1 Haziran 2026
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Ekonomi Son Dakika

Dev şirket 600 bin çalışanı robotlarla değiştirecek

Amazon, 2033’e kadar operasyonlarının yüzde 75’ini robotlara devretmeyi planlıyor. 600 bin çalışanı robotlarla değiştirecek şirket, 2027’ye kadar 160 bin pozisyonun kapanmasını öngörüyor.

New York Times’ın ulaştığı belgelere göre Amazon, 2033 yılına kadar tüm operasyonlarının yüzde 75’ini robotlar aracılığıyla yürütmeyi hedefliyor. Plan kapsamında yalnızca 2027 yılına kadar 160 bin pozisyonun ortadan kalkması öngörülüyor. Belgelerde yer alan tahminlere göre otomasyon planı, Amazon’a 2025–2027 arasında 12,6 milyar dolar maliyet avantajı sağlayacak. Bu da her ürün gönderiminde ortalama 30 sentlik tasarruf anlamına geliyor. Amazon hâlihazırda dünya çapında 1 milyondan fazla robot kullanıyor. Şirket, ayrıca iki ayaklı insansı robot modeli “Digit” üzerinde de saha testleri gerçekleştiriyor.

Şirketten “İmaj” stratejisi

Rapor, Amazon yönetiminin kamuoyu tepkilerini azaltmak için kelime seçimlerinde daha yumuşak bir dil benimsemeyi tartıştığını da ortaya koydu. Şirketin, “otomasyon” veya “yapay zekâ” yerine “ileri teknoloji” ve “cobot” (insanla birlikte çalışan robot) gibi ifadeleri kullanmayı planladığı belirtiliyor.

Amazon’dan yanıt: Belgeler eksik tablo sunuyor

Amazon sözcüsü Kelly Nantel, sızan belgelerin “yalnızca bir ekibin bakış açısını yansıttığını” belirterek, şirketin genel işe alım stratejisini temsil etmediğini savundu. Nantel, “Belgeler her zaman eksik bir tablo sunar,” dedi ve ABD genelinde aktif işe alımların sürdüğünü, yıl sonuna kadar 250 bin sezonluk pozisyon açılacağını açıkladı.

“İşverenlikten, iş yok ediciye evrilebilir”

Nobel ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu, planın hayata geçmesi durumunda “ABD’nin en büyük işverenlerinden biri olan Amazon’un artık net bir iş yaratıcı değil, iş yok edici konumuna gelebileceği” uyarısında bulundu.

KAYNAK:SONDAKİKA