21 Mart 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Filo

E-MOBİLİTE SEKTÖRÜ TÜRKİYE’DE BÜYÜMESİNİ HIZLANDIRIYOR

Türkiye’de elektrikli araç şarj istasyonu sayısı Temmuz ortası itibariyle 3 bin 790’a, şarj noktası (soketi) sayısı ise 8 bin 1’e yükseldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) alınan verilere göre, EPDK’nin yeterli ve sürdürülebilir elektrikli araç şarj altyapısı ile serbest bir piyasanın tesis edilmesine yönelik düzenleme faaliyetleri bu yıl da hız kesmedi. Şarj hizmeti faaliyetlerine yönelik yasal altyapının oluşumundan önce piyasada sadece 5 şirket şarj hizmeti faaliyeti göstermekteyken, 17 Temmuz itibarıyla şarj ağı işletmeci lisansı sahibi sayısı 132’ye çıktı.

Türkiye çapında bu yıl başında 1.719 olan şarj istasyonu sayısı 3 bin 790’a, 3 bin 81 olan şarj noktası (soketi) sayısı ise 8 bin 1’e yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise Haziran 2023 sonu itibarıyla Türkiye genelinde 27 bin 476 adet şarj edilebilir elektrikli araç bulunuyor. Halihazırda şarj hizmeti verilen 3 bin 790 şarj istasyonunda 6 bin 112’si alternatif akım (AC) ve 1.889’u doğru akım (DC) şarj noktası (soketi) bu araçlara hizmet veriyor.

Filolarımızdaki elektrikli araç sayısı artacak

Araç kiralama sektöründe elektrikli araçlara özel kampanyaların başladığı ve araç parklarında elektrikli-hibrit araç sayısının da giderek arttığı günümüzde sektörün bu değişim ve dönüşüm sürecini değerlendiren Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, tüm dünya ülkelerinin iklim değişikliği ve çevre kirliliği ile mücadeleye kararlılıkla katılmasının sürdürülebilirlik açısından bir zorunluluk haline geldiğini ifade etti. TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu verilerine göre operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki araç sayısının 2023 yılının 1. çeyrek sonu itibarıyla 240 bine ulaştığını belirten Ekici, “Sektörün araç parkında yer alan hibrit ve elektrikli araçların payındaki artış ise oldukça dikkat çekici. 2022 yılının ilk çeyreği sonunda operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki hibrit ve elektrikli araçların payı %7,1 iken, bu payın 2023 yılının ilk çeyreğinin sonunda %8,5’e eriştiğini görüyoruz.” dedi.

İklim değişikliği ile mücadele ve enerji tasarrufu politikaları ile paralel olarak araç kiralama sektörünün filosundaki elektrikli araç sayısının günden güne artmasını beklediklerini vurgulayan Ekici; kiralama yöntemi sayesinde tüketicilerin elektrikli araçları, başlangıç maliyeti ve ikinci el fiyat belirsizlik riski olmaksızın, makul aylık kira ödemeleri ile edinebileceğini belirtti. Sektörün gelecek vizyonunu da değerlendiren Ekici, “Türkiye’de Z kuşağının %56’sı otomobili yalnızca bir ulaşım aracı olarak görüyor. Yeni nesil tüketiciler, mobilitede “kullanıma-dayalı-ödeme” tercih ediyor; paylaşımlı bisiklet, elektrikli bisiklet, scooter/ motorlu scooter kullanımı artıyor. Müşteri tarafında paylaşım ekonomisinde büyümeyi destekleyen ana unsur ise “tasarruf”. Bu noktadan hareketle, görünen o ki araç paylaşım sektörünü 10 seneden kısa bir sürede 5 kat gibi önemli bir büyüme bekliyor. Küresel rakamlara bakarsak, 2017 yılında 36 milyon üyesi olan araç paylaşım pazarının üye sayısının 2021 yılında 47,5 milyona ulaştığını görüyoruz. 2026 yılında ise bu sayının 60 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.” dedi.

Deneyim ve altyapımızla ihtiyaçları karşılayabilecek potansiyele sahibiz

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Derneği Başkanı Ali Özçete elektrikli araç dönüşümünün otomotiv tedarik ve satış sonrası sektörüne yansımalarını değerlendirdi. Elektrikli araçların her geçen gün yaygınlaşmasıyla birlikte otomotiv satış sonrası sektörünün de adeta yeni bir çehreye büründüğünü aktaran Özçete, “2035 yılına gelindiğinde araç satışlarında her iki araçtan birinin elektrikli olması öngörülüyor. Böyle bir durumda da otomotiv satış sonrasının kendini bu koşullara göre yenilemesi kaçınılmaz bir noktada.” dedi.

Sektörün kamu otoritesinden beklentilerine de değinen Özçete, “Otomotiv satış sonrası sektörü olarak sahip olduğumuz deneyim ve altyapı ile elektrikli – otonom araçlar ve ilgili ekipmanlarının üretimi ve tedariki konusunda küresel ve yerel ölçeklerde gerekli ihtiyaçları karşılayabilecek potansiyele sahibiz.” dedi. “Otomotiv satış sonrasını direkt olarak etkileyecek olan bu dönüşümde ülke olarak dünya sıralamasında en üst sıralarda yer alabilmemiz için kamu ve özel sektör iş birliği çok büyük önem taşıyor; bu bakış açısıyla OSS Derneği olarak üyesi olduğumuz ve aynı zamanda Yönetim Kurulunda yer aldığımız, Avrupa çapında 18 ülkeden 19 dernek ve 6 satın alma grubunu çatısı altında bulunduran Uluslararası Bağımsız Otomotiv Aftermarket Dağıtıcıları Federasyonu (FIGIEFA) ile güçlü bir iş birliğimiz bulunuyor.” ifadelerini kullanan Özçete, “Sektörün büyüme potansiyelini göz önünde bulundurarak ihracata ve istihdamı artırmaya yönelik teşvikler ve çevre dostu teknolojilere geçişi kolaylaştırıcı adımların atılması gerekiyor. Şirketlerin AR-GE ve inovasyon faaliyetlerini güçlendirmek adına çeşitli vergi indirimleri ve hibe destekleri kamusal açıdan baktığımızda en önemli teşvikler arasında yer alıyor.” açıklamasında bulundu.

HYUNDAI IQNIQ 5 N’İ TANITTI

Hyundai, yüksek performanslı ilk elektrikli modeli IONIQ 5 N’i İngiltere’de düzenlenen Goodwood Hız Festivali’nde tanıttı. IONIQ 5 N, N markasının elektrifikasyon geleceğini ve performans tutkunlarıyla sürüş tutkularının doyasıya yaşamaları için yeni bir çağın başlangıcını temsil ediyor. IONIQ 5 N, Hyundai’nin sürücü odaklı diğer N modellerinin yanı sıra yüksek kaliteli mobilite sunma konusundaki yatırımlarını ve çalışmalarını da en iyi şekilde temsil ediyor. Ödüllü E-GMP platformu kullanılarak üretilen IONIQ 5 N, standart versiyondan hem dış tasarımda hem de iç mekanda sportif detaylarla farklılaşıyor.

VOYAH, FREE MODELİYLE TÜRKİYE’DE

Voyah, Türkiye’de 35 yılı aşkın otomotiv sektörü tecrübesiyle faaliyet gösteren Marcar Otomotiv A.Ş. tarafından temsil edilmeye başlandı. Voyah, Türkiye’ye ilk aşamada yaklaşık 5 metre uzunluğundaki premium elektrikli SUV modeli Free ile Türkiye’ye giriş yapıyor. 20 inçlik jantların üzerinden yükselen heybetli tasarımıyla Voyah Free, otomotiv sektöründeki en yeni konfor ve güvenlik teknolojilerini üst düzey sürüş deneyimi arayanların kullanımına sunuyor.

MG4 ELECTRIC XPOWER SON ÇEYREKTE TÜRKİYE’DE

Köklü İngiliz otomobil markası MG, Goodwood Hız Festivali’nde, bugüne kadar ürettiği en güçlü seri üretim otomobil olan MG4 Electric XPOWER’ı gözler önüne serdi. Senenin son çeyreğinde Türkiye yollarına çıkmaya başlayacak MG4 Electric XPOWER’ın heyecan verici yeni çift elektrikli motoru, 320 kW-435 HP güç ve 600 Nm tork değerleri ile markanın ürün gamındaki tepe noktasına yerleşiyor. 0-100 km/s hızlanmasını 3.8 saniyede tamamlayan elektrikli kompakt hatchback, mevcut MG4’ün çok başarılı yol tutuş karakterini yüksek performansa uygun ayarlarla müşterilerin kullanımına sunuyor.