11 Kasım 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Uncategorized

BORSA NEDEN DÜŞTÜ, NE OLDU?

Borsa İstanbul’da son dakika hareketliliği yaşanıyor. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 7,37 değer kaybıyla günü 5.116,41 puandan tamamlayarak 24 Şubat 2022’den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Borsa İstanbul’da endekse bağlı devre kesici sistemi iki kez devreye girdi. Yaşanan gelişmelerin ardından yatırımcıların gözü Borsa İstanbul neden düşüyor sorusuna çevrildi. İşte borsada yaşanan son gelişmeler…

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 7,37 değer kaybıyla günü 5.116,41 puandan tamamlayarak 24 Şubat 2022’den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Düşüş sonrası Borsa İstanbul’da devre kesici uygulandı. Meydana gelen düşüşün ardından yatırımcılar borsanın neden düştüğünü sorgulamaya başladılar. Peki Borsa neden düşüyor? 5 Ocak 2023 BIST 100 endeksi ile borsa neden düştü, ne oldu? İşte borsada yaşanan son gelişmeler…

BORSA’DA SERT DÜŞÜŞ!

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 407,08 puan azalırken, toplam işlem hacmi 123,9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 9,20 ve holding endeksi yüzde 7,34 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren yüzde 9,52 ile inşaat oldu.

BORSA İSTANBUL’DA DEVRE KESİCİ UYGULANDI!

Borsa İstanbul’da BİST100 endeksindeki düşüş yüzde 5’i aşınca devre kesti ve işlemler durduruldu

Borsa İstanbul’dan KAP’a yapılan açıklamada “Saat 16:31:12 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur.” denildi. 

BORSA NEDEN DÜŞTÜ?

Analistler, küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün açıklanan toplantı tutanaklarında, resesyon endişelerinin gelecek süreçte daha yakından takip edileceği mesajı verilmesinin önce pozitif algılanmasına karşın piyasalarda risk algısının güçlü kalmaya devam ettiğini belirtti.

Tutanakların, her ne kadar “şahin” tutumun korunduğunu gösterse de nihai faiz oranına ilişkin net bir sinyal vermediğine işaret eden analistler, bu durumun Fed yetkililerinin yapacağı açıklamaların önemini artırdığını söyledi.

Analistler, yarın veri gündeminde yurt içinde hazine nakit dengesi, yurt dışında ise ABD’de istihdam raporu, fabrika siparişleri, Avro Bölgesi’nde enflasyon, tüketici güven endeksi, Japonya’da hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.250 seviyesinin direnç, 4.930 puanın destek konumunda bulunduğunu kaydetti.