Selçuklu Belediyesi, Konya İl Sağlık Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü iş birliğinde Yazır Mahallesi’ne kazandırılacak olan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ve Sağlıklı Hayat Merkezi’nde yapım çalışmaları devam ediyor.
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ve Sağlıklı Hayat Merkezi toplam 4.699 m2 alandan oluşacak. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi içerisinde 1 adet spor salonu, 4 gözlem ve tedavi odası, 1 psikolog odası, 1 ekip odası, 1 sosyal görüşme odası, 1 kütüphane, 9 atölye, 1 çok amaçlı salon ve 1 doktor odası yer alacak. Sağlıklı Hayat Merkezi ise 1 adet çok amaçlı salon, 1 adet röntgen odası, 1 kan alma odası, 1 adet mamografi odası, 1 adet laboratuvar, 2 adet üreme sağlığı ve muayene odası, 1 adet KETEM odası, 1 adet üreme ve KETEM danışma odası, 1 adet USG, 1 adet gebe sınıfı, 1 adet acil müdahale odası, 1 adet fiziksel aktivite koçu, 2 adet sigara bırakma odası, 3 adet fiziksel aktivite alanı-fizyoterapist, 1 adet pedagog, 2 adet diyetisyen, 1 adet ağız ve diş sağlığı, 1 adet ergoterapist, 2 adet psikolog, 2 adet sosyal hizmet odası, 2 adet çocuk gelişim odası ve 1 adet hasta eğitim odası ile vatandaşlara hizmet verecek.
Selçuklu için değerli bir sağlık yatırımını daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Kurumlar arası iş birliği çerçevesinde Konya İl Sağlık Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüzle imzaladığımız iş birliği protokolü kapsamında Yazır Mahallemize Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ve Sağlıklı Hayat Merkezi kazandırmak için çalışmalarımıza başladık.” dedi.
Gevale Kalesi’nde çalışmalar hummalı bir şekilde sürüyor
Konya’nın zirvesinde yer alan ve tarihin adım adım gün yüzüne çıktığı Gevale Kalesi’nde 3.etap çalışmaları hızla devam ediyor. Gevale Kalesi’nin her bir kısmının tarihte bir zaman yolculuğu yaşattığını söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı çalışma tamamlandığında Konya’nın önemli bir turizm dinamiği daha kazanacağının altını çizdi. Başkan Pekyatırmacı, “Burası Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı’ya kadar binlerce yıldır birçok medeniyetin tarihi izlerini taşıyor. Yürütülen kazılarda, önemli bulgulara ulaşıldı ve ulaşılmaya devam ediyor. Takkeli Dağ’ın zirvesinde Gevale Kalesi’ni ziyarete gelen misafirlerimiz hem tarihin derinliklerine yolculuk edecekler hem de Konya’yı panaromik olarak görebilecekler.” dedi.
Kaledeki çalışmalar ile ilgili bilgi veren Başkan Pekyatırmacı, “Gerçekleştirdiğimiz 3. Etap restorasyon uygulamaları ile kalede bulunan tapınak bölümüne araç ve yaya ulaşımını sağlayan yol kaplamaları ve bu yolların aydınlatmalarını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca Kalenin Güney ve Doğu eteğinde bulunan kaya mezarların temizliği ve muhafaza çalışmalarını yürütüyoruz. Bu çalışmayla eş zamanlı olarak kaya mezarlara olan yaya ulaşımı ve gerekli yerlere istinat taş duvar uygulamaları da yapıyoruz. Kalede birçok yerde bulunan su sarnıçlarının konservasyonu da devam ediyor. Ayrıca bu kapsamda bazı burçların restorasyonu ile birlikte dehlizin de restorasyonu ve koruma altına alınması işlemini de yapıyoruz. Kaleye yaya ulaşımını sağlayan yaya yolu da özgün yapısına uygun olarak restore edilmekte ve güvenlik amaçlı istinat ve korkuluk yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Selçuklu Belediyesi kırsal kalkınmaya desteğini sürdürüyor
Selçuklu Belediyesi tarafından kırsal mahallelerde kalkınmanın artırılması ve şehrin yemek kültürünün tanıtımına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Peynir Tulumundan İlk Hasat programı Akpınar Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı beraberindeki protokol üyeleri ve basın mensupları ile birlikte yağı alınmış sütlerden üretilerek tulumlara basılan ve özel mağaralara bırakılarak doğal ortamında olgunlaştırılan ve lezzetlenen tulum peynirlerinin hasadına yerinde tanıklık etti. Etkinlikte misafirlere inlerden çıkarılan peynirler, yöre halkının üretimini yaptığı organik ürünler ile birlikte ikram edildi. Selçuklu Belediyesi’nin de büyük destek verdiği proje ile yöre halkının geçimini sağlamasına ve ekonomisine katkı sunuyor. Proje ile Akpınar Mahallesi’ne has bu lezzetin tescillenerek marka haline getirilmesi amaçlanıyor.
Mağaranın elektriği güneş enerjisinden
Akpınar Mahallesi’nde daha önceden de var olan bir geleneği Selçuklu Belediyesi’nin katkıları ile devam ettirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirten Başkan Pekyatırmacı, “Burada önemli bir çalışmayı gerçekleştirdik. Burada bulunan mevcut mağaranın hem iç şartlarını iyileştirdik, temizliğini, düzenlemesini, rehabilitasyonunu yaptık ve mağaranın girişiyle ilgili tedbirlerimizi aldık. Yine mağaranın aydınlatmasıyla ilgili çalışmalar yapıldı. Şu anda mağaramızda elektriğimizi güneş enerjisiyle üretiyoruz ve hiçbir şekilde dışarıya bağımlı kalmadan güneş enerjisiyle ürettiğimiz elektriği depolayarak mağaramızda kullanıyoruz. Yine mağaramızda özellikle peynir tulumlarının depolanabilmesi için gerekli olan ahşap altlıklar hazırlandı, yerleştirildi. Buradaki üreticilerimiz peynir tulumlarını getirdikleri zaman temiz düzenli bir şekilde bu altlıklara yerleştiriyorlar ve peynirlerin olgunlaşması için de rahat bir zemini burada hazırlamış olduk. Mağaramızın rehabilitasyon neticesinde hem buradaki üretim kapasitesini arttırmış olduk hem de mağaramız soğuk hava deposu olarak hizmet vermeye başlamış oldu.” şeklinde konuştu.
Bilecik-Bursa kültür turları devam ediyor
Selçuklu Belediyesi’nin geçmiş yıllarda düzenlediği, sevilen organizasyonlarından bir tanesi olan ve Selçuklu’dan Osmanlı medeniyetinin doğup filizlendiği Bilecik ve Bursa’ya kültür turları tüm hızıyla devam ediyor. Günübirlik bir şekilde devam eden turlarda vatandaşlar tarihi bir yolculuğa çıkarken unutulmaz anılar biriktirmeye devam ediyor.
Geçmişten Geleceğe Selçuklu’dan Söğüt’e Bilecik-Söğüt kültür turları ile Selçuklu Torunları Osmanlı’nın İzinde Bursa kültür turları kapsamında her gün 40’ar kişilik ekipler halinde sabah erken saatlerde YHT ile Konya Tren Garı’ndan Bilecik’e hareket eden Selçuklu Torunları gezi kapsamında Osmanlı’nın, Bilecik’in ve Bursa’nın tarihi ve eşsiz güzelliklerine yerinde şahitlik ediyorlar. Geziye katılanlar yine aynı günün akşamında YHT ile Konya’ya dönüş yapıyorlar.
Gezide hem tarihi hem de kültürel bir yolculuk gerçekleşiyor
Profesyonel gezi rehberlerinin anlatımıyla gerçekleşen gezilerde; Bilecik-Söğüt gezi programı kapsamında Şeyh Edebali Türbesi, Padişahlar Tarih Şeridi, Bilecik Müzesi, Yaşayan Şehir Müzesi, Ertuğrul Gazi Türbesi, Hanlıpazar, Hamidiye Camii, Söğüt Müzesi, Söğüt Çelebi Mehmet Camii, Kuyulu Mescit Camii ziyaret edilirken; Bursa gezi programı ile Cumalıkızık, Panorama Fetih Müzesi, Yeşil Külliye, Emir Sultan Camii ve Türbesi, Osman Gazi Türbesi, Orhan Gazi Türbesi, Tophane, Ulu Camii, Bedesten Kapalı Çarşısı ve Kozahan ziyaret ediliyor. Geçmişten Geleceğe Selçuklu’dan Söğüt’e,Bilecik-Söğüt kültür turu ve Selçuklu Torunları Osmanlı’nın İzinde Bursa kültür turu kapsamında ücretsiz olarak vatandaşların hizmetine sunulacak olan turlardan toplamda 2 bin 400 kişi faydalanacak.