13 Ocak 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Belediye

SELÇUKLU’DA “SIFIR ATIK” BİLİNCİ ARTIYOR

Selçuklu’da yer alan okullarda çevre ve sıfır atık bilincinin oluşması, gelecek nesillere daha temiz daha yaşanabilir bir çevre bırakılması adına sıfır atık eğitimleri gerçekleştiriliyor. Selçuklu Belediyesi ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü paydaşlığında Selçuklu’da bulunan resmi ve özel okulların ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerini kapsayan ve “Okullar Sıfır Atık İçin Yarışıyor” sloganı ile düzenlenen atık toplama yarışması için başvurular da devam ediyor. Öğrencilerde sıfır atık ve çevre bilincinin oluşmasının hedeflendiği yarışmaya 111 okul kayıt yaptırırken 78 bin 107 öğrenci katılım sağladı. 15 Mayıs 2023’te sona erecek yarışma kapsamında öğrenciler tarafından toplanan 60 bin kg geri dönüştürülebilir atıklar sıfır atık toplama ekipleri tarafından okullardan alındı. Yarışma kapsamında bugüne kadar 50 okulda 66 sıfır atık eğitimi yapılırken eğitimlere 6 bin 985 öğrenci katıldı. Eğitimlerde ise 12 bin broşür dağıtıldı.

Çevre bilinci ile daha güzel günler bizleri bekliyor

Geleceğe miras olarak bırakılacak en önemli değerlerden bir tanesinin temiz bir çevre olduğunun altını çizen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı; “Belediye olarak sıfır atık çalışmalarını bir politika haline getirdik. Bu misyonun sürdürülebilirliğinin en önemli temeli geleceğimiz olan çocuklarımıza bu bilinci aşılamak. Bu doğrultuda bir taraftan kurum olarak sıfır atık çalışmalarının zeminini hazırlarken diğer taraftan geleceğimizin mimarları olan çocuklarımıza sıfır atık farkındalığı kazandırıyoruz. Meyvelerini almaya başladığımız bu çalışmaların önümüzdeki yıllarda daha iyi seviyelere geleceğine ve örnek teşkil edeceğine inanıyorum. Çevre ve sıfır atık bilincinin oluşması ile geleceğe yapacağımız en büyük yatırımlardan bir tanesi.” ifadelerini kullandı.

UMUT EVİ, MİSAFİRLERİNE UMUT OLUYOR

Selçuklu Belediyesi tarafından 2010 yılından bu yana kanser hastaları ve yakınları için faaliyetlerini sürdüren Umut Evi, sunduğu hizmetlerle takdir toplamaya devam ediyor. 2000 m2 alana sahip 45 m2’lik 32 odadan oluşan tesiste hastaların barınma ve sosyal ihtiyaçları karşılanırken, tedavi için ulaşım imkanı da sunuluyor.

Konya’ya tedavi için gelen hastalar ve hasta yakınlarının Umut Evi’nde kendilerini evlerinde hissettiklerini belirten Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı; “Belediye olarak kanser tedavisi gören kardeşlerimize bu sıkıntılı süreçlerinde bir de geçici ikamet aramamaları için bu hizmeti sunuyoruz. Merkezimizde uzak ilçelerden ve Konya dışından tedavi amacıyla gelen hasta ve hasta yakınlarını misafir ediyoruz. Amacımız kemoterapi, radyoterapi gibi ayakta tedavi gören vatandaşlarımıza tedavi devamlılığını sağlamak ve onlara moral desteği vermek. Burada görev yapan personel arkadaşlarımızla misafirlerimizin konforunu en üst seviyede tutmak için çalışıyoruz.” dedi.

BEYHEKİM GELİŞİM VE TEKNOLOJİ AKADEMİSİ DEPREMZEDELERİ MİSAFİR ETTİ

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin yaraları el birliğiyle sarılmaya çalışılıyor. Selçuklu Belediyesi depremin psikolojik yaralarını da sarmak için ilçede misafir edilen depremzede aileler için etkinlik düzenlemeye devam ediyor. AnneÇocuk Etkinliği kapsamında afetzede aileler, Beyhekim Gelişim ve Teknoloji Akademisi’ni ziyaret etti.

Beyhekim Teknoloji Akademisi’nde yer alan hat sanatları, takı tasarım, fotoğrafçılık, siber güvenlik, moda tasarım ve üretim, organik oyuncak üretim, İHA ve mekatronik atölyelerindeki eğitimlere katılan aileler keyifli ve kaliteli bir gün geçirdi. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı da Anne-Çocuk etkinliğinde atölyelerde vakit geçiren ailelere eşlik ederek onların bu anlarına ortak oldu.

SİLLE KAYA ISLAHI PROJESİ’NDE SONA GELİNDİ

Konya’nın önemli turizm merkezlerinden bir tanesi olan ve Selçuklu’nun göz bebeği Sille’de yürütülen ve Sille’yi kaya düşmesi kaynaklı afet tehlikesinden kurtaran Kaya Islahı Projesi’nde sona gelindi. Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan ve Selçuklu Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Müdürlüğü tarafından yürütülen projeyle çok riskli büyük hacimli kaya bloklar kırılarak temizlendi, risk düzeyi daha düşük olan kaya bloklar güçlendirilmiş kombine ağ ile kaplanarak sabitlendi, 1000 kj ve 5000 kj kapasiteli enerji sönümleyici çelik bariyerler, derelere yapılan oluk bariyerler ve kaya tutucu toprakarme duvar inşa edilerek olası kaya düşmesi hadiselerinde yuvarlanan kaya blokların kent merkezine geçişi engellendi. I. derece arkeolojik sit alanına en az müdahale gerektiren çözüm uygulamaları ile projede sona gelindi. Söz konusu bölgenin Cumhurbaşkanı Kararı ile “Afete Maruz Bölge” statüsünden çıkarılmasıyla proje tamamlanmış olacak.

Tarihi zenginlikleriyle Selçuklu’nun dünyaya açılan turizm kapısı olan Sille’de yürütülen projeyle turizmin katma değerinin de artacağını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı; “Belediye olarak Sille’de bugüne kadar önemli işlere imza attık ve bundan sonra da üzerine titrediğimiz konuların başında gelen turizmin gelişmesi noktasında bu hassasiyetimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu alan için uzun yıllardır çalışıyoruz. Farklı etütler, projeler ve raporlamalar yapıldı. Ama en son çalışmayı 2019 yılında başlattık ve 2019 yılından itibaren bu bölgenin 3 boyutlu modeli çıkartıldı. Bütün kayalar tek tek tespit edildi. Hepsi numaralandırıldı. Burada tehlike arz eden zaman içinde düşme ihtimali olan kayalar tespit edildi. Bunlarla ilgili raporlamalar yapıldıktan sonra ilgili kurumlarla görüşmeler yapıldı ve bütün bu görüşmeler neticesinde de bu proje ortaya çıktı. Tüm bu aşamalardan sonra projemizi uygulamaya başladık tehlike arz eden kayaları bertaraf ettik. Tüm bu uygulamalar icra edilirken Sille’nin tarihi silüetine de hiçbir zarar verilmedi.” dedi.