşılan doğal ve doğal olmayan afetler, göç, salgın benzeri birçok krizle birlikte insani yardım faaliyetlerine duyulan ihtiyaç artmaktadır. Günümüzde insani yardım lojistiğinin etkin bir biçimde gerçekleştirilmesi ve yönetiminin yeri de giderek artmaktadır. Afetler, depremler, Covid-19 pandemisi ve sonrasında yaşanan gelişmelerle, tedarik zinciri, lojistik süreçler, risk yönetimi ve sürdürülebilirlik konusu da önem kazanmıştır. Acil ve doğru bir yardım, hasarların giderilmesinde büyük öneme sahiptir. İnsanı yardım ve bu yardım operasyonlarının merkezinde afetzedelerin etkili ve verimli bir şekilde destek alabilmelerini sağlamada ‘afet lojistiği’ kilit rol oynamaktadır.” dedi.
CILT Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Berna Akyıldız da yaptığı konuşmada, başta İstanbul Barosu ve Taşıma Hukuku ve Lojistik Komisyonu olmak üzere etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Akyıldız, “CILT olarak hem yerelde hem de globalde, Türkiye’nin yaşadığı bu büyük afetten sonra hem yardımlarda bulunuyor hem de konunun değişik açılardan ele alınması amacıyla webinarlar yapıyoruz. Bu webinarlarımızın birini de ülkemizin en değerli kurumundan birisiyle yapmaktan çok mutluyuz, çok teşekkür ederiz. Bu webinarları yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu. Akyıldız, CILT’nin Türkiye için yeni bir oluşum olduğunu ancak dünyada çok eski olduğunun da altını çizdi.
2 oturum gerçekleştirildi
Konuşmaların ardından seminerin 1. oturumuna geçildi. Başkanlığını CILT Türkiye Sekreteri Cavit Uğur’un yaptığı oturumda; CILT Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi /DFDS Akdeniz İş Birimi Başkan Yardımcısı Fuat Pamukçu “Maraş Depremleri Özelinde Denizyoluyla Afet Lojistiği Deneyimleri”, ULS Havayolları Kargo Taşımacılık Ticari Başkanı Yasin Ata “Doğal Afetlerde Hava Kargo Lojistiği”, CILT Türkiye Kurumsal Üyesi/Galata Taşımacılık ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı & CEO Vittorio Zagaia “Afetlerde Karayolu, Depolama ve Dağıtım Lojistiği” konulu sunumlar gerçekleştirdi.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Ekşi’nin Başkanlığını yaptığı 2. oturumda ise İstanbul Barosu Taşıma Hukuku ve Lojistik Komisyonu Sözcüsü Av. Egemen Gürsel Ankaralı “Sağlık ve Tıbbi Malzeme Lojistiğinin Hukuki Altyapısı”, İstanbul Barosu Taşıma Hukuku ve Lojistik Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Av. Fulya Karataş Saylam “Lojistikte 7D Temelinde İşletme Lojistiği ve Afet Lojistiği”, CILT Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Av. Abide Gülel Birsen “Afet ve İnsani Yardımlarla İlgili Hukuki Düzenlemeler ve Lojistiğin Yeri” konulu sunumlar yaptılar.